Jerome De Perlinghi: Fading

maart 27, 2009 at 5:46 am Plaats een reactie

fading-jdp2Jerome  De Perlinghi is fotograaf, geboren in Brussel (1961), wonend in Chicago, thuis op vele plekken ter wereld, van Mechelen over Shangaï tot Parijs en Tokyo. Zijn werk voor de media is meer dan casuele journalistiek. Niet enkel De Morgen en Humo hebben hem een tijdlang gebruikt, Jérome werkte en werkt nog geregeld voor o.a. Libération, Télérama, The Washington Post.

Eigenzinnige reportages en portretten zijn een handelsmerk van de even aimabele als geduldige fotograaf. Langer dan menig collega werkte hij doelbewust in zwartwit en analoog, maar ook kleur en digitaal beheerst hij nu perfect. In een wereldstad kan de onopvallende Jérome at random voorbijgangers staande houden, voor de lens brengen, dingen laten doen waarbij gewone stervelingen al snel een muilpeer of op zijn minst een fuck zouden krijgen.

jdp-fadingWerk van hem is aangekocht door onder meer het Prentenkabinet in Leiden, de Bibliothèque Nationale de Paris, National Portrait Gallery of London en Library of Congress in Washington. Algemene erkenning kregen zijn fotoboeken over Shangaï (Pearl of the East) en Memphis (A Crossroads of Music).

Momenteel bereidt hij een nieuwe publicatie voor met beelden van het niet eens zo oude Amerika, dat dreigt ook het nieuwe te zullen worden. De foto’s hiernaast zijn een voorpublicatie uit ‘Fading, American History For Sale’.

Exposeren doet De Perlinghi sinds 1983 met regelmaat. Op dit moment zijn foto’s van hem te zien in Bozar, Brussel, tot 10 september. Het betreft enkele tientallen portretten op formaat 80×80. Die tentoonstelling gaat vanaf half september naar Amsterdam, Muziekgebouw aan ‘t IJ, vlakbij het Centraal Station.

De montage hieronder van foto’s uit ‘Fading’ kan samen met ander werk van JDP meer in detail bekeken worden op zijn website, waarvan het adres aan het einde van de film staat. (jc)

http://www.youtube.com/watch?v=HOPSL0oyV4E

Entry filed under: Foto en video.

PROLETARIANS: YOUR SOCIALISM?! (2) Kurt Vonnegut zei:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: