Afscheid van Herman J. Claeys

december 30, 2009 at 12:20 pm Plaats een reactie

De dichter en activist Herman Claeys is overleden aan een hartstilstand maar feitelijk aan een hersentumor. In de jaren 60 en 70 was hij een notoir lid van de alternatieve Brusselse scene, die hij voor een niet onbelangrijk deel zelf in gang had gezet. Goed een week geleden werd Herman nog gevierd in zijn eigenste hoofdkwartier café De Dolle Mol. Hieronder twee verslagen annex biografische gegevens.

Jan-Pieter Everaerts schrijft:

Vrijdag 18 december  werd in café de Dolle Mol te Brussel afscheid genomen van Herman J. Claeys die terminaal ziek maar toch aanwezig was. De directe aanleiding voor de hulde en het afscheid was het verschijnen van een monografie over hem, uitgegeven door de Vereniging van Westvlaamse Schrijvers.

Dat de activiteit doorging in de Dolle Mol is geen toeval: het café dat vandaag wordt uitgebaat door Jan Bucquoy en Arne Ballière, werd in 1972 door Herman J. Claeys opgericht als uitvloeisel van de oprichting van de Free Press Bookshop enkele jaren eerder (1969) in een aanpalend pand. De Dolle Mol was toen de ontmoetingsplaats van literatoren, gesjeesde en erkende schrijvers, toog- en echte revolutionairen en kunstenmakers allerhande. Dat ook de rijkswacht er regelmatig – geüniformeerd of anoniem – op bezoek kwam, hoeft niemand te verbazen: de verhoudingen in onze samenleving lagen toen nog heel anders. 

Dat bleek bijvoorbeeld toen Herman J. Claeys tot een effectieve gevangenisstraf werd veroordeeld wegens de verspreiding van Vrij Nederland waarin een blote man was afgedrukt. Of toen jongeren werden gearresteerd omdat ze het door Herman verspreidde ‘Rode Boekje van de Scholier’ colporteerden. Vanuit de Dolle Mol vertrok Herman ook met zijn Free Press Bus waarmee hij festivals bezocht.

Het zijn enkele facetten die Herman’s werk en leven domineren: literatuur en engagement en bij voorkeur in combinatie. Het is ook de manier waarop ikzelf Herman heb leren kennen: schilderend aan zijn muurgedichten in de krachtcentrale van het Zuiderspershuis tijdens Blackbox in 1991 en gedichten schilderend op de kademuur te Antwerpen in 1992.

Actief sinds de jaren zestig dus, als uitgever, publicist, activist, provo, auteur van romans (Het geluid, Manteau 1968; Steen Manteau 1970; Bevrijding 1995), verhalen, poëzie, essays, songteksten en toneel. Hij hield zich ook bezig met woord-beeldinstallaties, poëtisch-muzikale acts, projecten met doorlopende muurpoëzie en tentoonstellingen van visuele poëzie. Overigens werkte hij ook jarenlang mee aan de Wolters woordenboeken en is hij samensteller van het Vlaams Dialectenwoordenboek en vertaler van gedichten en novellen uit het Zweeds.

Hij engageerde zich zeer concreet voor het behoud van het dorp Doel, lag mee aan de basis van de samenwerking met Ruigoord (waar hij overigens een graag geziene gast was), was regelmatig aanwezig bij de Bomspotting in Kleine Brogel, de acties aan de hoodzetel van de NATO te Evere en andere acties waarbij hij met plezier zijn ‘gewapender taal’ hanteerde om de standpunten en de sfeer kracht bij te zetten.

DE GROENE BELG  mediadoc.diva@skynet.be

===

HET MINISTERIE VAN AGITATIE SCHRIJFT:

http://ministerievanagitatie.wordpress.com/2009/12/20/afscheid-van-herman-j-claeys-%E2%80%A2-een-audioverslag/

Afscheid in schoonheid

Vrijdag 18 december stroomde Café de Dolle Mol in Brussel vol met langharige werkschuw tuig op leeftijd, anarchisten, schrijvers, drinkebroers en vrienden/kameraden van Herman J. Claeys. Deze schrijver/dichter/activist is namelijk terminaal ziek en derhalve vond men bij het Masereelfonds Brussel en de Vereniging van Westvlaamse Schrijvers de tijd rijp voor een hulde, evocatie en afscheid van Herman die zelf aanwezig kon zijn.

Korte biografie:

1969: Herman J. Claeys begint in de Spoormakersstraat te Brussel met ‘Free Press’, een ontmoetingsplaats  voor het literaire, artistieke en revolutionaire zootje ongeregeld dat het Brussel van de jaren zestig in zijn schoot koesterde. Het handeltje barst uit zijn voegen en algauw wordt er om het hoekje, de Kaasmarkt, een keldercafé geopend. Een café, wel gekend in alternatieve middens en bij de rijkswacht, die regelmatig een groepsbezoek bracht aan het etablissement, en er daarbij niet voor terugschrok de medebezoekers een geleide reis naar de kazernes op te dringen.

In 1972 werd er een pand in de Spoormakersstraat 52 gehuurd, waar café werd gehouden, een boekhandel uitgebaat en waar allerlei comités en bewegingen konden vergaderen, al dan niet in hun doen en laten gevolgd door anonieme bewonderaars, die gretig verslag uitbrachten aan hun oversten over de snode plannen van al die vergaderaars.

Vanuit Dolle Mol vertrok een Free Press Bus waarmee Herman J. Claeys allerlei festivals onveilig maakte, en zowel undergroundstrips als alternatieve publicaties en stencils te koop aan bood.

Zeker tot 1985 was Dolle Mol een ontmoetingsplaats, een literair centrum, een kweekvijver van muzikaal talent, een aparte plek in een overigens eerder conformistisch Brussel.

Met als man achter en voor de schermen Herman J. Claeys.

Herman kwam in 1935 in Brugge op de wereld. Hij was enige tijd leraar. In de jaren zestig was hij, zoals hierboven beschreven, nauw betrokken bij de Provo-beweging en enkele kritische jongerentijdschriften. In dezelfde periode manifesteerde hij zich ook als een geëngageerd criticus, onder andere met de bundel Wat is links? Hij is auteur van romans, verhalen, poëzie, essays, songteksten en toneel, en hield zich bezig met woord-beeldinstallaties, poëtisch-muzikale acts, projecten met doorlopende muurpoëzie en tentoonstellingen van visuele poëzie. Overigens werkte hij ook jarenlang mee aan de Wolters woordenboeken en is hij samensteller van het Vlaams Dialectenwoordenboek. Het werk van Herman J. Claeys drijft heel vaak op het conflict tussen het individu en een (over)geïnstitutionaliseerde maatschappij, dat op een sterk allegorische en symbolische wijze wordt geëvoceerd.

Nog geen 75 jaren na zijn geboorte, lijkt er een einde te komen aan Hermans drukke leven. Herman lijdt aan een terminale ziekte, wordt palliatief verzorgd, maar is onder begeleiding gelukkig nog in staat zich te verplaatsen.  Het Masereelfonds, Dolle Mol en de Vereniging van West-Vlaamse schrijvers  (VWS)  hadden niet veel moeite om Herman J. Claeys te overtuigen afscheid te komen nemen van Brussel en van ‘zijn’ Dolle Mol.

Een afscheidsgedicht van Herman J. Claeys:
Gezwel

De minst correcte vorm van humor

is spotten met je hersentumor,

vooral als die kwaadaardig is

en bovendien slagvaardig is

en onverwoestbaar :

« terminaal » in radiotherapeutentaal.

Waarom men mij dan blijft bestralen ?

en ook nog chemisch wil verschralen ?

Omdat verplegers willen scoren

en hun patiënten ringeloren,

en als ik door zo’n tunnel glij

graag grapjes maken over mij,

waarmee ik dan niet lachen kan

want ik lig roerloos aan de scan.

Mijn uitvaart heb ik al geregeld

en zelfs mijn grafschrift is bezegeld :

HIER LIGT

DE DICHTER

H.J.C

IN GOED GEZWELSCHAP

R.I.P.

Entry filed under: links, Media, Politiek Belgie, Samenleving. Tags: , , .

ISLAMISME: EEN KAPITALISTISCHE IDEOLOGIE NIEUWJAARSWENS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.443 andere volgers


%d bloggers liken dit: