HANS VAN MIERLO In Memoriam

maart 12, 2010 at 12:44 pm Plaats een reactie

door Frans Peeters

Er is een minister van Staat gestorven: Hans van Mierlo. Het land heeft er geen man minder om. Maar er is een mooie titel vrijgekomen.

H.A.F.M.O. van Mierlo was een tragische figuur. Hij kon “enorm” praten, stelde zijn voormalige fractiegenoot Thom de Graaf, de huidige burgemeester van Nijmegen, vast. Daarmee doelde hij op de retorische gaven van de ontslapene. Dat was ook zo. Van Mierlo’s nu eens ernstige, dan weer ironische betogen werkten aanstekelijk, hij had een voor een Nederlander ongewoon vermogen om een zaal te enthousiasmeren. Maar daar is het jammer genoeg bij gebleven.

Toen hij, samen met een groepje van voornamelijk mede-journalisten van Het Parool en Het Algemeen Handelsblad D’66 oprichtte, luidde zijn analyse dat het zo niet langer kon. Het land werd bestuurd door een stel verkalkte, in de oorlog vaak foute regenten die zich nog maar enkele jaren geleden publiekelijk hadden laten vernederen door de Amerikaanse president Kennedy, toen die te kennen gaf dat Nederland moest ophoepelen uit Nieuw-Guinea. In 1966, het jaar waarin D’66 is opgericht, maakten de Provo’s en hun aanhang wekelijks de kachel aan met de boven ons geplaatsten.

Van Mierlo’s remedie: het volk diende zelf zijn regeerders, de burgemeester en premier voorop, te kiezen, in plaats van hen te laten benoemen tijdens lage spelletjes loven en bieden in rokerige Haagse achterkamertjes. In het buitenland wekte zijn streven verbazing. Was Holland eigenlijk wel een democratie? In een democratie is een gekozen burgemeester immers vanzelfsprekend.

In Nederland werd het voorstel als niets meer of minder dan revolutionair ervaren. Van Mierlo had echter buiten de waard gerekend, in dit geval de Duitse dichter Heinrich Heine die in de negentiende eeuw al voorspelde dat in Holland nooit een revolutie zal plaatsvinden, omdat een revolutie in Holland nou eenmaal bij de wet verboden is.

Van Mierlo’s bewering in 1966 “dat het zo niet langer kan”, is dan ook door de latere gebeurtenissen gelogenstraft: de kar sukkelt al 44 jaar verder en verder het moeras in: burgemeester noch premier (noch commissarissen van de koningin, noch officieren van justitie, noch korpschefs van politie, noch …..) worden door het volk gekozen. Tja, die regenten zijn daar gek. Die doen zo maar afstand van hun gemakkelijk verdiende baantjes en hun uitzicht op nog beter betaalde overheidsbaantjes als adviseur, voorzitter van de commissie zus en zo, of regeringscommissaris voor … toe maar.

Tegenwoordig geloven steeds minder mensen in de daadkracht van het Nederlandse bestuur. Kamerleden en gemeenteraadsleden worden door steeds minder mensen gekozen. De opkomst bij de raadsverkiezingen van vorige week bedroeg een schamele 53 procent. “Ze doen maar,” zegt het volk al eeuwen schouderophalend. “Ze” dat is de zelf benoemde middelmaat die het land gebracht heeft tot waar het nu is. Dat is een kant van Van Mierlo’s tragiek.

De andere kant is dat zijn naaste medewerkers er evenmin nog in geloofden, al bleven ze de gekozen premier, etc wel met de mond belijden. Jan Terlouw, Van Mierlo’s opvolger als partijleider, vergat zijn ideaal en liet zich benoemen in de qua salaris appetijtelijke functie van commissaris van de koningin in Gelderland. Fractiegenoot Jacob Kohnstamm werd benoemd als toezichthouder van de NOS. (Toen de Duitser Paul Gottlieb Nipkow de televisie uitvond, had hij namelijk verzuimd toezichthouders te benoemen.) De huidige partijleider, oud-veilingmeester Alexander Pechtold, had zich al eerder laten benoemen tot burgemeester van Wageningen – het is maar een greep uit een lange rij voorbeelden.

En zo is D66 – de apostrof is tegenwoordig weggelaten, die herinnert waarschijnlijk te zeer aan de 44 jaar waarin de partij niets heeft weten te bereiken – verworden tot een CDA zonder C. D66 heeft inmiddels met alle gevestigde partijen geregeerd: met het CDA, de PvdA en de VVD.

Zo ik mij niet zou vergissen,

Zou men zulk een partij kunnen missen.

(Anoniem patriottisch dichter, eind achttiende eeuw – in D’66 bestond enkele tientallen jaren geleden, toen de leden op school nog vaderlandse geschiedenis hadden moeten leren, een sterke affiniteit met de liberale, revolutionaire Patriotten).

In de persoonlijke omgang was Van Mierlo een aardige man, politiek gesproken een warhoofd. Toen hij voor het eerst in de Kamer was gekozen zei hij dat hij als journalist van het Handelsblad, staande op de lijst van het schilderij, slechts zijn ogen had uitgekeken. Nu ineens was hij deel van het schilderij geworden. 

Dat schilderij kan nu naar de veiling. Pechtold weet er wel raad mee.

http://www.youtube.com/watch?v=wxO2hIoScpE&feature=player_embedded

Entry filed under: links, Media, Nederland, Samenleving. Tags: , , , , .

HARTELOOS NEDERLAND ZIONISTEN WERELDWIJD IN VERDRUKKING

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: