N I E U W S S P R A A K

juni 3, 2010 at 6:09 pm 5 reacties

George Orwell had het bijna allemaal beschreven of voorspeld in zijn boek ‘1984’. De Telescreen of spy-television. Big Brother is watching you. De martelafdeling, Ministry of Love genaamd. De gedachtepolitie. En Newspeak, een nieuw jargon dat bij goed gebruik foute meningen uitschakelt. Nieuwspraak. NieuwSSpraak. De taal van politici en journalisten? (jc) 

Confederalisme
Het woord wordt tegenwoordig door bijna iedereen gebruikt, in diverse betekenissen en zonder veel rekening te houden met de ware inhoud. Het confederalisme is geen staatsvorm maar een bestuursmiddel. Twee of meer souvereine staten maken afspraken over onderwerpen die ze gezamenlijk willen regelen. Die afspraken worden niet vastgelegd in een grondwet maar in eenzijdig opzegbare verdragen.
‘Tussen souvereine staten’ houdt in dat België eerst wordt opgeheven en er nadien (misschien) verdragen tot stand komen tussen het autonome Vlaanderen  en dito Wallonië, Duitstalig België, Brussel, desnoods zelfs Limburg en/of andere provincies.
Strikt genomen kan een Confederatie dus nooit een tussenstap zijn, wel een einddoel. In het geval België vertrekt men van bestaande structuren, die eerst ongedaan zullen moeten worden gemaakt. Kennelijk beseft alleen de N-VA dit tenvolle. Wellicht daarom dat deze partij zich niet verzet tegen het confederalisme: de splitsing van het land zit erin gebakken. (jc)

Onafhankelijk onderzoek
De VN-Veiligheidsraad heeft zo’n onderzoek bevolen naar de Israëlische moordpartij op vreedzame activisten in internationale wateren. De Amerikaanse VN-ambassadeur liet onmiddellijk weten dat Israël best zelf in staat is zo’n ‘onafhankelijk’ onderzoek naar eigen wangedrag met succes en geloofwaardigheid te voeren. Dat is een verbijsterend standpunt. Het proces van Neurenberg is toch ook niet door nazi-rechters gevoerd? (jc)

Vrouwelijke premier
Iemand heeft een tijd geleden gedecreteerd dat Marianne Thyssen de eerste vrouwelijke Belgische premier zou worden, na de aanstaande verkiezingen weliswaar. Dat was een in alle opzichten voorbarige mededeling. De verkiezingen gaan niet over de premier maar over de samenstelling van een nieuw parlement. Thyssen zelf was duidelijk geen vragende partij, blijkbaar niet eens voor het lijsttrekkersschap. De federale premier wordt in België aangewezen door het staatshoofd, nog steeds Albert II.
Vanaf het begin was duidelijk dat Yves Leterme, na drie falende pogingen in de afgelopen drie jaar, de ambitie had om terug te keren. Als Premier. Dat bleek al uit zijn woorden en lichaamstaal – pseudo-nederige arrogantie – bij de voorstelling van Marianne als boegbeeld van de CD&V. Niemand gelooft die man toch als hij, naast de camera kijkend, mompelt dat hij zich terugtrekt op zijn Westvlaamse achterban?
Het kon dan ook niet lang duren voor een krant, De Tijd in dit geval, erin slaagde de dubbelspeler zijn ware intenties te ontlokken: het premierschap. Zijn laattijdige ontkenning kwam – niet lachen – via Twitter.
De verklaring van Marianne Thyssen dat zij aan politiek doet ‘op zijn vrouwtjes’ maar toch wel graag premier wil worden, was een gênant cabaretnummer.
Nee, het ziet er niet naar uit dat na deze verkiezingen België zijn eerste vrouwelijke premier krijgt. Tenzij Leterme in extremis nog een gender-ingreep ‘op zijn vrouwtjes’ ondergaat. Of tenzij er iemand zou opstaan die – God verhoede! – Elio di Rupo geen man vindt.(jc)

Entry filed under: Media, oorlog, Politiek Belgie, Samenleving, Satire. Tags: , , , , , , .

EEN ROOS VOOR DE DODEN SOCIAAL-DEMOCRATISCHE PRIORITEITEN

5 reacties Add your own

 • 1. Gie van den Berghe  |  juni 5, 2010 om 12:31 am

  Op het eerste gezicht lijkt de vergelijking met het Internationaal Militair Gerechtshof in Neurenberg, dat direct na WO-II recht sprak over de nazi-misdaden, verhelderend maar historisch en politiek gezien is ze dat niet. Het was rechtspraak door een sterk betrokken partij, door de overwinnaars, de geallieeerden, over de net verslagen vijand. Verre van een onafhankelijk onderzoek of proces. En een militair proces, zoals de benaming van het tribunaal al duidelijk maakt. De eigen militair en realpolitisch noodzakelijk geachte misdaden tegen de menselijkheid, zoals het bombardement op Dresden en de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, kwamen niet ter sprake. En al evenmin de misdaden begaan door de nazi’s voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak, misdaden tegen eigen volk, de sterilisatie en ‘euthanasie’ van gehandicapten, de opsluiting van talloze politieke tegenstanders en anderen in concentratiekampen. Het lot van die gehandicapten bleef hierdoor lange tijd buiten zicht, ook geschiedkundig. Tot slot is het nooit een goed gedacht om Israëlische of joodse fouten en misdaden met die van de nazi’s te vergelijken, ook al doen nogal wat Israëlische politici en joodse ideologen al te vaak aan dergelijke polemische propaganda.

  Beantwoorden
  • 2. jefc  |  juni 5, 2010 om 7:30 am

   Laat het waar zijn dat het proces van Neurenberg geen model van onafhankelijke rechtsvoering was. Het waren ook niet de nazi-beulen zelf aan wie het eindoordeel over hun misdaden werd toevertrouwd. Toch?

   Beantwoorden
 • 3. Gie van den Berghe  |  juni 5, 2010 om 7:39 am

  Zeer juist Jef. Daarom ook schreef ik dat jouw vergelijking op het eerste gezicht verhelderend werkt. Ik voegde vanuit mijn specialisatie alleen maar commentaar toe om een beetje weerwerk te bieden aan wel wijd verbreide mening dat het IMT in Neurenberg wel een model van onafhankelijke rechtspraak was, ja door sommigen als de ‘moeder’ van de onafhankelijke rechtspraak inzake misdaden tegen de menselijkheid wordt beschouwd.
  Maar voor de rest alweer een uitstekend stuk – dat had ik er misschien meteen mogen aan toevoegen, ja.

  Beantwoorden
  • 4. jefc  |  juni 5, 2010 om 7:59 am

   Dank je, Gie.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: