ODE AAN DE KAMEEL

December 21, 2009 at 8:32 am 1 comment

Hoezo, alle beschaving komt uit het Westen? In de pre-Columbiaanse tijd heeft de Marokkaanse geleerde Ibn Battuta onnoemelijk veel landen bezocht, niet om ze te veroveren of te bekeren maar om ze te leren kennen en erover te schrijven. In totaal heeft deze ontdekkingsreiziger in zijn leven meer dan 120.000 kilometer afgelegd, een prestatie waarbij zelfs Marco Polo tekort schiet. Dat kon Battuta slechts dankzij het vervoermiddel bij uitstek, van toen en nu. De kameel is mooier, slimmer, efficiënter, zuiniger, resistenter, comfortabeler… dan alle schepen, vliegtuigen en Landrovers bij elkaar.
Dit is een kleine hulde aan de kameel, nu iedereen de mond vol heeft over het paard van Sinterklaas en het rendier van de kerstman. Hoe reisden de koningen? Juist. (jc)

Three metamorphoses of the spirit do I designate to you: how the spirit becometh a camel, the camel a lion, and the lion at last a child. (Nietzsche, Friedrich)

Wanneer de kameel dood is, wordt deze gebruikt voor voedsel, maar ook voor water en in het uiterste geval als schuilplaats voor bijvoorbeeld een zandstorm. Voor laatstgenoemde functie wordt de kameel opengesneden, de organen en hersenen worden verwijderd en de binnenkant wordt schoongemaakt. Men ligt in de borstholte. (Wikipedia)

Kamelen volgen met hun kop altijd de zon. Door met de zon mee te draaien, raken de zonnestralen alleen het smalste deel van het lijf en is de warmteopname minimaal. Midden op de dag rusten kamelen, allemaal in dezelfde richting gedraaid, om inspanning te vermijden en zo waterverlies te beperken. Ze kruipen op het heetst van de dag zelfs naar elkaar toe als er nergens een schaduwrijk plekje te vinden is; twee dieren naast elkaar ontvangen minder warmte dan wanneer ze apart zitten. Om tijdens het zitten niet te veel warmte via de brandend hete woestijnbodem op te nemen, beschikken kamelen over dikke eeltplaten op plekken waar het lichaam de grond raakt: op de borst en de poten. De platen beschermen ook tegen verwondingen.

¨De geur van kamelen¨
ISBN 90 5460 011 X, paperback
Uitgave Sahara Sociëteit, Uitgever Bulaaq, Amsterdam

Heb je daarnaast trouwens een kameel al eens goed bekeken? Hij heeft namelijk de mooiste wimpers van het ganse dierenrijk, wat ook geen toeval is. De ogen van de kameel hebben immers bescherming nodig omdat er zeer gemakkelijk zand kan inkomen, zeker tijdens zandstormen. De wimpers functioneren dan als het ware als soort een gordijn en zorgen ervoor dat de ogen niet beschadigd worden
WorldwideBase
Alle wwbase pagina’s

How to Ride a Camel

Their long strides and strong humps make a camel ride a fast and fun experience. Follow these steps to enjoy a safe camel ride.

Difficulty: Moderate

Instructions

Step 5

Dismount when the camel is sitting or has returned to the scaffold. This is very similar to the end of an airplane flight when the flight attendant tells you to wait until the plane is “securely at the gate” before you stand. The motion that a camel makes to get into a sitting position might make you feel like you’re falling off. But stay calm, maintain your confident sitting position and you will arrive safely at your destination.

The camel is a sexy beast
So simple simon thinks.
At the time of it’s annual passion
the camel makes rude on the Sphinx.
The Sphinx’s interior passage, however
Is blocked by the sands of the Nile.
Which explains the hump on the camel,
And the Sphinx’s inscrutable smile.
(anonymous)

Melk van een kameel: gat in de markt
http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article610721.ece/Melk_van_een_kameel_gat_in_de_markt

The adventures of Ibn Battuta, a Muslim traveler of the fourteenth century

 Door Ross E. Dunn
http://books.google.be/books?id=Js8qHFVw2gEC&pg=PA89&lpg=PA89&dq=ibn+battuta+and+camels&source=bl&ots=Xsr88o9paV&sig=9Ts9HGWU9Y8y03ofQBrjaUKTYfQ&hl=nl&ei=lWgqS_nbJ43LjAfGht2jBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=9&ved=0CC4Q6AEwCDgK#v=onepage&q=ibn%20battuta%20and%20camels&f=false

Entry filed under: Europa, Midden Oosten, Samenleving. Tags: , , , .

MONDDOOD? Ten oorlog tegen de ISLAM

1 Comment Add your own

  • 1. tavernier gie  |  December 22, 2009 at 12:18 am

    Als ik het goed begrijp gedragen kamelen zich als een soort lopende zonnebloemen. Als de karavaan vertrekt komt die dus na een dagje stappen terug uit waar ze vertrokken zijn. Erg handig is dat. Waarom kamelen niet te ‘heet’ worden lees je op Wikipedia. (engelse versie)
    Gie T.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,701 other followers


%d bloggers like this: