ROYALE REKENKUNDE

juli 8, 2009 at 10:59 am Plaats een reactie

Belgium-ID017-10000

door Jef Coeck

Als het goed is wordt nog voor de vakantie in de Senaat gedebatteerd over ‘Dotaties aan leden van de Koninklijke Familie’.  De kans bestaat dat het voorstel-Van Den Driessche met grote instemming wordt begroet door de senatoren – onder wie van rechtswege de koningskinderen Filip, Astrid en Laurent.

Het voorstel is een fel ingekrompen versie van wat ooit een republikeinse reflex moet zijn geweest. Van die reflex valt geen spoor meer te bekennen. Van enige kritiek op de spilzucht van het Vorstenhuis evenmin. Het nieuwe voorstel heeft alle kenmerken van een magistrale zet door opperdiplomaat Albert II. En wel hierom.

De voorgestelde veranderingen zullen pas ingaan bij het aantreden van de volgende koning. Alle partijen die deze regeling goedkeuren stemmen dus uitdrukkelijk in met het ongehinderd voortzetten van de erfelijke monarchie. Tot in de derde generatie, zo blijkt bovendien. De royalty-watchers gaan er immers onbeschroomd van uit dat prinses Elisabeth, oudste dochter van kroonprins Filip, ook de facto bestempeld wordt tot eerste opvolger van het nog te introniseren eerstvolgende staatshoofd. Alsof dat niet betwist noch betwistbaar was.
 
De wet-of-wat-het-ook-wordt raakt op geen enkele wijze aan de macht van de koning als staatshoofd. Ook de ceremoniële functie blijft onveranderd.

Die zogenaamde wijzigingen dan. Brengen ze meer democratie aan de top van het landsbestuur? Maken ze een einde aan biologische en andere voorrechten die in wezen ongrondwettelijk en anti-humanitair zijn? Integendeel, ze behouden de oude voorrechten en voeren er nieuwe in.

Geen enkele dotatie van enig koninklijk familielid wordt afgeschaft of verminderd. Albert en Paola behouden hun ruim 10 miljoen euro per jaar.  Fabiola haar 1,6 miljoen.  Filip en Mathilde hun 1 miljoen.  Prinsis Astrid en Prins Laurent worden doorbetaald à  rato van 350.000 elk. Dit alles dubbel geïndexeerd.

De toestand van de prinsen en prinsesjes die geen officiële uitkering krijgen, blijft ongewijzigd op één belangrijke vernieuwing na: Gabriël, Emmanuel, Eléonore, Amadeo, Maria Laura, Joachim, Lusia Maria, Laetitia Maria, Louise, Nicolas, Aymeric en wie er dankzij een gezegende procreatiedrift nog zoal bij mochten komen in de clan der Saxen-Coburgs, zullen voortaan kunnen schnabbelen op staatskosten.

Het aanbod van ‘opdrachten in ’s lands belang’ is groot: lintjes, kransen, scholen en tehuizen, in loco. Staats- of sportlieden, personaliter. Vlaamse kermissen, Waalse stoeten, Brusselse Ommegancks et omnia vanitas. Elk dorp heeft wel zijn festival of bedevaart en ze willen allemaal op tv. Het entertaingehalte van prinselijk bloed wordt voortaan in harde munt betaald. De tarieven zijn nog niet bekend.

Wat vinden onze kwaliteitskranten? ‘Een ingrijpend en verheugend compromis’ (De Morgen). ‘Aanvaardbare oplossing’ (De Standaard). ‘Revolutionair’ (Het Laatste Nieuws). Kennelijk komen een paar collega’s in lijn voor een lintje. Oud-collega, thans senator Paul Van Den Driessche, ooit nog republikein, krijgt een mini-troontje in het park van Laken.

Je hoort weleens beweren dat een president duurder zou uitvallen dan een monarchie. Weet iemand wat Obama verdient? Het is common knowledge in Amerika: 400.000 dollar. Per Annum. Omgerekend 287.880 euro, dat is een fractie van Fabi.
 

http://www.slate.com/id/2222146/

Entry filed under: Ekonomie, Media, Politiek Belgie, Samenleving. Tags: , , , , .

GEWAPEND NAAR DE KERK MORISCO & FLAMENCO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: