N I E U W S S P R A A K II

juni 13, 2010 at 10:00 am Plaats een reactie


een kleine hulde aan George Orwell

verbracking
Niet gehinderd door journalistieke of andere tegenargumenten je visie doordrukken, daarbij volop gebruik makend van je hiërarchische positie, wordt in brede vrt-kring als ‘verbracking’ bestempeld. Dat is een verwijzing naar de gewezen hoofdredacteur Siegfried Bracke, de man die zowel het tv-journaal als de duidingsprogramma’s ‘op maat van de mensen’ heeft gemaakt. Het Journaal is nu in hoofdzaak een samenraapsel geworden van faits-divers, vaak zonder veel of zelfs enige nieuwswaarde. Het buitenland lijkt in het vrt-nieuws niet te bestaan, behalve ingeval van tsunami of vulkaanuitbarsting. Een enkele keer ook als er een popster doodgaat. Wallonië is helemaal van de kaart geveegd, behalve bij verkiezingen als schietschijf.
In duidingsprogramma’s, onder meer Terzake, is de 16-secondenregel ingevoerd. Zolang krijgt een geïnterviewde de tijd om te antwoorden op een soms zeer gekleurde vraag van de studiovoerende journalist of anker. Bij niet weinig kijkers bestaat de indruk dat sinds een jaar of langer de ideeën van de N-VA en haar leider Bart De Wever met meer dan gewone ijver zowel in journaal als in duiding gepushed worden.
Na de verbracking van de VRT is nu die van de Belgische Politiek aan de beurt. De h. S. Bracke wordt op dit eigenste moment verkozen tot N-VA-Kamerlid voor Oost-Vlaanderen.  Wat niet betekent dat de verbracking van de omroep is stopgezet.  Het tegendeel valt te vrezen. (jc)

Zie ook het commentaar van Jef Lambrecht in het Salon van 11 mei:  https://salonvansisyphus.wordpress.com/2010/05/11/barts-weg-naar-%e2%80%98belgie-barst%e2%80%99/

de man van 10 miljoen
Congo krijgt eindelijk de belangstelling die het verdient, zij het in hoofdzaak om redenen van toevalligheid: 50 jaar onafhankelijk. Die belangstelling is terecht, er valt wat in te halen. Jarenlang is het onderwerp in België een taboe geweest. Het was uitgerekend een Amerikaan (Adam Hochschild, King Leopold’s Ghost,1998) die ons moest komen vertellen dat de Belgische kolonisator ten tijde van Leopold II zowat de helft van de toenmalige Congolese bevolking had uitgemoord. De helft? Zijnde 10 miljoen mensen? Hochschild werd genegeerd of weggehoond. Die Amerikanen overdrijven de fouten van anderen om hun eigen misdaden toe te dekken, toch? Het waren er hooguit 2 miljoen of zo – kortom, de Belgen waren (bijna) eensgezind negationistisch.  
Bij nader onderzoek bleek Hochschild wel degelijk gelijk te hebben. Nu lijkt hij het ook te krijgen. Hij is uitgenodigd als notoir expert en debater, voor een lezing annex publiek gesprek met David van Reybrouck en Daniël Groenweghe, twee Belgische Congokenners.
Dinsdagavond 15 juni in KVS, Brussel. (jc)

Het Salon heeft al meermaals Hochschild als Congo-expert aan het woord gelaten. Zie onder meer:
https://salonvansisyphus.wordpress.com/2009/08/17/adam-hochschild-on-congo-rwanda-and-the-us/
https://salonvansisyphus.wordpress.com/2009/08/02/uranium-chaos-in-congo/

een letermpje
Een sneer, een gemene uithaal naar een tegenstander, liefst wanneer die niet in de buurt is om zich te verdedigen. Twee dagen geleden beschuldigde Leterme voor de televisie Euro-commissaris en voormalig vice-premier Karel de Gucht van ‘belangenvermenging’ bij de verkoop van Fortis aan het Franse BNP-Paribas. De Gucht was na onderzoek nochtans van elke schuld ontheven. De ware reden(en) van de overhaaste en voor België nadelige verkoop daarentegen zijn nog altijd niet onthuld, nadat ze geleid hebben tot een kabinetscrisis, een regimecrisis en ei zo na tot een breuk in de rechtsstaat. Misschien stonden er wel andere ‘familiale belangen’ dan die van De Gucht op het spel? (jc)

 

 

George Orwell heeft het bijna allemaal beschreven of voorspeld in zijn boek ‘1984’. De Telescreen of spy-television. Big Brother is watching you. De martelafdeling, Ministry of Love genaamd. De gedachtepolitie. En Newspeak, een nieuw jargon dat bij oordeelkundig gebruik foute meningen uitschakelt. Nieuwspraak. NieuwSSpraak. De taal van politici en journalisten? (jc) 

Entry filed under: Afrika, Media, Politiek Belgie. Tags: , , , , , , , , .

Israel zonder clichés COPIEREN IS GEEN DIEFSTAL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: