IMMIGRANTEN HOEVEN GEEN GELD

september 23, 2009 at 10:07 am Plaats een reactie

Heleen-Mees-web(1)-792679
…TE KOSTEN

door Heleen Mees

Minister Van der Laan weigerde twee weken geleden de ‘politiek gevoelige’ vragen van de PVV over de kosten van migranten te beantwoorden. Volgens de minister was het een principekwestie: „We berekenen ook niet de kosten van Friezen.” Een gemiste kans voor onze principiënrijder. Hoewel ik er niet aan twijfel dat de PVV abjecte bedoelingen met de vraagstelling heeft, is het toch nuttig om de kosten van migratie in kaart te brengen.

Het is een weinig elegante vergelijking, maar een belangrijke reden waarom de criminaliteit in New York zo spectaculair is gedaald, is dat de New York Police Department (NYPD) eind jaren tachtig gedetailleerde statistieken is begonnen te verzamelen over de criminaliteit per week per wijk. Door de ontwikkeling van de criminaliteit in kaart te brengen kon de politie beslissen hoe, wanneer en waar manschappen in te zetten.

Met een goed inzicht in de kosten en baten van migratie hoeft het integratiedebat niet langer over de religieuze en culturele verschillen te gaan, maar zou over de echte problemen kunnen worden gesproken, namelijk de geringe participatiemogelijkheden voor migranten en de segregatie in het Nederlandse onderwijs.

Zo’n kostenplaatje zou bovendien duidelijkheid verschaffen over de vraag wat kiezers in witte enclaves als Volendam ertoe beweegt om massaal op Geert Wilders te stemmen. Is het racisme, zoals Ian Buruma onlangs schreef (Opiniepagina, 22 augustus), of heeft het ressentiment van de witte middenklasse mogelijk ook iets van doen met het feit dat zij verhoudingsgewijs veel belasting en premie afdraagt en daar weinig overheidsdiensten voor terugkrijgt?

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat van migratie netto geen positieve effecten mogen worden verwacht voor de arbeidsmarkt (zie ‘Immigratie heeft zijn prijs’, Opiniepagina, 12 september). Toch is burgemeester Bloomberg van New York een verklaard voorstander van migratie. De man die een media-imperium van 25 miljard dollar opbouwde door te klokken hoeveel tijd zijn werknemers op de wc doorbrachten, is ervan overtuigd dat migranten van „onschatbare waarde” zijn voor New York.

Nederland is New York niet, hoor ik een aantal onder u al sputteren. Dat kan ik als geen ander beamen. Niettemin is een vergelijking tussen Nederland en grootstedelijk New York op haar plaats. Beide hebben ongeveer hetzelfde aantal inwoners, beide zijn sterk verstedelijkt en hebben een goed ontwikkelde postindustriële economie (met een grote financiële sector). Beide hebben een democratische bestuursvorm, een grote publieke sector, hoge belastingen, en veel regelgeving.

Nederland en grootstedelijk New York zijn daarnaast qua ligging goed vergelijkbaar. Beide grenzen aan het water en hebben een grote binnenmarkt (voor Nederland is dat de EU en voor New York de VS) en bijgevolg een belangrijke haven- en transportfunctie. Wie Paul Colliers boek The Bottom Billion – over de miljard mensen die in de armste regio’s van de wereld leven – heeft gelezen, weet hoe cruciaal de geografische ligging is voor economisch succes.

Volgens John Mollenkopf, hoogleraar politieke wetenschap en sociologie aan de City University of New York, is het evident dat als het Nederland lukt om de arbeidsparticipatie van migranten te verhogen, de (eventuele) kostenpost van migratie zal omslaan in een bate. Terwijl in New York de werkloosheid (en criminaliteit) onder migranten laag is, geldt in Nederland precies het omgekeerde.

Dat verschil valt makkelijk te verklaren. In de eerste plaats zijn er in New York meer banen in de persoonlijke dienstverlening omdat de arbeidskosten lager zijn en de arbeidsmarktregulering minder restrictief is. Dat soort banen waarin migranten goed gedijen, bestaat in Nederland niet of nauwelijks. In de tweede plaats geldt dat veel van het werk dat in New York door migranten wordt gedaan, in Nederland voornamelijk door scholieren en studenten wordt gedaan. Die zijn weinig tijd kwijt met school en studie (gemiddeld 32 uur per week) en het minimumjeugdloon bedraagt in Nederland slechts de helft van het wettelijk minimumloon voor volwassenen. Terwijl het minimumloon voor volwassenen in Nederland het hoogste van heel Europa is, is het minimumjeugdloon juist het laagste van Europa.

De suggestie dat het integratievraagstuk kan worden opgelost door voortaan alleen nog maar kennismigranten toe te laten (het zogenoemde Canadese model), zoals Paul Scheffer suggereerde in Opinie & Debat van 12 september, is flauwekul. Feitelijk hebben we dat systeem al. Nederland legt voor kennismigranten de rode loper uit met eenvoudig verkrijgbare visa en gunstige fiscale regelingen. Maar op grond van artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) heeft iedereen recht op een gezinsleven, zodat Nederland een zekere mate van gezinshereniging en gezinsvorming zal moeten toestaan, ook als het laagopgeleiden betreft. Het is de vraag in hoeverre Nederland de eisen ter zake nog verder kan aanscherpen zonder in strijd met het EVRM te komen.

Zolang nieuwkomers in Nederland niet de kans krijgen om door middel van werk volwaardig deel te nemen aan de samenleving en aangewezen blijven op een uitkering, zal culturele diversiteit niet als een verrijking worden gezien, maar slechts als een kostenpost. Volgens Mike Bloomberg moet je roeren en nieuwe ingrediënten toevoegen om als stad concurrerend te blijven. Het toevoegen van nieuwe ingrediënten is in Nederland wel gelukt, maar het roeren blijft in dit herverkavelde land een probleem.
 http://weblogs.nrc.nl/mees/2009/09/18/immigranten-hoeven-geen-geld-te-kosten/#more-106

 http://www.heleenmees.nl/

Entry filed under: Ekonomie, Europa, Media, Nederland, VS. Tags: , , , .

Alles rustig in Molenbeek… STIJLVOL STERVEN OP DE SCENE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.443 andere volgers


%d bloggers liken dit: