CYBERSEX MET BIG BROTHER

november 13, 2009 at 7:46 am Plaats een reactie

INTERNET

(Tom Ronse)

De opmars van de totalitaire democratie ging vlotter dan verwacht, onmerkbaar haast. Het komt er op aan om een goede vijand te hebben, een angstaanjagend, door en door verdorven monster. Dan kan de staat zich zowat alles permitteren. Toen het Oostblok verdween, was er even een ontredderend  vijand-deficit. Er bleven slechts enkele boefjes over, dus waar bleef dat ‘peace-dividend’?  Gelukkig duurde het niet lang voor er een ander monster de wacht afloste: de terroristen. Big Brother kon zich geen betere bondgenoot dromen.

Maar er zijn nog andere monsters in het angst-theater van de staat die haar toelaten om haar tentakels te spreiden.  Zoals de pedofiel. Behalve de terrorist is er geen vijand die de gemoederen zo verhit dat alle bezwaren tegen de expansie van Big Brothers greep wegsmelten. Dus wordt hij opgejaagd. En als hij niet wordt gevonden, is er altijd wel iemand die over de schreef kan worden gelokt. Iemand die de illusie koestert dat hij anoniem is in cyberspace…

would_you_do_a_jailbait

De populaire NBC-show  “To Catch a Predator” exploiteerde die illusie en dat leverde hoge kijkcijfers op. De onderbuik van het internet (wellicht zijn omvangrijkste lichaamsdeel) werd afgeschuimd tot er iemand verleid kon worden om de stap te zetten van chatten met een minderjarig meisje naar een afspraakje met haar maken. Zo moeilijk kan dat niet zijn.  Zo’n man –een loodgieter, een leraar, een makelaar- komt dan naar de plaats van de afspraak waar hij  omringd wordt door camera’s en agenten die hem prompt in de boeien slaan. De reporter –blond, met een engelengezicht- duwt een microfoon onder zijn neus en probeert zijn schaamte zo  lang mogelijk uit te melken (“When we come back: the tears of a monster”).  Zelfmoordpogingen waren meer dan eens het resultaat.

Ik vind het laf en gevaarlijk. Mensen worden aangezet om een mob te worden, een massa die niet meer denkt maar zich uitleeft in haar collectieve haat voor het monster, het soort massa dat fascisten doet likkebaarden. En intussen wennen we aan de alomtegenwoordigheid van Big Brother.

De creatieve jacht op monsters is schitterend belicht door Mark Bowden in de nieuwe Vanity Fair. Boeiende lectuur:

http://www.vanityfair.com/culture/features/2009/12/sexual-predators-200912

ANGST YOU SURE

Entry filed under: Samenleving, The wild web, VS. Tags: , .

Bloed in Fort Hood CITYTRIP IN NOMANSLAND

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.433 andere volgers


%d bloggers liken dit: