SCHIJN OF WERKELIJKHEID ?

juli 4, 2010 at 7:34 am Plaats een reactie


door Marc Coucke

Ben ik nu een uitzondering of hebt u soms ook het gevoel dat er ons een virtuele wereld wordt opgedrongen en dat ‘men’ ons wil laten geloven dat die schijnwereld de werkelijkheid is ?

 Ken jij ook iemand met 231 Facebook ‘friends’ maar die zo eenzaam en gefrustreerd is dat hij eraan denkt uit het leven te stappen ? Die ‘friends’ kunnen dan toch geen echte vrienden zijn. Zouden we het belang van die Facebook ‘friends’ mogen relativeren ? Is er iemand die ons verplicht deel uit te maken van die (virtuele) ‘social community’ ? Mag ik ervoor kiezen met mijn 2 voetjes in de echte wereld te staan en mij gelukkig te prijzen met het handvol echte vrienden die ik heb ?

Ik heb vorige zondagavond een half uur naar de televisie gekeken. Ik wilde het nieuws zien en aansluitend waren er sportberichten. In dat half uur heb ik vier keer de beelden gezien van Mark Webber, die in zijn F1 bolide het luchtruim kiest. Spectaculair maar ook zo uitvergroot ! Nadien kon ik in het overaanbod van kanalen geen kant meer uit. Ik moest en zou in Sokker City blijven maar ik heb ervoor gekozen in de tuin een boek te lezen. Bernie Ecclestone of Sepp Blatter gaan toch niet bepalen wat ik op een warme zomeravond moet doen. Een voetbalmatch kan best spannend zijn en er zijn zeker spelers die vernuftige voetbalkunstenaars zijn maar al bij al is het slechts een spel. Het circus dat er rond gebouwd wordt en het geld dat ermee gemoeid is zorgt ervoor dat het een heresie is het slechts als een balspel te beschouwen. De spermaspuitende champagneflessen worden verondersteld mij een virtueel orgasme te geven.

De politieke wereld is ook ‘virtueel’ geworden en schijnenquêtes van Woestijnvis durven politici er soms onderuit halen. Het is een schouwspel waar weinig plaats meer is voor echte democraten. Wie de regels van het schouwspel beheerst wint (deze keer). Mogen wij als kiezers niet verlangen dat de mensen die ons vertegenwoordigen nadenken over onze toekomst en hun plannen aan ons uiteenzetten ? De spektakelwaarde van zo iets is natuurlijk klein maar het gaat wel over onze toekomst. We beseffen nu waarschijnlijk dat er meer dan 5 minuten nodig zijn om complexe problemen op te lossen en ik refereer niet noodzakelijk naar BHV. Indien we ongestoord verder gaan zoals we bezig zijn haalt deze wereld 2100 niet. De grond zal uitgeput zijn en het milieu zal het niet overleven en vooraleer het zo ver komt zal er wel om gevochten worden.

De grootste ‘virtualiteit’ is echter het geldsysteem. Het geld dat in omloop is bestaat uit een metalen munt of een stukje papier of enkele digits in een computer. Daar staat niets tegenover. Dit geld kan sinds 1971 niet meer geruild worden voor goud. Je kan er vandaag wel goud mee kopen maar indien iedereen dat zou doen is er veel te weinig goud in de wereld of zou de prijs met een groot veelvoud moeten vermenigvuldigd worden. De financiële implosie heeft ons al aan de rand van de economische afgrond gebracht. Er waren (veel) mensen in de financiële wereld die ervan overtuigd waren dat zij welvaart aan het creëren waren door cijfertjes in te tikken in een computer – Jerôme Kerviel kon bij de Société Générale ‘spelen’ met 50 miljard Euro – en hun bonussen maakten het voor hen moeilijk om niet te geloven dat dit slechts schijn is en geen echte economie. Ook hier moet de politiek orde op zaken zetten en lange termijn oplossingen implementeren in het belang van iedereen en niet toegeven aan de lobby van de financiële markten, die er belang bij hebben die schijnwereld in stand te houden. 

De moderne techniek zorgt voor snelle informatieverspreiding over grote afstanden maar hij zorgt er ook voor dat wij in grote mate in een virtuele wereld leven en niet steeds alert genoeg zijn om schijn van werkelijkheid te onderscheiden. Veel reclamecampagnes zijn er trouwens op gericht om een ‘make believe’ wereld te creëren, om ons een vals gevoel van veiligheid of geluk voor te spiegelen, om de indruk te wekken dat alles onder controle is. Er kan grof geld verdiend worden in deze virtuele wereld die in werkelijkheid zo broos en fragiel is.

Je moet  sterk in je schoenen staan om met je twee voeten op de grond te blijven. (mc)

MC ESCHER

Entry filed under: Media, Politiek Belgie, Samenleving. Tags: , , , , .

IJZEREN KANSELIER OF DEMOCRATISCHE PRESIDENT? PEDOFILIE BIJ NADER INZIEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: