DOODSPANELEN

augustus 19, 2009 at 9:52 pm 1 reactie

door Tom Ronse

In rijen van vele straatblokken lang stonden ze vorige week aan te schuiven voor het LA Forum, een sportstadion aan de zuidkant van Los Angeles waar Madonna nog heeft gezongen. Nochtans traden er geen sterren op. De arena was, voor acht dagen, veranderd in een gratis veldhospitaal. ram_dsc00573

Het initiatief kwam van Remote Area Medical, een groep die zich tot nu toe richtte op afgelegen streken en derde wereldlanden. De vraag overstelpte de dokters. Ze konden niet iedereen helpen. Mensen die niet aan de beurt kwamen sliepen in hun auto’s in de hoop om de volgende dag binnen te geraken. Toen de dokters dinsdag  hun veldhospitaal opbraken, hadden ze ruim 10.000 patienten geholpen. Onverzekerden en slecht-verzekerden. Hun aantal groeit vierklauwens.

Een verslag over dit veldhospitaal vind u hier:

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/the-brutal-truth-about-americarsquos-healthcare-1772580.html

Een betere achtergrond voor het debat over de gezondheidszorg in de VS was haast niet denkbaar. Dat debat woedde hevig in de voorbije week maar wat de gemoederen verhitte was niet de noodkreet uit Los Angeles  maar angst voor ‘doodspanelen’.  Een van de charmes van het volgen van de Amerikaanse politiek is dat er met grote regelmaat dingen gebeuren waarbij je je ogen uitwrijft en je je afvraagt of dit wel echt is. Zoals nu met de doodspanelen. Het verhaal begint met een conservatieve Republikein die een voorstel doet dat zonder oppositie in het wetsontwerp over gezondheidszorg-hervorming wordt geschoven. Het lijkt dan ook niet controversieel: verzekeraars moeten de tijd die dokters besteden om aan hun patienten uit te leggen wat hun opties zijn inzake ‘end of life’ –verzorging als werktijd vergoeden. Het verzet daartegen kwam niet uit het Congres. Sommigen zeggen dat het aangestookt werd door de verzekeringssector maar harde bewijzen zijn daar nog niet van geleverd. Feit is dat dit verzet zich als een lopend vuurtje verspreidde in dat deel van de Republikeinse basis dat zich, sedert Obama president werd, bedreigd, angstig en verweesd voelt. Obama benadrukt dat de kostenstijging van de gezondheidszorg in de VS onhoudbaar is en dat is ook zo. Het land geeft meer uit aan gezondheidszorg dan enig ander -bijna dubbel zoveel per capita als Nederland en Belgie- maar is beduidend ongezonder (slechts 37ste op de VN-ranglijst van gezondheidszorg).  De link was snel gelegd:  De president wil kosten uitsparen + hij wil dat dokters met hun patienten over end of life-opties spreken = euthanasie. De paranoia werd aangewakkerd door schaamteloze politieke hoeren zoals Sarah Palin en Newt Gingrich die bereid zijn om alles te zeggen om de lege Republikeinse troon te veroveren. Anderen volgden. Zo kregen we het potsierlijk spektakel te zien van Republikeinse Congresleden die protesteerden tegen een maatregel die ze zelf hadden voorgesteld, alleen maar vanwege de vrees dat die tot “doodspanelen” zou leiden die mindervaliden en bejaarden verzorging zouden ontzeggen en hen zo de dood zouden injagen.

Het gekke is dat die ‘doodspanelen’ al bestaan. Ze worden niet bemand door dokters of ambtenaren maar door personeel van de verzekeringsfirma’s gespecialiseerd in het vinden van redenen om niet te betalen. En dat zijn er veel. Zo hoeft een firma niets te vergoeden als ze kan aantonen dat de patient de kwaal al had voor hij verzekerd was. Het Institute of Medicine schat dat er elk jaar meer dan 20.000 Amerikanen sterven omdat ze onverzekerd zijn of omdat hun verzekering weigert om voor hun behandeling te betalen.

De modale Amerikaan heeft dus alle belang bij dat de gezondheidszorghervorming er komt. Maar op veel van de meetings die Amerikaanse verkozenen traditioneel in augustus in hun kieskring houden, ging alle passie naar de doodspanelen. Er zijn al vele verklaringen voor dit merkwaardig fenomeen opgedist. De formidabele propagandastructuur van rechts Amerika, de medeplichtigheid van de media,  Fox-News in het bijzonder, de goedgelovigheid van de Amerikanen (die tenslotte ook bereid waren om te slikken dat Saddam achter 9/11 zat en Amerika met massale vernietigingswapens bedreigde), de onrust die de economische crisis meebrengt, de ‘crazy trait’ in de Amerikaanse politiek, het verlangen van sommige Republikeinen om Obama te destabiliseren met om het even welke middelen…

Er staan natuurlijk machtige belangen op het spel bij de gezondheidszorg-hervorming. De verzekeringen en farmaceutische sectoren hebben er baat bij dat alles zoveel mogelijk blijft zoals het was. Maar ogenschijnlijk hebben ze er weinig aan om een storm op gang te brengen over de ‘doodspanelen’. Want aangezien de omstreden maatregel slechts een detail is in het volumineuze wetsontwerp, kan die makkelijk geschrapt worden zonder het geheel in gevaar te brengen. Wat levert de heisa dan op? In het Congres was er al een akkoord bereikt over 85% van de hervorming. De rest, waaronder de instelling van een publieke ziekteverzekering, staat nog in vraag. Maar de agressieve doodspanelen-campagne heeft twijfels gezaaid en Obama voelt zich in het defensief gedrongen. Hij is bereid om steeds meer water in zijn wijn te doen. In die mate dat er ter linkerzijde steeds meer wordt gevreesd dat een echte hervorming opnieuw zal afgesteld worden.

Entry filed under: Samenleving, VS.

ADAM HOCHSCHILD on Congo, Rwanda and the US De zotte Morgen

1 reactie Add your own

  • 1. Wouter in New York  |  september 10, 2009 om 2:42 pm

    Klein foutje: een panel is een commissie, meervoud panels (we houden hier gewoon het Engelse woord aan); een paneel (ook ‘panel’ in het Engels) is een houten schot of plank, meervoud ‘panelen’.
    Met ‘doodspanelen’ sla je dus de ‘plank’ mis.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: