GEWAPEND NAAR DE KERK

juli 7, 2009 at 2:51 am Plaats een reactie

Guns_God

door Tom Ronse

Om de ‘Fourth of July’ (de nationale feestdag) te vieren, had Ken Pagano, de dominee van de New Bethel Church in de Amerikaanse staat Kentucky, dit jaar iets bijzonders bedacht: een religieuze dienst waarop de gelovigen uitgenodigd werden om gewapend naar de kerk te komen. Om het nog leuker te maken werd er een geweer verloot onder de kerkgangers. “Zonder een diep-geworteld geloof in God en in vuurwapens, zou dit land vandaag niet bestaan”, verkondigde Pagano vanop de preekstoel.

Wapens in de kerk? Wringt dat niet een beetje? “Absoluut niet”, zegt dominee Pagano, “pacifisme is optioneel voor christenen. Het is geen vereiste.” Natuurlijk kreeg hij veel kritiek van christenen die daar anders over dachten en kwamen aandraven met citaten uit de bergrede en andere uitspraken van Jezus die lijken te bewijzen dat de stichter van het christendom echt wel elke vorm van geweld verafschuwde. Anderzijds, wie Jezus’ advies volgt en de boom naar zijn vruchten beoordeelt, kan niet anders dan dominee Pagano gelijk geven: pacifisme is blijkbaar optioneel voor christenen.

Er zijn nog veel andere zaken die optioneel zijn voor Amerikaanse christenen. Zoals alles is religie een markt in dit land en geen gat in die markt blijft lang ongevuld. Amerikanen zijn geloviger dan Europeanen maar ze veranderen ook veel gemakkelijker van kerkgemeenschap. De concurrentie tussen de kerken is dan ook veel scherper. Dominees en andere pastoors sturen hun boodschap voortdurend bij om klanten te lokken en hun niche in de markt te vinden.

Als reclamestunt van een klein bedrijfje met weinig middelen was de gewapende eredienst in de New Bethel Church bijzonder geslaagd. Het initiatief kreeg nationale en zelfs internationale weerklank. Wapenfanaten uit heel het land kwamen dominee Pagano hun solidariteit betuigen. Pagano heeft het niet slecht bekeken. De combinatie God en vuurwapens zit in de lift. De economische crisis heeft het hier zo al prominente gevoel dat de Apocalyps niet ver af meer is, nog aangewakkerd. De verkiezing van Barack Hussein Obama is het zoveelste teken aan de wand dat er turbulente tijden op komst zijn.  De National Rifle Association (NRA) heeft vorig jaar vele miljoenen besteed in een poging om die verkiezing te beletten. Dat lukte dus niet maar haar angstcampagne  -“Obama wilt uw wapens confisqueren”- had wel degelijk een impact. Een maand na Obama’s verkiezing was de wapenverkoop al met 40% gestegen. De vraag naar munitie werd zo groot dat vele winkels ze moesten rantsoeneren. De NRA zegt dat haar ledenaantal met 30% gegroeid is sedert Obama president werd. Dominee Pagano, zelf ook een NRA-lid, kan dus hopen op een groeiende kudde.

Ondanks recente incidenten zoals de moord op een abortus-dokter door een religieuze fanaat (in een kerk) en de moord op een wachter van het Museum of the Holocaust in Washington door een racist, wordt de controle op het wapenbezit in de VS steeds slapper. In veel staten mag je nu bijna overal wapens dragen, zelfs in bars, restaurants en kerken.  Groepen die ijveren voor wapencontrole klagen steen en been dat de politici hen geen gehoor meer geven. Obama inbegrepen. Want hij mag dan nog steeds de boeman zijn voor de wapenbezitters, hij heeft hen nog geen strobreed in de weg gelegd. Integendeel: vorige maand plaatste hij zijn handtekening onder een wet die wapendracht in de nationale parken toelaat. Obama heeft andere prioriteiten . Voorlopig is hij wars van alles wat de steun aan zijn anti-crisisplan zou kunnen ondermijnen.

Entry filed under: godsdienst, Samenleving, VS.

A CRISIS OF VALUE ROYALE REKENKUNDE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: