VRT VERLIEST GREEP OP DE GRIEP

mei 16, 2009 at 8:40 am Plaats een reactie

  SCOOPS BETAALD UIT PARTIJKAS PS?

Eigen correspondentie SvS (jc) – De niet eens zo aandachtige tv-kijker zal het zijn opgevallen dat de VRT-nieuwsdienst ongemeen sterke berichtgeving met duiding bracht over de ontwikkelingen van de Mexicaanse griep. Maar Vlaanderen lijkt het initiatief nu te zijn kwijtgespeeld.

Al kort na de aanvang, twee weken geleden toen de ziekte nog nauwelijks bekend was, werden op bevel van onze Griepcommissaris – ja, die hàdden wij –  alle hotels, disco’s en kerken gesloten. In Mexico. Idem dito voor enkele scholen in New York waar loslopende Latino’s waren gesignaleerd.
Het kon niet beletten dat het H1N1-virus zich wereldwijd verspreidde. Minder snel, minder massaal, minder gevaarlijk, minder spectaculair dan de Griepcommissaris had gepland en de VRT-nieuwsdienst gehoopt. Maar toch goed voor dagenlang vele minuten zendtijd in het Journaal, in Terzake en bij Phara. Alsmede goed voor talloze interviews met de Griepcommissaris zelf.  Hij voorspelde een pandemie, met miljoenen slachtoffers, zoals ten tijde van de Spaanse griep na WO I.
De naam ‘pandemie’ is niet zo slecht gekozen. Een pandemie gaat namelijk sneller als er veel gevallen zijn en anderzijds neemt het aantal gevallen snel toe omdat er een pandemie heerst. De Mexicaanse pandemie werd ook bestempeld tot ‘varkensgriep’, wat correcter is want Mexicanen zijn niet zo wereldwijd en minder pandemisch dan varkens.
Het leidde helaas tot nieuwe misverstanden. Paus Benedictus, op rondreis in het Midden-Oosten, liet zich ontvallen: ‘Them Jews and Muslims are right when it comes to pigs!’ De uitspraak was verzoenend bedoeld maar werd andermaal fout begrepen. In Egypte werden alle varkens afgeslacht, zogenaamd op bevel van het Vaticaan. In Israël bleven de varkens zitten en wel in de regering.
In elk geval was bewezen dat de hoofdredactie van de VRT volop gelijk kreeg met haar sinds lang gehuldigde stelling ‘Wij hollen niet achter het nieuws aan, wij maken het nieuws’. Het blijft een open vraag waarom het dan toch nog zolang duurde voor er een eerste Belgisch geval opdook. Aan commissaris Van Ranst zal het niet hebben gelegen, aan hoofdredacteur Bracke zo mogelijk nog minder.

 

MYSTERIEUS

Een gelukkig toeval had beslist dat het eerste ‘Belgische’ geval een Vlaming was, ‘een 28-jarige man woonachtig in het Antwerpse’. Of het Gentse, daarover bestaat betwisting. Hij keerde gezond en wel terug van een bezoek aan New York. Bij zijn terugkeer in Zaventem kreeg hij een folder in de hand gedrukt met informatie over wat te doen bij griepsymptomen. Reeds de volgende dag vertoonde hij ze. De folder was verspreid door het Interministerieel Commissariaat Influenza, geleid door commissaris Van Ranst.
De gebeurtenissen volgen elkaar nu snel op. Op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie zou normaliter het woord worden gevoerd door de Vlaamse minister van Volksgezondheid, mevrouw Veerle Heeren, daar het immers een Vlaams geval van infectie betrof. Wie verscheen echter voor de camera’s, microfoons en digitale flitsers? Mevrouw Laurette Onkelinx, Federaal minister van Volksgezondheid – terwijl het slachtoffer niet eens een federalist was.
‘Gezondheidsinspecteurs van de Vlaamse Gemeenschap sporen nu personen op met wie hij in kontakt kwam’, zei de minister nog. Dat is bijkomende federale inmenging in Vlaamse aangelegenheiden. Het item werd in onverkorte vorm (7’35”) uitgezonden in het VRT-journaal, de RTBF had slechts 45 seconden ter beschikking van Laurette O.
De volgende dag, zelfde scenario bij het tweede slachtoffer, deze keer een 23-jarige man uit het Gentse. Of het Mechelse. Dezelfde persconferentie werd, met dezelfde technische storingen, uitgezonden. Logisch, want het ging om dezelfde feiten. Alleen was, geheel volgens de regels van de goede journalistiek, de toevoeging ‘eerste’ nu vervangen door ‘tweede’.

TRANSFERS
 
Luidens betrouwbare geruchten heeft de VRT-hoofdredactie in volle verkiezingsperiode de aan minister Heerlen (CD&V) toevallende zendtijd verkocht aan de meest biedende, in dit geval minister Onkelinx (PS). Volgens doorgaans goed ingelichte zegslieden was de vraagprijs, die ook betaald werd, 13.000 euro per maand.
Hoe komt de PS plotsklaps aan zoveel geld, terwijl Wallonië zogenaamd armtierig is? Het gaat in dit geval zeker niet om Vlaamse transfers.
Men zal zich herinneren dat de Waalse minister Donfut (PS) aangetroffen werd met zijn hand in de kassa. Hetzelfde geldt voor de Waalse excellentie Van Cauwenbergh (PS). Ook ging er geld over de toonbank voor een collectief snoepreisje naar de VS, geleid door de Waalse eminentie Happart (PS). Omdat al deze dieven op heterdaad betrapt werden, moeten zij de gestolen sommen terugbetalen. Ter herinnering, sedert het Agustaschandaal is het verboden partijgeld te verbranden.

Arthur Rubinstein 1950
Om commentaar gevraagd verklaarde Siegfried Bracke, het rolmodel onder de  hoofdredacteuren van de VRT-nieuwsdienst: ‘Mijn naam is haas.’
Het illustreert ’s mans eruditie, deze keer op het stuk van de biologie. Hij zinspeelde ongetwijfeld op de weinig bekende soort van de Grootoorfluithaas. (zie foto)

Entry filed under: Media, Politiek Belgie. Tags: , , .

PROLETEN EN PROFETEN (3) OUT OF AFRICA? JAMAAR…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: