VLAANDEREN BOVEN?

juni 6, 2010 at 10:53 pm Plaats een reactie

Zal het land dat ik april verliet nog bestaan als ik er in augustus terug kom? In anderhalve maand België zag ik de regering vallen over het al dan niet splitsen van een kieskring. Wat later zag een bekend journalist die zich graag als links populistisch voordoet (voordeed?) het nationalistische licht en stapte over naar een partij die droomt van het verdwijnen van België en die in de vorige verkiezingen succes boekte met de demagogische slogan: Vlaanderen, uitrit uit de crisis. Wat bezielt mijn landgenoten? Is het nationalistische virus niet meer tegen te houden en wat houdt het in petto voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen?

In zijn magistrale Postwar, beschrijft de Amerikaanse (en half Belgische)  historicus Tony Judt (zie Salon van 3 jan 2010), het resultaat van wat bij ons institutionele hervormingen heet als comically cumbersome – lachwekkend gecompliceerd. Hij voegt er aan toe: A high price was thus paid to mollify the linguistic and regional separatists. (…) It was not by chance that by the end of the twentieth century Belgium had the highest ratio of public debt to gross domestic product in Western Europe. Het ziet er niet naar uit dat we onze les hebben geleerd. Integendeel, als er een compromis over Brussel Halle Vilvoorde uit de bus komt zal de doolhof van de instellingen nog een stuk komischer en absurder – en wellicht ook duurder – worden.

Postwar geeft meer voorbeelden van wat nationalisme in het na-oorlogse Europa heeft aangericht. Het drama in Joegoslavië had wellicht veel oorzaken, maar de voornaamste was de cynische beslissing van Milosevic om de communistische mantel te vervangen door die van een virulent nationalisme. In Baskenland is de “vrijheidsstrijd” van ETA ontaard in politieke, of gewone criminaliteit. De Liga Nort in Italië (oorspronkelijk Lombardische Liga) is ontstaan uit protest tegen de “transfers” van het rijke Noorden naar het arme Zuiden – klinkt vertrouwd. Maar de Liga had haar regeringsdeelname alleen te danken aan Berlusconi die telkens weer verkozen werd dank zij de stemmen van de zo verachte boerenkinkels uit dat arme Zuiden.

In Letland  heeft de taalstrijd licht absurde vormen aangenomen. Ik herinner me de taxichauffeur – een Let van Russische afkomst – die in zijn wachttijden ernstig Lets aan het studeren was ter voorbereiding van zijn taalexamen. Als hij niet zou slagen was hij zijn taxilicentie kwijt.

Kraainem was ooit een Vlaamse gemeente, nu zijn de Franstaligen er de overgrote meerderheid. De gemeenteraad verloopt er in een soort kartonnen Nederlands – een taal die de meerderheid van de raadsleden niet of  nauwelijks machtig is. Elders wordt de Brusselse rand in snel tempo meertalig – met Nederlands in de minderheid. Voor de nationalisten gaat “Vlaams grondgebied” op die manier verloren en daar zullen ze op alle mogelijke manieren tegen vechten: Geen morzel Vlaamse grond! Maar hoe kun je met democratische middelen beletten dat anderstaligen in Vlaamse gemeenten gaan  wonen, er uiteindelijk de meerderheid gaan vormen en dus de rechten van de meerderheid gaan opeisen?

Kun je het ze kwalijk nemen? Kun je van de Frans- Engels- of Duitstalige ouders in Wezenbeek-Oppem of Tervuren verwachten dat ze hun kinderen naar een Vlaamse school sturen? Moet anderstalig onderwijs dan verboden worden?  De Vlaamse burgemeesters in de rand die de inwijking van anderstaligen met dubieuze praktijken proberen af te remmen slaan in binnen-en buitenland een belabberd figuur. Hoeft het te verbazen dat België en Vlaanderen de risee van Europa zijn geworden?

Al of niet wettelijke (of andere) dwang gebruiken: voor de nationalisten waar ook ter wereld een onoplosbaar dilemma. In Baskenland spreekt één op vier Baskisch . De meerderheid van de twee miljoen Basken komt van elders en voelt er niets voor om het aartsmoeilijke Euskera, de Baskische taal,  te leren of hun kinderen naar een school te sturen in die voertaal. Een kleiner wordende minderheid Baskische nationalisten sympathiseert met ETA en het steeds zinlozer wordend geweld, de meerderheid moet noodgedwongen water in de nationalistische wijn doen. Zelfs onder de achterban van de traditionele Baskische Nationale Partij (PNV) is slechts 18% te vinden voor een onafhankelijk Baskenland.

Na het verdwijnen van de Sovjetunie vierde het nationalisme in de Baltische republieken hoogtij, meest van al in Letland waar de Letten zich als volk bedreigd voelden door de Russische meerderheid en de Letse taal in hun ogen het gevaar liep te verdwijnen. In Letland is slechts 54% van de bevolking etnisch Lets. In de steden werd, toen Letland in 1989 onafhankelijk werd overwegend Russisch gesproken. Conform de politiek van Stalin om de geannexeerde gebieden te russificeren kwamen na 1945  Russische militairen, ambtenaren en arbeiders in de Baltische staten wonen. De meesten zijn gebleven.  Rigoureuze taalwetten moeten nu het Lets redden en het Russisch terugdringen. Zelfs een taxichauffeur moet een taalexamen afleggen. Russische nationalisten, zoals Joeri Loezjkov de  burgemeester van Moskou, zien  in het lot van hun taalgenoten een zware discriminatie en schending van de mensenrechten. De pot verwijt de ketel natuurlijk, maar hebben de Russen hier geen punt?

De nieuwbakken nationalist Bracke gelooft in een onafhankelijk Vlaanderen, als “staat in Europa.”  Voor sommigen is het blijkbaar al zo ver. Inhet weekendmagazine van The New York Times staat  in een advertentie voor cultuurevenementen in Europa, Flanders tussen Germany, Holland en France met tussen haakjes in kleine letters: Belgium. De staat Vlaanderen met Antwerpen als hoofdstad, De Wever premier en Bracke of  Bourgeois als president? Nee dank u. Misschien moet ik politiek asiel aanvragen in de Bahamas.

Johan Depoortere

Entry filed under: godsdienst, Politiek Belgie, Samenleving. Tags: , , , , .

SOCIAAL-DEMOCRATISCHE PRIORITEITEN Israel zonder clichés

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: