BREKEND NIEUWS

juli 24, 2009 at 9:37 am Plaats een reactie

album_large_945034

HOE REDDEN WE DE KRANTEN?

door Henk Blanken

Schrijf  je een boek over ethiek in de journalistiek en wat internet met die normen doet, krijg je louter vragen over geld. In tijden van crisis willen we weinig weten van journalistieke mores, zo blijkt. Hoe betalen we de journalistiek als geen hond meer voor nieuws wil betalen, was in elk gesprek over Mediamores en in recensies de terugkerende vraag.

Gaat mijn volgende boek over, was telkens mijn antwoord. Het zou Brekend Nieuws kunnen gaan heten. Om drie redenen. Breaking news is het meest prominente nieuws, het echte nieuws, geen achtergrondreportage of human interest interview, maar nieuws dat er nog niet was voordat het “brak”.

Keerzijde van dat brekende nieuws is dat het, in bedrijfseconomische termen,  al stuk is voordat het goed en wel naar buiten komt. Via internet gaat het zo snel rond dat massamedia als kranten en televisie er steeds minder mee kunnen verdienen. Het maken van breaking news is duur – er is vaak onderzoek voor nodig – maar de beloning steeds kleiner.

Een derde reden waarom Breaking News een aardige werktitel is: het is natuurlijk ook een ironische of zelfs wat cynische metafoor voor wat er met de nieuwsindustrie aan de hand. De laatsten die beseften dat er iets mis is met hun wereld, waren de journalisten zelf. Voor hen is het nog steeds breaking news.

 

http://www.henkblanken.nl

Henk Blanken (1959) is adjunct-hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden en auteur van o.m. ‘Mediamores. Over digitale cultuur, bloggende burgers en journalistieke ethiek’ – Atlas, 2009, 19,95 euro, ISBN 978 90 450 1172

De kranten komen in de verdrukking door het internet. Maar wat echt verloren dreigt te gaan is de professionele journalistiek. De journalistieke ethiek verandert. Of verdwijnt? Wie hanteert welke criteria? De Google-generatie denkt zonder de journalistieke media te kunnen. Dat wordt door Blanken betwist. Voor de waarheid over de kredietcrisis, politieke schandalen en verre, soms vergeten oorlogen zijn professionele journalisten nodig.

Gemakkelijk is het allemaal niet. ‘Journalisten zijn een ander soort mensen dan bloggers. Vinden ze zelf. Op hun beurt zijn bloggers tot op het bot beledigd als je het waagt ze te vergelijken met journalisten. De een is een getrainde professional, de ander een vigilante. De eerste heeft collega’s, de tweede een linklist. Nooit zijn journalisten en bloggers het eens…’
Of nog: ‘Bloggers wantrouwen journalisten omdat die deel uitmaken van het establishment en omdat zij hun bevoorrechte positie als waakhonden in het publieke debat niet zouden willen prijsgeven. En journalisten moeten meestal weinig hebben van bloggers omdat die geen respect hebben voor de mores van de journalistiek. In die clash van culturen worden beiden met kritiek overladen door de buitenwacht.’
Het boek bulkt van de casuïstiek, voorbeelden uit de Nederlandse praktijk, die niet altijd even relevant zijn. Henk Blanken bereikt niet het universele essay-gehalte van Nick Davies (‘Flat Earth News’, Vintage Books, London, 2009).
Toch blijft Mediamores interessant en lezenswaardig, zeker voor bezoekers van het Salon van Sisyphus, deze nog jonge poging om bloggen en journalistiek te verzoenen.
(jc)

Entry filed under: Ekonomie, Media, Nederland, Samenleving. Tags: , , , , , .

“Joods Actueel. Een getto van joods gelijk” KAREL VAN MIERT ZEI:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: