WALEN BIJTEN IN HET ZAND

mei 7, 2009 at 4:29 pm Plaats een reactie

COLLABORATIE GEWONNEN DOOR VLAANDEREN

by Jef Coeck

Onlangs met enkele vrienden een discussie gevoerd over de vraag of de anti-Vlaamse gevoelens in Wallonië – voor zover aanwezig – te maken kunnen hebben met oorlog, collaboratie en repressie. Jazeker, was mijn inschatting, die niet door alle discussianten gedeeld werd.

Ik krijg nu een zetje uit een onverdachte hoek, de RTBf-journalist Christophe Deborsu, ook bij ons bekend van de televisie en van zijn columns in De Standaard. Daarin heeft hij het over Léon Degrelle, de meest perfide Waalse collaborateur en destijd Führer van de fascistische partij Rex.

Deborsu schrijft terugblikkend: ‘De steun van de Waalse bevolking aan Rex is nihil: er waren ongeveer 10.000 overtuigde rexisten of 0,3 procent van de Franstalige Belgen. Het verzet tegen de collaborateurs is trouwens groter in Wallonië dan in Vlaanderen. Volgens Flore Plisnier (Waalse historica, auteur van Te wapen voor Hitler, 2008) is het te danken aan de sterke verankering van de communistische partij in Waalse industriële bekkens. Die communisten ontwikkelden de efficiëntste partizanennetwerken. Agrarisch Vlaanderen bezat geen extreemlinkse traditie.’

brigade-wallonie4De Vlaamse historici Mark Van Den Wijgaert en Nico Jacquemin schrijven over dit onderwerp wat volgt: ‘De collaboratie was in het zuiden van het land veel brutaler geweest en ook meer apolitiek dan in Vlaanderen. Er konden veel minder verzachtende omstandigheden worden ingeroepen. De meeste Walen vereenzelvigden daarom collaboratie met zware excessen, zoals executies van verzetslui, vervolging en verklikking van nazi-slachtoffers. Daarom was de houding van de Franstaligen haast onverzoenlijk: voor hen was amnestie nauwelijks bespreekbaar. In het noorden van het land daarentegen aanvaardde een deel van de publieke opinie wel verzachtende omstandigheden, omdat de Vlaamse collaboratie deels op het verwerven van zelfbestuur was gericht. Men was bereid daarvoor begrip op te brengen, temeer omdat men ervan uitging dat repressie en epuratie vooral de Vlamingen geviseerd hadden. Beide gemeenschappen waren en blijven verdeeld over dat thema.’ (In ‘O Dierbaar België’, Ontstaan en structuur van de Federale Staat, 1996) 

Een derde feit pik ik uit de Canvas-serie Het Onvoltooide Land, eerste aflevering. Daarin verklaarde socio-politicoloog Luc Huyse: ‘In Vlaanderen bestond de indruk dat hier de repressie harder had toegeslagen…’

Wat Huyse zei klopt strikt genomen wel: ‘de indruk bestond’. Maar het was een kleine moeite geweest om eraan toe te voegen dat die indruk fout was en thuishoort in de serie Urban Legends, die wij hier de Vlaamse Grieventrommel plegen te noemen.

Immers, laten we een blik werpen op de officiële cijfers van de repressie. De krijgsgerechten hebben na de bevrijding 33.030 Vlamingen gevonnist wegens collaboratie, 105 van hen werden geëxecuteerd. In Wallonië en de Oostkantons vielen 17.703 vonnissen en grepen 122 executies plaats. (Luykx/Platel, Politieke Geschiedenis van België, 1985). In percentages: 0,32 procent van de veroordeelde Vlamingen is terechtgesteld, 0,69 procent van de veroordeelde Walen – dat is meer dan het dubbel.

Nog wat vergeten cijfermateriaal. Rex was voor de oorlog ook in Vlaanderen behoorlijk populair. In 1936 stemde meer dan 7 procent van de Vlaamse kiesgerechtigden voor de lijst Degrelle, ondanks de concurrentie van het georganiseerde flamingantisme. De door Degrelle uitgelokte krachtmeting in Brussel leidde tot zijn electorale afgang in 1937. Bij de vervroegde verkiezingen van 1939 behaalde Rex in Vlaanderen toch nog 2,17 procent. (Witte/Craeybeckx, Politieke geschiedenis van België, 1981).

Overigens is het mijn stellige indruk dat de anti-Vlaamse gevoelens in Wallonië een stuk minder zijn dan de anti-Waalse in Vlaanderen. De jongste jaren blijken meer Waalse politici en journalisten behoorlijk Nederlands te hebben geleerd dan Vlaamse Frans.

———————

C. Deborsu
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=6T29NCP9

Entry filed under: Uncategorized.

Het Vlaams theater heeft gekwelde geesten nodig SAMSON VERBOUWD IN BELGIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: