“HET STANDBEELD VAN DE SCHANDE”

juni 29, 2010 at 6:10 am 3 reacties

Morgen is het vijftig jaar geleden dat de Belgische staat, vooral onder druk van de grote mogendheden, zijn directe controle over het wingewest Congo prijsgaf.  Dat de pseudo-onafhankelijkheid een vergiftigd geschenk was, is ondertussen ruimschoots gebleken. De kwalijke rol die Belgie speelde in de Congolese tragedie, voor en na de ‘onafhankelijkheid’, is al lang geen subversief geheim meer. In de Belgische media kon men er heel wat over lezen in de vele stukken die naar aanleiding van de verjaardag verschenen. Hoe langer het geleden is, hoe gemakkelijker men het toegeeft. Leopold II kreeg het dus zwaar te verduren. Er werd volop majesteitsschennis gepleegd. Maar lang niet genoeg. Terwijl zijn misdaden min of meer worden toegegeven, blijven zijn standbeelden staan. Ik heb daarover al eerder mijn verontwaardiging gelucht:

https://salonvansisyphus.wordpress.com/2008/12/30/onze-hitler/

Sta me toe om mezelf te citeren: “Zijn doodseskaders vermoordden iedereen die in de weg stond of niet hard genoeg werkte. Volgens sommige schattingen kostte zijn terreurregime aan meer dan 10 miljoen Congolezen het leven. Sommigen noemden het een Afrikaanse holocaust, geregisseerd door onze Hitler, Leopold II. Ik weet wel dat de vergelijking niet perfect opgaat. Hitler wou de joden uitroeien terwijl het niet Leopolds doel was om Congolezen uit te roeien. Dat kon hem niet schelen, het ging hem enkel om de winst. Maar voor die winst heeft hij wel meer Congolezen de dood ingejaagd dan Hitler joden. Leopold heeft ook enkele positieve dingen gedaan, zullen sommigen opmerken. En wat dan nog? Hitler liet ook autowegen aanleggen en scholen bouwen.

De winnaars schrijven de geschiedenis. Er zijn geen Hitler-standbeelden in Duitsland –stel je voor. Maar in Belgie stikt het nog van standbeelden en andere eerbetuigingen voor Leopold die ook een monster was.”

Vandaar dat ik morgen in gedachten bij de mensen zal zijn die om 17h. In het zuidpark in Gent een “actiemoment” (sic) gaan houden tegen “het standbeeld van de schande” (zie illustratie) dat dit park nog steeds vervuilt. Lucas Catherine zal er een voordracht houden waarin hij onder meer zal tonen hoe het fortuin van ‘onze’ huidige koninklijke familie wortelt in Leopolds plunderingen. Een kunstwerk gemaakt door Enca Caen, getiteld “Ketens der hebzucht” (zie hieronder)  zal ter plaatse geïnstalleerd worden als alternatief voor het “standbeeld van de schande”. Goed zo. De tijd komt nog wel dat we dat beeld doen tuimelen.

(Tom Ronse)

Entry filed under: Afrika, Politiek Belgie. Tags: , , , .

LAATSTE OPROEP TOT DE SIRE IJZEREN KANSELIER OF DEMOCRATISCHE PRESIDENT?

3 reacties Add your own

 • 1. dian  |  mei 16, 2015 om 11:55 pm

  dat je dit kunt zeggen,leer je geschiedenis Belgie is groot geworden dank zij hem

  Beantwoorden
  • 2. jefc  |  mei 17, 2015 om 8:43 am

   U bent een goedgelovig mens als u de officiële geschiedenis voor waarheid neemt, vooral inzake de monarchie.

   Beantwoorden
 • 3. Enca Caen  |  mei 17, 2015 om 2:35 pm

  Inderdaad, Belgie is groot geworden door een moordenaar en een dief leert ons de geschiedenis. Je mag er fier op zijn maar ik alvast niet.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed