“Irak zal Obama meer veranderen dan omgekeerd”

maart 3, 2009 at 7:14 am 1 reactie

door Tom Ronse

Vorige vrijdag zei president Obama dat alle Amerikaanse troepen tegen 2011 uit Irak zullen vertrokken zijn. De speech lokte geen felle reacties uit. Misschien omdat 2011 nog zo ver lijkt. Er kan intussen nog zoveel gebeuren. In zijn nieuw boek “The Gamble” (‘De Gok’) voorspelt Wahington Post-journalist Thomas Ricks dat 2009 een bijzonder moeilijk jaar zal worden voor de Amerikanen in Irak. Veel mensen veronderstellen dat de oorlog er min of meer achter de rug ligt maar volgens Ricks vergissen ze zich. Hij denkt dat we nog maar halfweg zijn en twijfelt er sterk aan of de beloofde totale terugtrekking zal gerealiseerd worden. Generaal Odierno, de huidige Amerikaanse bevelhebber in Irak, zei hem dat de Amerikaanse troepenmacht kon verminderd worden van de huidige155 000 naar 35 000…in 2015. Ricks besluit zijn boek met een citaat van de Amerikaanse ambassadeur in Bagdad, Ryan Crocker: “De gebeurtenissen waarvoor de Irak-oorlog zal herinnerd worden, moeten nog plaatsgrijpen.”

De ‘surge’ die relatieve rust bracht in Irak was volgens Ricks maar een half sukses. Militair was de operatie geslaagd maar politiek niet. Hij beschrijft het resultaat als een soort wapenstilstand die door de diverse fracties in Irak wordt gebruikt om zich voor te bereiden op de strijd om de macht die zal losbarsten als de Amerikaanse troepen het land beginnen te verlaten. Volgens de Amerikaanse generaals en andere experts die hij voor zijn boek interviewde, is Irak meer verdeeld dan ooit. Hij verwacht dat het geweld in Irak weer zal oplaaien en Obama onder zware druk zal zetten om de terugtrekking uit te stellen. “Irak zal Obama meer veranderen dan Obama Irak zal veranderen”, voorspelde hij onlangs in de NBC-show “Meet the Press”. Geen enkele Amerikaan in Irak verwacht dat het land een stabiele democratie zal worden, meent Ricks. In plaats daarvan voorziet hij dat de macht de facto in handen zal komen van “vele kleine Saddams” die er hun hand niet voor zullen omdraaien om een dorp waar ze iets tegen hebben, in as te leggen. De grootste winnaar van de oorlog is volgens hem Iran, wiens invloed in Irak fors is toegenomen.

 

Een pover resultaat van een oorlog die in Irak aan een miljoen mensen het leven kostte en vier miljoen mensen hun huis uitjaagde. Die obsceen veel geld opslokte en zo de economische crisis erger maakte. Die geen massale vernietingswapens vond maar de productie ervan (in Iran) in de hand werkte. Die geen democratie bracht en geen vrede. En die je niet zomaar uit het stopcontact kunt trekken, wat Obama ook belooft. Hij is de gevangene van wat vooraf ging. We hopen natuurlijk dat Ricks ongelijk krijgt en dat rustig wordt in Irak. Maar hoe meer je verneemt, hoe minder je dat gelooft.

 

Er is nog geen enkele Amerikaanse soldaat terug getrokken uit Irak maar intussen is Obama alvast begonnen met een ‘surge’ in Afghanistan. Naar dat land vertrekken 17 000 verse troepen, wat het totale Amerikaans contingent op 50 000 brengt. Later zouden er nog 10 000 bijkomen. Het gevangenenkamp in Guantanamo heeft Obama gesloten maar in soortgelijke gevangenissen in Afghanistan, waar de gedetineerden zonder toegang tot de rechtbank opgesloten blijven, is niets veranderd. Ook de politiek van ‘rendition’ –het uitlenen van gevangenen aan landen met weinig scrupuleuze ondervragingstechnieken- blijft gehandhaafd.

 

Entry filed under: Midden Oosten, oorlog, VS. Tags: , , , .

Welkom in het salon PROLETARIANS ARE YOU THERE? IT’S ME, SOCIALISM!

1 reactie Add your own

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.433 andere volgers


%d bloggers liken dit: