Nationalisme doet me kotsen

maart 31, 2009 at 5:44 am 1 reactie

door Tom Ronse

Bovenstaande titel klinkt misschien brutaal maar hij is gemeend. Niets is zo’n smerig gif voor de geesten  als nationalisme. Er is geen groter obstakel voor de overleving van de menselijke soort want het belet mensen om hun gezamenlijk lot onder ogen te zien. Sommigen werpen op dat je niet al het nationalisme op een hoop mag gooien. Er is rechts nationalisme en links nationalisme, democratisch en fascistisch nationalisme. Ik erken die verschillen zoals ik het onderscheid erken tussen verschillende stadia van eenzelfde ziekte. Ik zie vooral wat ze gemeen hebben: het zich vastklampen aan de aftandse categorieen als volk en natie om een vals gevoel van communauteit te scheppen dat in laatste instantie altijd gebaseerd is op de uitsluiting van de andere. En dus het zaad in zich draagt van de haat, van de ontkenning van de gemeenschappelijke menselijkheid in het ‘volksvreemde’ element, de vijand.

 idf-t-shirt Nationalisme is wat joden heeft leren denken en handelen zoals nazi’s. Zoals de soldaat op de de foto hiernaast. Hij draagt een t-shirt die deel uitmaakt van een serie ontworpen voor Israelische militairen die in Gaza hebben gevochten. De t-shirts zijn bedoeld als grappige souvenirs aan heldendaden zoals het doodschieten van zwangere Palestijnse vrouwen (‘ze kweken als ratten meneer’). Er zijn beelden van bloedende baby’s en opgeblazen moskees. Grappig, nietwaar?

 Maar laat ons de smeerlappen aan de andere kant van de muur niet vergeten. Vorige woensdag speelde een Palestijns orkestje -13 tieners, van 12 tot 17 jaar oud- in de Israelische stad Holon een concert voor 30 bejaarde joden die de holocaust nog hadden meegemaakt. De kinderen kwamen uit Jenin, de stad (of kamp zoals de meeste plaatsen op de bezette jordaanoever nog steeds genoemd worden) waar terroristen een record-aantal kinderen hebben gerecruteerd voor zelfmoord-aanslagen. De plaatselijke autoriteiten, het ‘Volkskomitee’ waarin naast Fatah diverse andere groepen zetelden, hadden daar nooit bezwaar tegen gemaakt. Maar het concert in Holon deed hun schuimbekken. Orkestleidster Wafaa Younis werd verbannen uit Jenin, het repetitielokaal werd verzegeld. Adnan al-Hindi, de leider van het Volkskomitee, zei aan de New York Times dat het optreden een aanslag was “op de Palestijnse nationale geest”.

 

Wat dat betreft moet ik hem gelijk geven. Elke daad die grenzen doorbreekt, die onze gemeenschappelijke menselijkheid affirmeert, is een aanslag op een of andere nationale geest. En omgekeerd: elke keer dat er gezwaaid wordt met de Star and Stripes, de Vlaamse leeuw of een of andere driekleur, elke keer dat er “Oranje boven!” of “Patria o muerte!” wordt geschreeuwd, wordt er een aanslag gepleegd op onze toekomst.

 

Spelling is niet iets waar nationalisten in uitblinken

Spelling is niet iets waar nationalisten in uitblinken

 

 

 

Entry filed under: links, Midden Oosten, oorlog, Samenleving. Tags: , .

Kurt Vonnegut zei: MAN WORDT ONWEL TE NEW YORK CITY

1 reactie Add your own

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.433 andere volgers


%d bloggers liken dit: