HOLLAND BOVEN?

april 29, 2009 at 3:39 pm Plaats een reactie

‘Debat is nodig over rol koning Willem’

Den Haag, april. Het is onverstandig dat de Tweede Kamer nog niet heeft gepraat over wat voor soort koning Nederland wil als Beatrix aftreedt: een koning met alleen ceremoniële taken, zoals in Zweden, of een koning met invloed.

king1Nu is het voor een fundamenteel debat over die cruciale vraag eigenlijk al te laat, vindt Peter Rehwinkel, PvdA-senator en staatsrechtdeskundige. Hij heeft “het gevoel” dat de abdicatie “op redelijk korte termijn” zal worden aangekondigd. Geruchten daarover doen regelmatig de ronde.

Zelf wil Willem-Alexander een koning met invloed zijn, net als zijn moeder, en geen ‘lintjesknipper’. Maar een meerderheid van de Tweede Kamer (PvdA, SP, PVV, GroenLinks en D66) wil geen koning die onderdeel is van de regering.

In de praktijk willen partijen echter niet hun vingers branden aan de monarchie, zegt Rehwinkel. “Agendering van een meer ceremonieel koningschap is lastig. “Publicitair slaat de vlam dan al snel in de pan.” Mogelijk zijn partijen ook bang kiezers kwijt te raken, denkt hij. “Het draagvlak voor de Oranjes bij de bevolking is onverminderd groot.”

Uit de laatste peiling van TNS Nipo bleek dat 85 procent van de bevolking de monarchie steunt. Volgens Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66, wil premier Balkenende zo’n debat niet. “Ik vraag me af wat hij erger vindt, een onderzoek naar Irak of een serieuze discussie over de modernisering van de monarchie.”

Pechtold en Rehwinkel vinden dat politici geen verantwoordelijkheid nemen voor de monarchie. Rehwinkel: “Bij een misstap van Willem-Alexander, zoals een onhandige uitspraak, staan ze wel klaar om commentaar te geven.” (NRC Handelsblad)

Vraag:
Hoe zat dat weer met de rol van het Belgisch staatshoofd in de voorgenomen ‘Grote Staatshervorming’? Vergeten, zeker? (jc)Entry filed under: Nederland, Politiek Belgie. Tags: .

Kurt Vonnegut zei: Het Vlaams theater heeft gekwelde geesten nodig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: