HAITI: DE GENOCIDE

februari 1, 2010 at 10:08 am 1 reactie

Tom Ronse

Hoeveel mensen stierven door de aardbeving in Haiti zullen we wellicht nooit weten. Maar het ziet er naar uit dat het aantal Haitianen die in de nasleep omkomen door gebrek aan verzorging, huisvesting en voedsel, nog veel hoger zal liggen.

De ramp heeft veel mensen in heel de wereld bewogen om te helpen. Record-bedragen werden ingezameld. Zonder die solidariteit zou de situatie ongetwijfeld nog erger zijn. Maar toch werd tot hier toe slechts een fractie van de getroffenen geholpen.

De schattingen van het aantal daklozen varieren van één tot twee miljoen. De meesten van hen schuilen in kampen, waarvan de meeste door de daklozen zelf gebouwd zijn met karton en plastiek en andere afval. Soms is er slechts één WC voor tweeduizend mensen. Er is tekort aan zuiver water, aan eten, aan alles. Niet dat die dingen niet verkocht worden, het kapitalisme heeft de aardbeving wel degelijk overleefd. Zijn wetten gelden, zoals de wet van vraag en aanbod. De vraag naar drinkbaar water is groot, het aanbod is klein, dus de prijs gaat omhoog.

Uit een AP-bericht: “My 1-year-old has had diarrhea for a week now, probably because of the water,” said Bernadel Perkington, 40. “When the earthquake happened I had 500 gourdes (about 15 U.S. dollars), which I was using for clean water for her. The money for that ran out yesterday.”

Women wait until night to bathe out of buckets, shielding their bodies behind damaged cars and trucks. Water is recycled — used first for brushing teeth, then for washing food, then for bathing.

The crowding and puddles of filthy water that breed mosquitoes have begun to spread diseases such as dengue and malaria, which were already endemic in Haiti. Some hospitals report that half the children they treat have malaria, though the rainy season — the peak time for mosquitoes — won’t start until April.

Tetanus, buikloop, cholera en andere besmettelijke ziekten loeren om de hoek. Epidemieen lijken onvermijdelijk.

Natuurlijk niet onvermijdelijk in de zin dat het technisch onmogelijk zou zijn om ze te voorkomen.  Onvermijdelijk alleen maar omdat in deze wereld winstpotentieel bepaalt waar het geld naartoe stroomt. En het winstpotentieel van Haiti is niet erg groot. Het landje heeft de internationale kapitaalbezitters weinig te bieden. Spotgoedkope arbeid, dat is het ongeveer maar die is ook elders overvloedig beschikbaar. En baby’s voor onvruchtbare paren in het Westen (ik gun het hen en de kinderen die aan Haiti’s hel ontsnappen maar betreur dat wat gewoon elkaar helpen zou kunnen zijn verziekt tot een mensenhandel).

Voor de VS, zo dichtbij en toch zo ver, is het commerciele belang van Haiti miniem. Het is een landje zoals er steeds meer zijn, vol ‘overbodige’ mensen waar het kapitaal niets mee kan aanvangen. Het heeft geen werk voor hen, het heeft geen toekomst voor hen. Maar ze zijn er. Zelfs een minimum van orde handhaven kostte de zogenaamde ‘wereldgemeenschap’ sinds de ineenstorting van het Duvalier-regime al ettelijke miljarden.  De rode draad in het VS-beleid tegenover Haiti was deze: voorkomen dat een tsunami van bootvluchtelingen op Amerika’s kusten belandt. Dat is nog steeds het hoofddoel. Daarom stuurde de VS meer militairen dan hulpverleners naar Haiti. Daarom  werd onlangs zelfs de evacuatie van levensgevaarlijk gewonden uit Haiti naar Amerikaanse  hospitalen onderbroken. Er werd een signaal uitgezonden: Ze moeten zoveel mogelijk daar blijven.

De internationale hulp aan Haiti dient hetzelfde doel: de Haitianen in Haiti houden. Dat doet geen afbreuk aan de humanitaire intenties van de hulpverleners.  Ik ben hen dankbaar voor al wat ze doen om het leed te verzachten maar vermoed dat zij nog het meest van al gefrustreerd zijn door hun onvermogen om de groeiende miserie tegen te houden. Er kan geen twijfel over bestaan dat de wereld meer dan genoeg productievermogen bezit on Haiti zo te herbouwen dat de bevolking in degelijke, aardbeving-bestendige huizen kan wonen, om te investeren in  de landbouw en het land weer zelf-bedruipend te maken, om te herbossen, kortom, om Haiti een aangename plaats te maken om te wonen in plaats van de hel die het nu is. We hebben de expertise, we hebben het talent, we hebben alles wat nodig is behalve de wil. Want die wil zit gevangen in het winstprincipe. Een principe waar we zo gewoon aan geraakt zijn dat we het als natuurlijk aanvoelen. Maar dat eigenlijk ouderwets, achterhaald is.

Met elke ramp zal dat duidelijker worden.  Kijk naar New Orleans. Het heeft slechts half zoveel inwoners als voor Katrina.  Vele wijken zien er nog steeds uit alsof de orkaan er pas vorige week passeerde.  Er zullen nieuwe rampen volgen. De verknoeiing van het klimaat wordt door de winstkrisis nog erger:  kijk naar China waar de jacht op onklopbare prijzen steeds meer vernieling zaait.  De steeds hogere productiviteit en daarmee gepaard gaande dalende vraag voor menselijke arbeid heeft voor gevolg dat steeds meer mensen voor de maatschappelijke reproductie overbodig worden. Er zit geen winst in hen. Ze zijn een last, een kost. Volgens de IAO zijn er nu al meer dan anderhalf miljard werklozen en hun aantal groeit elke dag. Rampen zoals Katrina en Haiti hebben het voordeel dat ze die kost verminderen.  Gedreven door winsthonger zal de wereld blijven technologiseren en meer en meer mensenarbeid overbodig maken, meer en meer mensen aan hun lot overlaten. En in dat vacuum zullen de rampen elkaar opvolgen. Oorlogen, waar concurrentie geen andere uitweg meer vindt, natuurrampen door het onvermogen om met het ‘eigen winst eerst’-principe te breken.

En de drenkelingen die in onze streken belanden zijn voor onze orale scheetlaters reden te meer om ‘de vreemdelingen’ te haten en hun eigen gouden kalf te bewierroken.

Entry filed under: Centraal Amerika, Samenleving, VS. Tags: .

Howard Zinn, historicus van de underdogs FOR ISRAEL, A RECKONING

1 reactie Add your own

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: