KAREL VAN MIERT ZEI:

juli 29, 2009 at 3:25 pm 2 reacties

Karel Van Miert

‘Er moet een vertegenwoordiger komen van de overheid in de vier grootste banken. De ervaring heeft uitgewezen dat bij banken heel wat rare dingen gebeurden waar geen kat weet van had. De Bank van Brussel is, tegen alle wetten in, gaan speculeren!
Wij wilden een Zweeds systeem invoeren: twee mensen van de overheid die van binnenuit toezicht kunnen uitoefenen. Maar dat hebben we dus niet gehaald. De revisoren, die de rekeningen moeten nakijken, werden betaald door de banken zelf. Dat is toch te gek.
Aan het oprichten van een openbare Bank, met dezelfde mogelijkheden als de privé-banken, wordt gewerkt. Vermoedelijk wordt het de ASLK.
België is een van de landen waar de afgelopen jaren de minste verstaatsing heeft plaatsgegrepen. Dat moeten we rechttrekken.‘

Deze uitspraak dateert van juni 1977 en werd gedaan in een opgenomen maar niet-gepubliceerd interview. Van Miert was pas co-voorzitter geworden van de unitaire socialistische partij BSP-PSB. Hij had mee de onderhandelingen gevoerd die leidden tot de regering-Tindemans waarin Willy Claes minister van Ekonomische Zaken werd. Het is naar dit regeerprogramma, onderdeel socialistische inbreng, dat de nieuwe voorzitter verwijst. (jc)

Entry filed under: Ekonomie, Europa, links, Media, Politiek Belgie. Tags: , , , , .

BREKEND NIEUWS Wij surfen voor u

2 reacties Add your own

 • 1. John Vandaele  |  juli 29, 2009 om 5:56 pm

  Interessant maar uiteindelijk is Karel Van Miert als eurocommissaris toch ook gewoon meegegaan met de trein van liberalisering (en in de praktijk ook privatisering) van onder meer het Europese bankwezen. Een liberalisering zonder de nodige regels en controlemecanismen om de huidige problemen te voorkomen. Een geloof in liberalisering dat in die zin dogmatisch was, dat men meende dat het in alle sectoren per se tot de beste resultaten leidt.

  Miisschien had hij bedenkingen bij de liberalisering van het geldwezen, maar ik heb hem daar in het openbara nooit veel over horen zeggen. In die hoogdagen van het neoliberalisme achtte hij het kennelijk toch niet zo nodig om over neosocialisme in het bankwezen te beginnen. Neosocialisme betekent onder meer ervoor zorgen dat financiële markten de grote meerderheid van de mensen dienen, in plaats van omgekeerd.

  Hji heeft een serieuze steen bijgedragen tot het neosocialisme door het concurrentiebeleid moedig vorm te geven. Pogingen om die zo cruciale financiële sector blijvend ten dienste van de samenleving te stellen, waren er veel minder.

  Beantwoorden
 • 2. KAREL VAN MIERT ZEI (3): « Salon van Sisyphus  |  oktober 13, 2009 om 1:31 pm

  […] zie ook:  https://salonvansisyphus.wordpress.com/2009/07/29/karel-van-miert-zei/ […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: