MOK MA ZWEUT

February 17, 2010 at 3:44 pm 5 comments

door Lucas Catherine

Matonge bestond nog niet , toch lag Kongo kort bij Brussel, dat wist ik al vroeg. Naar Afrika ging je namelijk met lijn 44. Het duurde zeker tot mijn zesde verjaardag eer men mij van het tegendeel kon overtuigen. Twee maal per jaar, rond Pasen en tijdens de zomervakantie, trok een deel van onze familie, opa, ooms, tantes, neven en nichten naar Afrika, dat wil zeggen we stapten op tram 44 en gingen mijn heeroom in Tervuren bezoeken.

De man gaf les in het klein seminarie van zijn congregatie. Die was indertijd opgericht speciaal op vraag van Leopold II om de islam rond Kisangani uit te roeien. Die godsdienst hadden de Zanzibari Arabieren daar ingevoerd. Als ik nu het woord tropisch regenwoud hoor, zie ik voor mij nog altijd het Zoniënwoud waar die tram doorheen kliefde.

Een museum

Dat klein seminarie had de muffe gestrengheid van alle kostscholen. Het bezoek mocht er niet rondlopen maar werd ontvangen in een aparte zaal die als museum was ingericht. Aan de wanden hingen kaarten van Kongo. Er was er eentje met de verschillende missieposten: de katholieke in helrood gedrukt en de protestantse met kleine, sjagrijnige groene kruisjes gemerkt. Op andere kaarten stonden de verschillende volksstammen aangeduid met de naam van de streek en de dingen die er geteeld werden. Alles klonk zeer exotisch: Ubangi, Kivu, Maniema, raffia, kopal, ivoor en negerkoren –alsof de Belgen er een ander soort koren op nahielden.

De hele zaal hing vol met verlichte kijkkasten met foto’s op glas. Pater Gabriël met pas gedoopte kindjes voor een bananenboom. Pater Mulder voor een namaak Lourdesgrot – de eerste kitsch op het zwarte continent-, zwartjes die in kokospalmen klauterden en madammen met blote borsten- het eerste vrouwelijk naakt dat ik mij herinner.

Bejaardentehuis

Tegenwoordig moet je niet meer naar Tervuren. Je moet hier in Brussel maar een bejaard of ziek familielid gaan bezoeken in een tehuis, tijdens het weekend of ’s avonds en je bent in Kongo. In de kamers zie je Europa, de gang is Afrika. Alle personeel is zwart. En niet omdat ze het oude Brusselse spelletje hebben gespeeld van mok ma zweut.

Maji-maji

Ik ken vooral Kongolese artiesten. En die willen 50 jaar onafhankelijkheid vieren op hun manier. Zo is er Ange, een gospelmuzikant – ik ben de enige engel met kinderen, is zijn vaste grap. Hij was ook op de Tanden van Lumumba-herdenking in Oostende waar ik het vorige keer over had. Hij wil wat doen met die tanden, of beter met het water waarin ze zogezegd liggen. Water, maji in het swahili heeft een grote helende betekenis in het volksgeloof, denk maar aan de maji-maji opstanden vroeger en nu.

Hij wil water uit de Noordzee scheppen en daarmee de plekken afreizen waar de kolonisatie van Kongo ontstond en er telkens wat water sprenkelen: in Berlijn (daar kwam de Internationale Conferentie bijeen die Leopold II vrij spel gaf), voor de vroegere hoofdkwartieren van de Kongo Vrijstaat hier in Brussel, en van de Union Minière aan het Warandepark en tenslotte afreizen naar Katanga, naar de plek waar Lumumba werd vermoord en daar het resterende water ritueel uitgieten, een symbolische begrafenis.

De vader van Kongo

Begrafenissen zijn dan ook belangrijke rituelen voor Kongolezen, en kunnen veel verhelpen. Dat vindt Boyikasse. Hij is stichtend lid van le Mouvement pour le rattachement de la Belgique au Congo. Ja, u heeft het goed gelezen. Alle tribale problemen hier in België zijn volgens hem opgelost als Kinshasa de hoofdstad van België wordt en lingala de nationale taal. En hij heeft ook een oplossing voor de problemen in Congo. De kinderen van Moeder Kongo twisten en vechten onder elkaar van het westen tot het oosten, zegt hij. En hoe komt dat? De schuld ligt volgens hem bij de Vader.

Wie was nu de Vader van Kongo? Leopold II. Volgens Boyikasse mag je alle slecht van de wereld zeggen over hem, maar een ding is onbetwistbaar. Hij heeft indertijd de grenzen getrokken. Zonder hem zou er nu geen Kongo zijn. En wat is nu het probleem? Het bantoegeloof wil –beweert Boyikasse- dat een vader bij zijn kinderen moet begraven worden, zo niet duiken er zware problemen op en dat is nu net het grote ongeluk van Kongo. De Vader ligt er niet begraven. Dus wil hij Leopold II symbolisch ginder gaan begraven. Hij wil met een lege doodskist naar Laken gaan, daar zijn outfit van mganga aantrekken en Leopolds geest bezweren om in de kist te kruipen. Daarna wil hij met die kist naar Kongo en daar een traditionele begrafenis organiseren en zo zullen de kinderen van Kongo zich weer met elkaar verzoenen en zal er vrede en voorspoed heersen. Niet Albert II moet in juni naar Kongo – Karel De Gucht zal opgelucht zijn-, maar Leopold II.

En dan zeggen ze dat wij, Belgen het surrealisme hebben uitgevonden.

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/blog/blog_lucas_catherine

Entry filed under: Afrika, godsdienst, Politiek Belgie. Tags: , , , .

EEN NIEUW STRATEGISCH CONCEPT VOOR DE NAVO ‘IK ZOEK NAAR DE IRONIE VAN HET LEVEN’

5 Comments Add your own

 • 1. jefc  |  February 17, 2010 at 3:50 pm

  Mijn Brussels is zwak. Ik begrijp wel dat de titel betekent ‘maak mij zwart’. Maar welk spelletje is hier bedoeld? Aangezicht beschilderen, zoals zwarte Piet? Of een reputatie bemodderen, zoals… nuja, voorbeelden zat.

  Reply
 • 2. Ann D'hondt  |  February 17, 2010 at 6:50 pm

  SCHITTEREND!!

  Reply
 • 3. Rik Stallaerts  |  February 18, 2010 at 10:01 am

  Inderdaad, we willen meer weten over dat “oude Brusselse spelletje”!

  Reply
 • 4. Peter  |  February 18, 2010 at 8:57 pm

  Heer Catherine, laat u niet pramen, onthul ons de Brusselse waarheid, desnoods in ruil voor een Brusselse wafel!!

  Reply
 • 5. MOK MA ZWEUT (versie 2.0) | Salon van Sisyphus  |  April 1, 2013 at 11:29 am

  […] En wij, hier aan de Vismet, we haaven ons serieus! (lc) https://salonvansisyphus.wordpress.com/2010/02/17/mok-ma-zweut/ […]

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,701 other followers


%d bloggers like this: