MAN WORDT ONWEL TE NEW YORK CITY

april 3, 2009 at 2:52 am 2 reacties

door Jef Coeck


(dit stuk reageert op het vorige:
https://salonvansisyphus.wordpress.com/2009/03/31/nationalisme-doet-me-kotsen/ )

Poor Tom! Ik zie je daar al strompelen op Fifth Avenue en Times Square, om de vijftig meter vomiterend bij het aanschouwen van weer een gevel, vitrine, auto, dier of mens getooid in rood-wit-blauwe kleuren al of niet voorzien van stars and stripes. Wat een kruisweg! Om niet te zeggen een kruising: van Herman Brusselmans en Woody Allen. Kotsende man door Manhattan, angstvallig Wall Street omzeilend, vanwege die giga-vlag aan de zuilen van het beursgebouw. Zijn er veel New Yorkers die last hebben van nationalistisch overgeven?

Foto Jerome De Perlinghi

Foto Jerome De Perlinghi

 Natuurlijk ben ik het met je eens dat nationalisme, alle nationalisme, verwerpelijk is. Hooguit zijn er graadverschillen, inderdaad. Mag ik een paar tussen- en bovengraden opperen?

Zoals de meeste ziekten begint nationalisme vaak onschuldig. Een versregel hier, een liedje daar. Een vendel of blauwvoet zus of zo. Voor je het weet heb je een heuse grieventrommel bij elkaar – wat dat ook moge wezen. Onverhoeds sta je op een bedevaart, liefst aan een machtige rivier. De Donau, de Wolga, Alabama of Mississipi, maar het kan ook de Dnjepr of desnoods de Ijzer zijn. Want klein is fijn, en wat we zelf doen doen we beter.

Neem nu, het wonen in Vlaanderen. De regering heeft een woon- en pandendecreet afgekondigd  waarbij onze Vlaamse natie op tientallen plaatsen voor tienduizenden mensen ontoegankelijk wordt gemaakt: toekomstige bewoners moeten vooraf bewijzen dat ze ‘een nauwe band met de streek’ hebben. Er zijn veel streken in Vlaanderen waar ik absoluut geen band mee heb maar waar ik, misschien zelfs daarom, best zou willen wonen. Waarom zou iemand een band ontwikkelen met Bors- of Bierbeek, met Sta- of Willebroek, als hij of zij er gewoon een flatje wil betrekken? Op andere plaatsen zijn ze nog botter, de promotoren van het ‘warme Vlaanderen’. In sommige omsingelende randvlekken van Brussel moeten toekomstige huiseigenaren een examen Nederlands afleggen of zich althans bereid verklaren dat ooit te zullen doen. Zo wordt de heem fremdenfrei gehouden, wars van anderstaligen, -kijkenden, -ogenden, en –denkenden. En als een decreet niet helpt, zetten ze wel een muur omheen het eigen nestje en roadblocks voor de crossings, deze Ridders van de Nauwestreekband.
      
Dit is geen nationalisme meer, dit is platte dorpsheid die de menselijkheid schendt. Wonen is een grondrecht, zoals gezondheid en het vrij verkeer van personen. En als de overheid de huizenmarkt wil reguleren, dan pakt ze maar ’s de malafide immo-kantoren en andere ‘house flippers’ aan.
       
Soms, het dient gezegd, leidt nationalisme door het braken heen tot lachbuien. Je hebt daar een mooi voorbeeld bij de hand. Het Vlaams Huis van citoyen Bourgeois hokt op de 44ste verdieping van de nagelnieuwe New York Times Building. Niemand weet waar het voor nodig is, dat Flanders’ House, zelfs Kris Peeters niet. Maar als ik in NYC woonde ging  ik elke ochtend gratis mijn koffie drinken op Floor Fifty-Four, met dat adembenemend zicht op de baai en het Liberty beeld, en op Ellis Island, waar onze voorvaderen niet zo lang geleden tot in hun Vlaamse aars gefouilleerd werden voor ze het land in mochten, en af en toe een lijnvliegtuig van de Vlaamse Luchtvaarmaatschappij dat crasht op de Hudson, in afwachting van de nieuwe Twin Towers. Huize FFF is zonder twijfel een van de meer barokke ideeën van het Vlaams nationalisme. Panoramisch verantwoord en al. Het personeel, even Vlaamssprekend als voorkomend, moet bij mijn koffie wel een reepje fondant van Cote d’Or serveren. En Rombouts, geen bocht van Starbucks. Zo weet ik tenminste waar ons half miljoen euro per jaar aan besteed is.

Nooit Genoeg

Laten we ernstig blijven. Nationalisme wordt soms verward met een paar andere begrippen. Patriottisme bijvoorbeeld hoeft geen retorische vaderlandsliefde te zijn.  Patriottisme is laten we zeggen loyauteit, niet aan de voorbijgestreefde natiestaat of de aanbeden eigen volkscultuur, maar aan de vrijheid van iedereen, jezelf incluis. Patriottisme is een vorm van zelfrespect en burgerzin. Zodoende is het verwant aan het mooie Amerikaanse begrip van ‘entitlement’. Dat betekent: ik ken mijn rechten, ik sta er ten zeerste op maar ik ken en vervul ook mijn plichten. Ooit iemand horen spreken over Vlaams patriottisme c.q. Vlaamse burgerzin?   

Ik ken de dooddoener dat elk –isme fout is. Maar nationalisme is fouter. Als getuige neem ik een collega die al dertig jaar in Spanje woont, een land dat rijkelijk voorzien is van diverse nationalismen. Giles Tremlett, correspondent van The Guardian, schrijft over de Catalanen, een volk dat zeer ruime autonomie geniet: ‘Ik vroeg me af op welk moment de nationalisten zouden zeggen: “Nu is het genoeg. We hebben onze doelen bereikt. We hoeven niet meer macht. Wat er in Madrid over is, mogen jullie houden.” Het antwoord op die vraag luidt vrijwel zeker: “Nooit”. Een nationalist moet per definitie altijd meer blijven eisen en blijven beweren dat hij slachtoffer van een onrechtvaardig beleid is.’

Zum Kotsen? Ja.

*Giles Tremlett, Spaanse spoken, Atlas, 2007

 

    —————————————————–

Tom antwoordt:

Patriottisme en nationalisme zijn synoniemen. Ze impliceren beiden dat al diegenen die toevallig binnen dezelfde grenzen geboren zijn gemeenschappelijke belangen hebben die verschillen van en vaak tegenstrijdig zijn aan deze van buitenlanders. Patriottisme vertalen als “loyauteit aan de vrijheid van iedereen” lijkt me pure newspeak: de betekenis van het woord wordt binnenste buiten gekeerd. Als je loyaal bent aan de vrijheid van iedereen, waarom dan een woord gebruiken dat per definitie grenzen en dus uitsluiting impliceert?

En nu een liedeken, speciaal voor u beste Jef:

La ballade des gens qui sont nés quelque part

Door  Georges Brassens

C’est vrai qu’ils sont plaisants tous ces petits villages
Tous ces bourgs, ces hameaux, ces lieux-dits, ces cités
Avec leurs châteaux forts, leurs églises, leurs plages
Ils n’ont qu’un seul point faible et c’est être habités
Et c’est être habités par des gens qui regardent
Le reste avec mépris du haut de leurs remparts
La race des chauvins, des porteurs de cocardes
Les imbéciles heureux qui sont nés quelque part
Les imbéciles heureux qui sont nés quelque part

Maudits soient ces enfants de leur mère patrie
Empalés une fois pour toutes sur leur clocher
Qui vous montrent leurs tours leurs musées leur mairie
Vous font voir du pays natal jusqu’à loucher
Qu’ils sortent de Paris ou de Rome ou de Sète
Ou du diable vauvert ou bien de Zanzibar
Ou même de Montcuq il s’en flattent mazette
Les imbéciles heureux qui sont nés quelque part
Les imbéciles heureux qui sont nés quelque part

Le sable dans lequel douillettes leurs autruches
Enfouissent la tête on trouve pas plus fin
Quand à l’air qu’ils emploient pour gonfler leurs baudruches
Leurs bulles de savon c’est du souffle divin
Et petit à petit les voilà qui se montent
Le cou jusqu’à penser que le crottin fait par
Leurs chevaux même en bois rend jaloux tout le monde
Les imbéciles heureux qui sont nés quelque part
Les imbéciles heureux qui sont nés quelque part

C’est pas un lieu commun celui de leur connaissance
Ils plaignent de tout cœur les petits malchanceux
Les petits maladroits qui n’eurent pas la présence
La présence d’esprit de voir le jour chez eux
Quand sonne le tocsin sur leur bonheur précaire
Contre les étrangers tous plus ou moins barbares
Ils sortent de leur trou pour mourir à la guerre
Les imbéciles heureux qui sont nés quelque part
Les imbéciles heureux qui sont nés quelque part

Mon dieu qu’il ferait bon sur la terre des hommes
Si on y rencontrait cette race incongrue
Cette race importune et qui partout foisonne
La race des gens du terroir des gens du cru
Que la vie serait belle en toutes circonstances
Si vous n’aviez tiré du néant tous ces jobards
Preuve peut-être bien de votre inexistence
Les imbéciles heureux qui sont nés quelque part
Les imbéciles heureux qui sont nés quelque part

Entry filed under: links, Samenleving.

Nationalisme doet me kotsen DE GELDSTROMEN NAAR KAPITALONIË

2 reacties Add your own

 • 1. jefc  |  april 4, 2009 om 4:15 pm

  Dank voor Brassens, een groot dichter. En denker. Van mij krijg je bovenstaande foto cadeau. Hij is genomen in Grant Park, Chicago, in de nacht van 5 november, na Obama’s overwinning en bijhorende toespraak. Een zwarte mevrouw heb ik toen op tv horen zeggen: ‘Voor het eerst heb ik het gevoel dat ik erbij hoor, dat iedereen erbij hoort. Obama is de eerste president van alle Amerikanen.’
  Dat laatste is natuurlijk een illusie. Maar wil jij op dat vlaggezwaaiende jongetje en zijn lachende vader blijven ‘kotsen’? Voor mij getuigen ze, in hun kontekst, van burgerzin. Misschien zijn ze patriotten, zeker geen nationalisten.

  Beantwoorden
 • 2. tomronse  |  april 9, 2009 om 5:47 am

  Ik schreef dat ik kots van nationalisme, niet van nationalisten. Daar zijn ongetwijfeld veel mensen bij die het goed menen met de hele wereld zoals de papa op de foto. Maar dat is juist het punt. Als nationalisme enkel invloed zou hebben op een minderheid van haters, dan zou het niet zo gevaarlijk zijn. Bush was niet de president van alle Amerikanen maar van het Amerikaans kapitaal. Hij was al lang geen goede president meer juist omdat niemand nog in de illusie geloofde dat hij de president van iedereen was. Obama heeft die illusie hersteld. Op een kritiek moment want de krisis maakt het meer dan ooit nodig om de mensen te overtuigen dat de belangen van het kapitaal en die van de mensheid dezelfde zijn. Zodat duizenden miljarden dollars versluisd kunnen worden naar de banken terwijl duizenden mensen elke dag uit hun huis worden gezet. Patriottisme/nationalisme is een venster waardoor men naar de wereld kijkt. Waarop men de gebeurtenissen en wat ons zelf overkomt kadreert, zin geeft, verklaart. Dat Obama er in slaagt om meer mensen te overtuigen door dat venster naar de wereld te kijken, is niet iets wat me blij stemt.
  Tom

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: