PUUR PERSOONLIJK? HOUDEN ZO

april 7, 2009 at 6:45 pm 2 reacties

Verhofstadt incognito op de G-20 top in Londen.

Verhofstadt incognito op de G-20 top in Londen.

door Jef Coeck
Sinds lang aangekondigd met luide trailers, met intellectuele pronkzucht van Lux, met gewoon gekwebbel in De Laatste Show, met randreclame bij Phara en met nog wat tromgeroffel in de televisiepagina’s van Vlaamse kranten: Hier Was Guy Verhofstadt Persoonlijk Zelf.
Dat viel tegen. Of zelfs niet eens. Wie nog diepgang verwacht had na de wekenlange hype rond de liberale ex-premier en lijsttrekker bij de Europese verkiezingen, moet eens het woord boerenbedrog (onzijdig, geen meervoud) opzoeken. In de hiërarchische rangschikking van mediamieke fopartikelen staat het programma ‘Puur Persoonlijk’, gisteravond op Canvas, voorlopig eenzaam aan de top.
Ruim een uur lang kreeg de ‘redder van België’ (dixit Albert II) de tijd om zich Gestaltpsychologisch te nestelen in zijn eigen imago, dat van de hardwerkende doch populaire politicus. Koude kikker en toch warm. Intelligent maar ook slim. Ruwe bolster, blanke pit. Verzin zelf de clichés, ze kloppen wel.
Wat was dit een saai, irrelevant, nietsonthullend, pretentieus stuk televisionaire nonsens. Voor wie het niet heeft uitgezeten: het duurde ruim een uur.
Natuurlijk viel er in die tijd vanalles te zien. Lange witte gangen, bureaumeubels, artnouveau ramen, nauwelijks bewegende mensen met soms hun voeten op de bank, laptops en eten, veel eten. Er wordt wat afgeschrokt, daar in Wetstraat 16. Soms waren er een paar tegelijk bezig met het ledigen van hun trog, maar altijd was Guy de oppervraat. Daar is hij echt goed in, voedsel naar de mond brengen zonder te stoppen met praten, telefoneren, wegkijken van de camera, roepen in het ijle, flapperen met de oren. Het moet bewegen, het is tenslotte televisie. Visueel bewoog er weliswaar weinig, geestelijk helemaal niets.
Er werd ab-so-luut nul/nada/niente toegevoegd aan onze kennis over de politiek, het parlement, het land en zijn bewoners, de Wetstraat of het Warandepark, het evenwicht der volkeren, de stand van de planeten. Noch over Verhofstadt, for that matter. Of toch, want wie oud genoeg was herkende sommige tics van zijn allereerste spindoctor Sus Verleyen. Deze ten hemel opgenomen Redder van Roularta, hoofdredacteur later directeur van Knack (nèk in die tijd), ghost- en speechwriter van menig aankomend of afgaand politicus, schrijver van de onverbiddelijke bestseller ‘De factor Verhofstadt’ (1987), waaruit dit verhelderend citaat: “Hij is een nagelbijter, een doe-persoonlijkheid die in de avondschemering overvallen kan worden door heimwee, waarover hij dan niets zegt” – die Sus dus bediende zich vaak van hetzelfde brede gebaar om met de verkeerde hand over het hoofd heen in de nek te krabben, onder het kreunen van een geheel eigen jargon. Dat kon in het groepsgebeuren dat elke redactie toch is, heel therapeutisch werken.
Zo ook nu, in het gebeuren van Wetstraat 16, waar de woordenstromen Gucht en Wael zich in bochten wrongen om godweetwelke monding te bereiken, na eerst de oertaal van de primatenleider met verstomming te hebben ontcijferd. Wat was dat genant.
En het hield niet op, het werd almaar erger. De eenzame televisiemaakster Sarah De Bisschop, die een jaar lang zorgelijk achter Verhofstadt had aangehold, manifesteerde zich stemgewijs in het programma. Zo moesten we vernemen dat het gemaakt was met een handcamera – die oude voetcamera is blijkbaar voorgoed verbannen? Er was ook iets met een speldknopmicrofoonapparaat, dat Verhofstadt tegen zijn nagelbijtende doe-natuur in niet kon bevestigen of ontkennen, of inslikte, wie zal het zeggen?
Nietszeggend, dat was wat het was. Op een enkele boeiende scène na. De secretaresse Magda, door het bovenbaasje hardnekkig ‘Madam’ genoemd, mocht of moest na dertig jaren trouwe dienst met pensioen. Er werd haar een bos rozen toegediend en een speech van de wonderboy zelf. Die was zo mogelijk nog flutter dan anders, iedereen zonk de grond in behalve Magda. Zij redde de situatie met opgeheven hoofd en een gevatte repliek. Een kort moment leek het erop dat het met dit programma nog goed kon komen, maar toen kreeg Sarah iets aan het handje, de camera draaide weg en daarmee ook Madam. Jammer.
Voor de jonge coryfee Sarah De Bisschop wenkt de toekomst. Zij kan vele kanten op. De politiek, waar zij zich via Puur Persoonlijk heeft ingelikt. Ieder zichzelf respecterend politicus zal voortaan zeker een jaar door haar gevolgd willen worden. Ook bij de omroep is haar broodje gebakken, gezien de juichende commentaren die vandaag in sommige kranten stonden. Trouwens, binnenkort zullen politiek en media geheel in elkaar opgaan.
Of, mevrouw De Bisschop kan de filmerij in. Voor een eerste speelfilm was dat, afgezien van de totale vorm- en inhoudsloosheid (gecopieerd van Ingmar Bergman), niet eens zo slecht. Volgende keer met goede acteurs en een echt verhaal.
Er is een boek van gemaakt. En er volgen nog negen nieuwe afleveringen van Puur Persoonlijk. Wanneer zijn de lijnvluchten naar Afghanistan?

Entry filed under: Media, Politiek Belgie. Tags: , , .

Kurt Vonnegut zei: DE NEW YORK TIMES STAART IN DE AFGROND

2 reacties Add your own

 • 1. Walter Zinzen  |  april 10, 2009 om 4:02 pm

  Zo lezen we het graag. Schitterend !

  Beantwoorden
 • 2. Kris Smet  |  april 10, 2009 om 7:38 pm

  Soms is er iemand die precies hetzelfde denkt als jij, alsof je met twee mensen maar èèn hoofd hebt. Dat gevoel had ik bij de commentaar van Jef Coeck. Alleen kan hij het natuurlijk ‘goed zeggen’.
  Knap stuk! Nog van dat!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: