75 KAARSJES VOOR ALBERT II

juni 6, 2009 at 2:32 pm 3 reacties

HET REPUBLIKEINS GENOOTSCHAP

____________

Het bezwaar tegen een erfelijk koningschap is heel simpel. Het betekent dat ieder Nederlands kind vanaf zijn geboorte weet dat zij of hij alles kan bereiken, behalve de hoogste functie.
Het betekent dat men in de hele wereld ons als een middeleeuwse staat ziet.
Het betekent dat we altijd afhankelijk zijn van een toevallige troonopvolger.
Als dat een verkrachter, leugenaar, dief of machtswellusteling blijkt te zijn, moeten wij dat met veel moeite weer rechtstrijken. Maar vooral: het erfelijk koningschap is strijdig met de Rechten van de Mens, met het Europese Handvest en met onze grondwet.
Al die plechtige verklaringen zeggen dat geen mens enig privilege kan ontlenen aan zijn geboorte.
Laten we ons daaraan houden, dan is de koningin morgen verdwenen.
De miljarden die haar familie, sinds ze in 1813 onder de schulden in Scheveningen aan land spoelden, heeft bijeengesprokkeld, mag ze meenemen.

Piet Grijs, Vrij Nederland, 14 september 1996

www.crk.be

Entry filed under: godsdienst, Milieu, Politiek Belgie, Samenleving. Tags: , , .

ALS MEER NIET GENOEG IS BERLINER LUFT REVISITED

3 reacties Add your own

 • 1. F.Peeters  |  juni 7, 2009 om 8:26 am

  Of ieder Nederlands kind vanaf zijn geboorte weet dat hij of zij “alles” kan bereiken, behalve…. – ik vraag het me af. Natuurlijk, iedereen is hier gelijk, maar Ik voor mij denk dat je maar beter Patijn kunt heten dan Peeters. Een aantal families blijkt, net als tijdens de Republiek, geroepen om vet betaalde, weinig vereisende en vaak ook overbodige baantjes te bekleden. Regenten heetten ze toen, net als, grappig genoeg, tegenwoordig. Er verandert dus niet zoveel in ons dynamische, mooie landje aan de Noordzee. Maar dit terzijde.

  Het aardige van Europa is, dat straks, als het Verdrag van Lissabon in werking treedt, het hoogste ambt in principe wel toegankelijk is “voor ieder Nederlands kind,” al mag je met het huidige niveau van het Nederlands onderwijs hopen, dat een ander dan een Nederlander Europees president zal worden.

  Die president kan, net als Duitse, gevraagd en ongevraagd zijn mening debiteren, en als hij of zij dezelfde morele status en hetzelfde respect weet te af te dwingen als het staatshoofd van de Bondsrepubliek, dan zal er nog naar geluisterd worden ook.

  Zo’n president betekent voor heel wat Nederlanders even wennen. Nu hebben ze een staatshoofd dat haar mond moet houden, tenzij de regering tevoren instemt met haar woorden. Zij is volgens het verkalkte Nederlandse regeringsstelsel immers “onschendbaar”. Het leidt tot een hoop leugens van een instantie die zich de Rijksvoorlichtingsdienst noemt, maar wier taak er voornamelijk in bestaat achteraf te ontkennen dat gezegd is, wat gezegd is.

  Uit de koninklijke mond komen “spontaan” alleen Kerstredes waaraan soms geen touw is vast te knopen. “We moeten vergeven,” zei ze een paar jaar geleden. “Hebben ze hem dan?” vroeg een van haar onderdanen in mijn café zich af. Dat soort verwarring doet het aanzien van ons vorstenhuis geen goed.

  Grappig wordt dat dadelijk. In de grote Europese republiek zegt een president zo maar wat hij maar wil, maar in een van de 27 deelstaten zit een erfelijk gouverneur – “Koning” – met een klem op zijn kaken.

  Jammer is het wel. Want van de spontane oprispingen van Willem-A. viel nog wel eens te genieten in een land waarvan de naam volgens Gerard Reve beter veranderd kan worden in Vervelië.

  Frans Peeters.

  Beantwoorden
  • 2. jefc  |  juni 7, 2009 om 10:42 am

   Tja, Frans. Als de democratie ook nog spannend moet blijven – dan kunnen we beter een dictatuur kiezen.

   Beantwoorden
 • 3. Guido Lauwaert  |  juni 7, 2009 om 8:34 am

  Ik ben het met Piet Grijs volkomen eens, al is mijn afkeer voor een koningshuis veel ouder dan zijn statement. Maar goed. Het beste pleidooi voor een republiek is de Belgische koninklijke familie. De Coburgs zijn acultureel en asociaal. De enige leden met een bovenmodale intelligentie, zijn de aangetrouwde, en dan nog. Wie het rijtje afloopt ziet dat de enige met voleing voor het maatschapplijk gebeuren koningin Elisabeth was. Haar afkomst als nicht van de legendarische koning van Beieren zal daar niet vreemd aan zijn. Stel echter dat een via een huwelijk een wijze man of vrouw het kleinburgerlijk milieu van Laken kan verkleinen, dan nog moet naar een republiek gestreefd worden. Een presidentieel systeem zal de communautaire problemen van België niet oplossen, maar de kost van een president is heel wat kleiner dan die van een koning. Zelfs al worden de verwanten zonder troonkansen financieel wandelen gestuurd. Toch zullen zij onrechtstreeks baat hebben bij de kostprijs van een koningshuis.
  Tot slot pleit ik voor een president met een redelijke loon en een werkpaleis. Geen hofhouding meer, maar gelegenheidsmedewerkers afhankelijk van een staatsecretaris voor Presidentiële Zaken. Deze functionaris valt onder de verantwoordelijk van de premier en wordt dus op regelmatige basis, bijvoorbeeld na een stembusgang, vervangen. Het maakt dat hij het beleid van de president niet alleen kan bijsturen, maar hem ook meer envergure kan geven, zodat hij geen protocolaire functie heeft. Want een zuiver ceremoniële president verschilt in wezen niet van een koning. De waarde van een staatshoofd moet het menselijk bewijs zijn van de stijl en de klasse van de bevolking. Hij mag gekozen worden door de verenigde kamers, maar, uit een shortlist van namen die na een referendum werd opgesteld.

  guido lauwaert
  gent, 7 juni 2009

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: