IRAN: DE ANGST VOORBIJ?

januari 7, 2010 at 5:45 am Plaats een reactie

De Basij in het nauw

door Tom Ronse

Wat me in de laatste ronde van protest in Iran het meest is opgevallen, is dat de betogers hun angst lijken te verliezen. Het zijn integendeel de Basij, de knokploegen van het regime, die hem knijpen, zoals te zien is in deze video-clip:

http://www.youtube.com/watch?v=JZ2urTPUGf0

Dit wijst op een verharding, een radicalisering die op zijn beurt tot verdere radicalisering kan leiden. Want hoe meer zelf-vertrouwen de angst overwint, hoe minder doeltreffend repressie wordt en hoe meer verandering men zich kan verbeelden. Zelfs Houssein Moussavi die tot nu toe het boegbeeld van het protest was, voelde zich genoodzaakt om “het onaanvaardbare radicalisme” van sommige manifestanten te veroordelen. Natuurlijk wil hij het allemaal binnen veilige perken houden. Het doel mag niet verder gaan dan een grondwetshervorming om de zogenaamde Islamitische republiek wat minder repressief en meer open naar het Westen te maken. Het is de vraag of het leven van de meeste Iraniers daar zoveel beter door zou worden. Moussavi en de andere leiders van de zogenaamde “Groene Beweging” waren zelf peilers van het regime. Voor hen gaat het wellicht over niet meer dan een machtsstrijd. Vele Iraniers denken er blijkbaar zo over. Ze kijken toe maar voelen zich niet betrokken.

Juist daarom ben ik bang voor de jonge Iraniers die nu zo ontzettend veel moed aan de dag leggen. Zolang het ‘normale’ leven voortgaat zijn ze niet echt bedreigend voor het regime. Er wordt niet gestaakt in Iran. De olie-export draait aan een hoog tempo en de hoge prijs die de olie dank zij de strenge winter haalt, zorgt ervoor dat de ayatollahs goed bij kas zitten.

Ik zit met gemengde gevoelens.  Enerzijds hoop ik dat de Iraanse jongeren zonder angst op straat zullen blijven komen, dat hun moed een bevrijdend effect zal hebben op hun medeburgers, dat de beweging nog zal radicaliseren. Anderzijds denk ik, jongens, hou u toch een beetje in want dat dreigt te eindigen op een bloedbad…

Een ding is zeker. Diegenen die het verstikkende en meedogenloze ayatollah-regime beschreven als ‘progressief’ en ‘anti-imperialistisch’ verdienen in de grond te zinken van schaamte.

Entry filed under: Midden Oosten, Samenleving.

OORLOGSPROPAGANDA Afscheid van Herman J. Claeys (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.443 andere volgers


%d bloggers liken dit: