BLUNDEREN MET DE KROON OP

maart 22, 2010 at 11:04 am 2 reacties

(Deze tekst is een lichtjes aangepast fragment uit mijn artikel ‘Vatbaar voor herziening’, verschenen in het Nederlandse blad De Republikein, d.d. december 2007)

door Jef Coeck

Tijdens de regering van 2010 zal eindelijk het protocollaire koningschap worden ingevoerd, als overgang naar het ceremoniële presidentschap. Dat laatste kan er komen na een nieuw debat, rond 2015, wanneer voldoende gebleken is dat prins Filip ook van zijn ceremoniële functie niets terecht brengt. Het blijft blunderen met de kroon op. De stemming in het land is nu zo anti-royalistisch en tegelijk realistisch in termen van te voeren beleid, dat het grondwetsartikel over België als ‘constitutionele monarchie’ met een grote parlementaire meerderheid, misschien zelfs met unanimiteit, kan worden vervangen door ‘federale republiek’.
 
De huidige toestand, zegt historicus professor Mark Van den Wijngaert (KU Brussel), is aldus: ‘De grondwetgever plaatst koning en regering op een tandem waarbij het uitdrukkelijk de bedoeling is dat de regering vooraan zit.’ In de nabije toekomst zal achterop de tandem dus een president in plaats van een koning(in) plaatsnemen.

Na een periode van bezinning en openbare debatten worden rond 2020 de eerste Belgische presidentsverkiezingen georganiseerd. Dan heeft het federale parlement, gesteund door de gewestelijke parlementen, de taken en modaliteiten van de nieuwe staatsstructuren al grondig besnuffeld en grondwettelijk vastgelegd. Het spreekt dat iedere inwoner die aan de nog vast te leggen voorwaarden voldoet, zich kandidaat voor het presidentschap kan stellen, ook leden van het voormalige Vorstenhuis – intussen ontmanteld tot een gewoon familieverband dat zich al of niet bevrijd heeft van de naam Saksen-Coburg.

Waarom zou ex-prins Amadeo, oudste zoon van erfprinses Astrid en Lorenz von Habsburg, zich geen kandidaat stellen? Dat zou een voorbeeld van republikeinse democratie kunnen zijn. Volgens kenners is Amadeo ‘goed op weg om een pad uit te stippelen dat niet besmet is door de vereisten van het protocol’ en ‘kan hij erin slagen te ontsnappen aan het juk dat zijn familie heeft verwoest’.
        
De rechtstreekse presidentsverkiezing zou meteen een crashtest zijn voor de nieuw in te voeren federale kieskring. Daarbij zou, in tegenstelling met het huidige kiessysteem, elke stemgerechtigde inwoner van het land voor om het even welke kandidaat kunnen stemmen, of hij/zij nu Vlaams- Frans- of anderstalig is. Een democratische verworvenheid erbij.

Kan België overleven zonder de monarchie? Zeker. Zullen we iets missen? De amusementswaarde van de royals kan moeiteloos en na korte tijd vervangen worden door een populaire soap of sitcom, waarin ex-leden van het koningshuis wat bijrolletjes krijgen.

En Europa kan er gerust op zijn dat zijn Brusselse vestigingen ongeschonden bewaard zullen blijven in de hernieuwde federatie die België heet.

‘Ik ben een republikein, maar ook gehecht aan België. Mijn gevoel is dat de monarchie steeds minder een troef is voor ons land. Dat het niet langer het cement is omdat steeds meer Vlamingen zich niet vertegenwoordigd voelen door het koningshuis. Onze koningin kan nog altijd geen deftig Nederlands spreken terwijl ze hier al 40 jaar woont. Ik zou een federale republiek willen met om de 4 of 6 jaar presidentsverkiezingen.’ (Josy Dubié, ere-senator franstalige groenen Ecolo, in De Standaard 22 maart 2010).http://www.lalibre.be/actu/belgique/article/570908/serie-monarchie-chattez-avec-m-buxant-des-12h.html

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=I32NQLUL

Entry filed under: Europa, Media, Politiek Belgie, Samenleving. Tags: , , , , .

ZIONISTEN WERELDWIJD IN VERDRUKKING HET KWAKZALVEND VERZET

2 reacties Add your own

 • 1. jefc  |  maart 23, 2010 om 1:54 pm

  Voor de duidelijkheid, Josy: Paola spreekt ook slecht Frans, over haar Duits (en Italiaans) kan ik niet oordelen. Maar ook als zij al die talen vloeiend sprak, zou ik me niet vertegenwoordigd voelen door dit – of enig ander – koningshuis. De argumenten pro republiek zijn veelvuldig en hebben niets met taal te maken.

  JC

  Beantwoorden
 • 2. Administrator  |  april 4, 2010 om 10:23 am

  Leden van het Nederlandse koningshuis spreken ook eigenaardig Nederlands. Maar dat doet ook verder niet ter zake. Het beste is om de beide huizen te fuseren, uitkleden en enkele reis Congo of Argentinië te laten boeken. Het liefst zo snel mogelijk.
  http://herstelderepubliek.wordpress.com/

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: