OBAMACARE

mei 19, 2010 at 8:38 am 3 reacties

Tom Ronse

Bovenstaande affiche werd in Minnesota geplaatst door een tegenstander van ‘Obamacare’, de gezondheidszorg die Amerika socialistisch zal maken (was het maar zo simpel). Wat mij betreft, ik mis ‘hem’ nog lang niet. Ik mag er niet aan denken dat ik zijn schaamteloze grijns weer elke dag op tv zou zien. Obama heeft op zijn minst meer stijl. Maar wat ‘the change we can believe in” betreft, zitten we nog steeds op onze honger. In feite hebben de Bush-fans niet te klagen. Wat zou hun mannetje anders hebben gedaan, als het erop aan kwam? Obama heeft de oorlogen van Bush voortgezet, de militaire uitgaven nog verhoogd. Honderden miljarden gaan naar de banken terwijl er bezuinigd wordt op werkloosheidsuitkeringen. Enzovoort, er zijn voorbeelden legio van terreinen waarin Obama, om een favoriete popsong te citeren, “keeps saming while he ought to be changing”. Op sommige vlakken heeft hij het nog slechter gedaan dan zijn voorganger. De bestrijding van Aids in Afrika bijvoorbeeld.

Wie vorige week in Manhattan was, liep de kans om een protestbetoging tegen Obama tegen te komen. Het opvallende aan die betoging was dat bijna alle deelnemers (een paar honderd mensen) zwarten waren.  “African Americans” horen we tegenwoordig te zeggen maar ik en de meeste mensen krijgen het lange, artificiele woord niet over de lippen en houden het bij ‘blacks’. Maar in dit geval klopte het wel, want er waren heel wat Afrikaanse immigranten bij.  Ze protesteerden tegen de beslissing van de regering-Obama om de hulp aan Aids-bestrijding in Afrika te verminderen.

De New York Times had net een reportage over de verspreiding van de epidemie in Afrika (‘Global War on Aids is falling apart’) gepubliceerd. Er sterven zo’n miljoen Aids-lijders per jaar maar twee miljoen anderen raken besmet door het virus. Ze zijn nu met 33 miljoen. Slechts 4 miljoen daarvan is in behandeling. Hospitalen weigeren Aids-patienten – ze moeten maar naar huis gaan en sterven. Michel Sibidé, de directeur van Unaids, zegt dat het 27 miljard dollar zou kosten om de epidemie ‘te controleren’. Donor-landen geven ongeveer 10 miljard.

Een van de zeldzame prijzenswaardige dingen die Bush gedaan heeft, was de steun aan Aids-bestrijding in Afrika fors verhogen. Het leek de goede kant uit te gaan maar nu, onder Obama, wordt het mes bovengehaald. Volgens het Bush-plan moest die hulp jaarlijks stijgen tot 2014. Het Congres had de stijging al goedgekeurd maar de  Obama-regering hield ze tegen en liet weten dat de hulp, ondanks de stijgende nood, de komende jaren bevroren blijft. De regering verlaagde bovendien de Amerikaanse bijdrage aan het globale Aids-fonds met 50 miljoen dollar.

Obama is niet de enige  die in naam van de krisis het mes zet in de Aids-hulp. Europa helpt nog veel minder. Maar het is wel bitter ironisch dat uitgerekend een African-American president dit offensief van verwaarlozing leidt. “Wat ik zie, maakt me zeer bang”, zegt Sibidé,  “tenzij de donors zich herpakken, zal al de hoop die ik de laatste 10 jaar had verdwijnen”.  De Times schrijft: “Voor het grootste deel van Afrika en sommige andere landen zoals Haiti, Guyana en Cambodja, lijkt het onvermijdelijk dat de jaren 1990 zullen terugkeren: wandelende geraamten in de dorpen, stapels lijken in de lijkenhuizen, bergen vers omgekeerde aarde in de begraafplaatsen”…

17 miljard meer zou volstaan om de Aids-epidemie in te tomen…dat is maar net genoeg om enkele dagen te bezetten en oorlog te voeren in Irak en Afghanistan. Het is maar een fractie van het geld dat Obama wil besteden aan een nieuw anti-raketsysteem, ook al was hij daar tegen voor hij president werd. Om nog te zwijgen over de 800 miljard die Obama wel vond om de financiele instellingen te helpen. Daar is wel geld voor.

Maar die dreigden te verzuipen, kan in zijn verdediging worden aangevoerd. Maar Afrika dreigt ook te verzuipen. Het verschil is dat de banken voor de functionering van het globale kapitalisme noodzakelijk zijn en Afrika niet. Natuurlijk zijn er niet te versmaden grondstoffen in het continent maar een groot en groeiend deel van de Afrikanen is, kapitalistisch bekeken, overbodig. Hoe goedkoop hun arbeidskracht ook is, voor hen is er geen plaats meer in een in overcapaciteit verzuipende globale economie. Als hen in dienst nemen winst zou opleveren, zou het gebeuren. Maar het gebeurt niet. De meerderheid van de Afrikaanse bevolking leeft in sloppenwijken die dagelijks groeien.

Wat geen winst oplevert,kan de winst slechts verlagen. In krisistijd is het ordewoord: kosten verlagen. Reduceer de kosten die uit het onderhoud van ongebruikte productiecapaciteit voortvloeien. Ongebruikte arbeidskrachten inbegrepen. In dat opzicht is de Aids-epidemie bijzonder efficient. Efficienter nog dan gaskamers.

Obama heeft de wereld waarin hij president werd niet gekozen. Het is zijn schuld niet dat in die wereld banken belangrijker zijn dan Aids-lijders. Maar al de rest vloeit daaruit voort. Het geld is waar het om gaat. Zijn toekomstige waarde moet beschermd worden. Ten koste van Aids-patienten, ten koste van uw pensioenen en lonen en straks tenkoste van nog zoveel meer. Maar een andere wereld kan hij, of Merkel of Sarkozy of de politicus waarop u straks gaat stemmen, zich niet voorstellen. U wel?

Uiteindelijk heeft zelfs de president van het machtigste land ter wereld weinig keus. En hoeveel keus hebt u, terwijl  u stemt en naar huis gaat en u de volgende dag druk maakt over wie gestegen is en wie gedaald?

Deze vrouw in Kampala heeft net vernomen dat zij geen Aids-medicijn krijgt.

Lees:

http://www.nytimes.com/2010/05/10/world/africa/10aids.html

http://www.nytimes.com/2010/05/10/world/africa/10aidsmoney.html?ref=africa

Entry filed under: Afrika, Samenleving, Uncategorized, VS. Tags: , , .

ATHEÏSTISCH SERMOEN LAND ZONDER STAAT

3 reacties Add your own

 • 1. jefc  |  mei 20, 2010 om 3:51 pm

  OK, Tom. Het is niet omdat Obama zwart/democraat/nieuw… is dat we hem zouden moeten prijzen als Mister Perfect. Dat moeten we trouwens niemand.
  Maar nauwelijks beter dan Dubya Bush? Volgens The Obameter van de St. Petersburg Times (Pulitzer Prize, 2009) heeft hij nu al 113 van zijn zowat 500 kiesbeloften ingelost. De rest van de stand is hier te lezen: http://www.politifact.com/truth-o-meter/promises/
  Dat Obama nu ook al de schuld krijgt van de voortwoekerende Aids-epidemie in Afrika, lijkt helemaal van de pot gerukt. Het condoomverbod kwam niet uit het Witte Huis maar uit het Vaticaan, remember?

  Beantwoorden
 • 2. tom  |  mei 21, 2010 om 6:34 am

  Beste Jef,
  Alweer haal je heftig uit (‘helemaal van de pot gerukt’ –ik begrijp de metafoor wel niet maar een compliment zal het wel niet zijn) maar ben je spaarzaam met argumenten. We moeten maar klikken naar The Obamameter van de St Peterburg Times. Goed, dat doen we dan. Welke van die lange lijst van verwezenlijkte beloften bewijst volgens jou dat Obama het, “als het erop aankomt”, anders doet dan Bush? Is het “Expand loan programs for small businesses”, of “Strengthen and expand military exchange programs with other countries”, “Make greater investment in advanced military air technology”, “Increase spending to prepare for longer space missions” of misschien “Get his daughters a puppy”?
  Het is de gewoonte van presidentskandidaten om perscommuniqué’s uit te geven die vol beloften staan, waarvan een groot deel bestaat uit maatregelen die sowieso in de maak zijn en die slaan op de minutiae van diverse overheidsdiensten. Ze doen dat juist om later te kunnen pochen: na twee jaar heb al 113 kiesbeloften vervuld.
  Toegegeven, er staan ook enkele dingen in die lijst die men als een vooruitgang kan bestempelen. Maar wat belangrijke dingen betreft is er eigenlijk alleen de gezondheidszorghervorming. Of die een wezenlijke vooruitgang is, moet nog blijken. De verzekeringssector moet, in ruil voor een grotere markt, enkele van haar meest schandalige praktijken opgeven. Maar voor de rest wordt er niet geraakt aan het vermogen van de farma-sector, de medische conglomeraten en de verzekeringen om quasi-monopoliewinsten af te dwingen. De kosten van de gezondheidszorg zullen dus blijven stijgen en de belastingsbetaler zal daarvoor opdraaien.
  Nu over wat ik “van de pot heb gerukt”, “dat Obama nu ook al de schuld krijgt van de voortwoekerende Aids-epidemie in Afrika”. Ik heb niet geschreven dat hij “de schuld” draagt, wel dat hij medeverantwoordelijk is. “Obama is niet de enige die in naam van de krisis het mes zet in de Aids-hulp. Europa helpt nog veel minder”, schreef ik. Dat neemt niet weg dat hij medeverantwoordelijk is. De bezuiningen die onder zijn autoriteit gebeuren, hebben concrete gevolgen: mensen die geen medicijn meer krijgen, mensen die sterven,geen een of twee maar massa’s, omdat hij een nieuw anti-raketsysteem belangrijker vindt. Jij geeft liever de schuld aan de Katholieke kerk. Een gemakkelijke zondebok, nu haar prestige door de pedoschandalen een historisch dieptepunt heeft bereikt. Natuurlijk is ook zij medeverantwoordelijk maar het ontgaat me hoe ze daardoor aan Obama de absolutie geeft.
  Nu we toch in een religieus sfeertje zijn verzeild: Obama is een beetje als God. Hij bestaat zoals we hem verzinnen.Van God wordt gezegd dat hij almachtig is en ook dat hij oneindig goed is. Dat men hem één van beide kenmerken toeschrijft kan ik nog wel begrijpen, maar allebei, dat kan niet. Want macht maakt verantwoordelijk. Met Obama is het net zo. Je kunt geloven dat hij machtig is, niet zomaar een radertje in de machine maar de hendel ervan. Dat het probleem met die machine de hendel is die door een betere hendel moet vervangen worden. Leve de verkiezingen! Je kunt ook geloven dat hij goed is, veel beter dan Bush. Maar allebei? Dat kan niet.

  Beantwoorden
 • 3. jefc  |  mei 22, 2010 om 3:37 pm

  Je vergelijkt Obama met God. Met Niets, dus. Wat valt er dan verder te argumenteren?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.433 andere volgers


%d bloggers liken dit: