KAREL VAN MIERT ZEI (3):

oktober 13, 2009 at 9:47 am Plaats een reactie

Van Miert rood
 


OVER PARTIJDEMOCRATIE

“Tot op heden werden door onze partij alleen ‘congressen over alles’ gehouden. Voor de middag waren er ellenlange speeches door de voorzitters van de federaties. Om vijf uur moest de zaal ontruimd worden. Daartussen had je dus maar een paar uurtjes in de namiddag om echte onderwerpen te behandelen, versta: ze heel even aan te raken. Behalve op het Ideologisch Congres van 1974 – dat dan ook jarenlang voorbereid was.
Ik wil op twee punten verandering brengen in de bestaande congrescultuur. Bespreking van ontwerp-documenten moet voor iedereen openstaan, ook voor individuele sprekers die punt per punt hun mening geven in niet meer dan twee minuten spreektijd. Voorstellen van individuele leden kunnen bij de congresstukken worden gevoegd. Zo gaat het bij de Nederlandse Partij van de Arbeid. Bij ons zal het veel discipline vergen voor dit ingang vindt.
(…/…)
“Mijn bedoeling is dat ook de minderheidsstandpunten binnen de federaties aan bod kunnen komen. Ja, daarvoor zal er op vele plaatsen eerst meer democratie in de federatie zelf moeten komen. Maar ook al zijn er vier of vijf botsende meningen, ik vind dat het hele congres er op zijn minst kennis van moet kunnen nemen.
(…/…)
Het onderwerp beperken, dat is de enige mogelijkheid. We zullen moeten werken met themacongressen. Bv. een congres over tewerkstelling. Kritiek moet kunnen zonder dat de partij wordt lamgelegd door interne praatcultuur. We moeten ook blijven actie voeren, niet enkel discussiëren. In zulke themacongressen, die gedurende geruime tijd goed worden voorbereid, zie ik een soort middenweg tussen woord en daad.
(…/…)
“Het tendensrecht, om meningen en stromen binnen de partij toe te laten, is gezond en moet gehandhaafd blijven. Maar het mag geen georganiseerde groep worden die systematisch gaat optreden binnen de partij, dan is het een fractie ipv een tendens. Voor mij mogen er meerdere tendensen komen in de partij, na een open discussie. Als een bepaalde tendens het dan wint, moeten we die aanvaarden. Maar niemand mag in een hoekje gaan zitten de zaak saboteren.”

(Uit een ongepubliceerd gesprek met Karel Van Miert, juni 1977, kort na zijn aantreden als nieuwe Vlaamse voorzitter van de unitaire BSP-PSB/ eigen archief JC)
 
 

 

 

 

zie ook:
 https://salonvansisyphus.wordpress.com/2009/07/29/karel-van-miert-zei/
 https://salonvansisyphus.wordpress.com/2009/08/16/karel-van-miert-zei-2/
 

 

Entry filed under: links, Media, Politiek Belgie, Samenleving. Tags: , , .

HET ISLAMDEBAT continued TWINTIG JAAR LATER

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: