GRAFFITI

april 9, 2010 at 6:28 am 2 reacties

(Tom Ronse)

Ooit gaf ik twee dichtbundels uit. De tweede was getiteld: “Graffiti”. In het openingsgedicht stelde ik voor om alle standbeelden tegen de grond te smijten maar de sokkels te laten staan, vanwege de graffiti. Sindsdien ben ik al iets minder onstuimig geworden; er zijn alvast enkele beelden die van mij mogen blijven. Maar graffiti, daar hou ik nog steeds van.

Zelf heb ik ook een graffiti-periode gehad, in de vroege jaren ’70. Samen met mijn vriend EL trok ik er ’s nachts op uit om Gent van subversieve slogans te voorzien. Sommige hebben jaren overleefd en diverse krantjes gehaald. Ik herinner me dat ik een nacht vloekte, nadat ik op de muur van een universitair gebouw “Unief= intelektueel ghetto” had gespoten. Ik had een schrijffout gemaakt. “Maar nee”, lachtte E, “dat maakt het juist perfect!”

Ik geloof dat het woord soms machtiger kan zijn dan het zwaard. De juiste locatie kan die kracht versterken. Zoals de viaduct hieronder waarop drie woorden elke ochtend duizenden pendelaars begroeten: “Good Morning Lemmings”. De waarheid kwetst nietwaar? Dat hoop ik althans. Dat zo’n slogans de breinen irriteert en zo tot nadenken stemt.

Anyway, without further ado, hieronder een eerste selectie van favoriete graffiti.

Entry filed under: Samenleving, Taal, The wild web. Tags: .

Socialist elected mayor of Milwaukee Bij de dood van Rudy Kousbroek

2 reacties Add your own

 • 1. jefc  |  april 10, 2010 om 10:30 am

  Inderdaad, we staan er niet zo bij stil maar elke tekst heeft ook een visuele verschijningsvorm. Of hij nu op het Salon staat of op de muur. Of op een muur van het Salon.
  De inhoud wordt mee bepaald door de plaats. Waar zijn de spuiters nog zo optimistisch om te geloven in ‘vruchtbaar verzet’? Waar laten automobilisten zich moeiteloos uitschelden voor lemmings? En waar hebben ze het geniale idee gehad om te waarschuwen tegen sarcastische honden? Mooi!

  Beantwoorden
 • 2. tomronse  |  april 25, 2010 om 5:55 am

  De hierboven vermelde EL schreef me in een email onder meer het volgende: “Het moet wel lukken dat je in het bewuste stukje in “Graffiti” (over een schrijffout, een letter te weinig in een woord) weer een schrijffout maakt: “lachtte” als onvoltooid verleden tijd van “lachen”. Deze keer een letter te veel, het lijkt wel compensatie.
  Overigens proficiat met het Salon van Sisyphus, ik heb het bij mijn favorieten gevoegd. “

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: