LEDEBERG EN ERGER

juni 13, 2009 at 6:41 pm 3 reacties

DAN LIEVER NIEUWE VERKIEZINGEN

door Jef Coeck

Wie hoopte dat we de hoogste graad van desinformatie hadden bereikt in de afgelopen campagneweken, is met een smak weer op de grond beland. Het kan altijd erger.

‘Dader straatmoord in Ledeberg was geseind en van Turkse afkomst.’ Hij had ook nog een car gejackt. Dat ‘nieuws’ heerste de hele vrijdag, op de radio, in het tv-journaal, als opening van de Knack-nieuwsbrief . Het vond ook gretig aftrek in de zaterdagse kranten, de kwaliteits- incluis. Maatschappelijke relevantie: nul. 

De openbare omroep had er zowaar nog een sexueel delict, sorry mogelijk sexueel delict, onder de leerlingen van een Evergems internaat tegenaan gekwakt. Een woordvoerster liet weten dat jongeren onder elkaar feiten hadden gepleegd, maar welke, ho maar, dat is aan het gerecht om uit te maken. Het Gerecht? Even leek het erop dat de Roze Balletten hun come-back hadden gemaakt. De minister van onderwijs beloofde een audit, althans overleg naar het onderzoek over de wenselijkheid van een mogelijke audit. Nieuwswaarde: zero.
       
Was er die dag dan geen topoverleg geweest bij Opel Antwerpen, met overnemer Magna? Hadden de vakbonden niet openlijk hun afkeer van de N-VA als regeringspartij te kennen gegeven? Waren in Iran geen belangwekkende verkiezingen gehouden? Stonden Afghanistan en Pakistan niet langer op ontploffen? Ja, dat was allemaal wel het geval, maar het kon moeiteloos tien minuten of langer wachten tot ‘de mensen’ hun portie sex en geweld hadden verorberd, om dan opgelucht terug te keren naar hun trog met avondchips.

Toen het zover was en iedereen de knop had omgedraaid kwam eindelijk Iran aan de beurt. De opkomst van de kiezers was massaal, de stembussen werden met uren vertraging gesloten, het was de belangrijkste gebeurtenis sedert Khomeini, president Ahmedinajad kon zich vermoedelijk alleen met fraude nog handhaven, de sfeer onder ‘de mensen’ was gespannen – dat alles vernamen wij van een blakende reporter Rudi Vranckx, ontspannen in de camera blikkend vanuit de studio. Te Brussel. Hij was weliswaar persoonlijk aanwezig geweest te Teheran maar, om een reden die de kijker niet werd onthuld, voortijdig teruggekeerd.

Bij dit itempje ontbrak het niet aan nieuwswaarde noch maatschappelijke relevantie maar nu bleef de verslaggeving weer haperen. Het is ook nooit goed. Gelukkig had de radio Jef Lambrecht uitgestuurd, die ook de volgende dag live kon berichten over de ware Iraanse gebeurtenissen.
Terloops, Lambrecht is niet te beroerd om het goede ouderwetse klankbeeld-plus-duiding in een overwogen en evenwichtige vorm te verkiezen, boven het fluttige stuidiogesprekje waarbij vanuit Brussel de verkeerde vragen worden gesteld zodat er geen tijd overblijft voor goede antwoorden. No kidding.

Laat ons a.u.b. weer snel nieuwe verkiezingen hebben, zodat er tenminste een schijn van rechtvaardiging bestaat voor het permanente falen van de vrt-nieuwsdiensten. Verkiezingsnood breekt nu eenmaal wet. Nog liever de informatievis verdrinken, dan helemaal geen vis.

De verkiezingsshows mochten dan veelvuldig, saai en weinig relevant zijn, ze leverden tenminste een revival van de Muppets op. Vooral het duo Brackler & Waltorfs – from the balcony overlooking the show – werd zeer gesmaakt. Met name door de hh. Bracke en Torfs.

Volgende keer ook een plaatsje voor Rowlf, de pianospelende hond, graag?

Volgende keer ook een plaatsje voor Rowlf, de pianospelende hond, graag?

Entry filed under: Europa, Media, Politiek Belgie. Tags: , , , .

BERLINER LUFT REVISITED HOEVEEL IS DAT WAARD? (2)

3 reacties Add your own

 • 1. MicheVan Tricht  |  juni 14, 2009 om 8:12 am

  Maar die muppets waren wel echt grappig !

  Beantwoorden
 • 2. Walter Zinzen  |  juni 14, 2009 om 9:00 am

  Maar ze wisten het zelf niet !

  Beantwoorden
 • 3. R. Ulburghs  |  juni 15, 2009 om 1:29 pm

  Die nieuwsdienst irriteert mij ook mateloos. Okay, geen sex en geweld, maar wat mij betreft toch liever een kook- of datingprogramma, snooker of korfbal, de Paulen Jambers of D’Hoore, 10.000 zonnen of de Chinese horoscoop, zelfs een protestantse eredienst, alles liever dan permanent verkiezingsshows.
  En breng ze niet op ideeën, want ze kunnen die huichelgeile shows deze zomer wel eens herhalen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: