(F)LUISTERSEKS

augustus 9, 2010 at 9:25 am Plaats een reactie

door Jef Coeck

Zomer. Iedereen zijn Kama bij de hand? De Sutra, niet de Gurka.  Het bekendste handboek voor het bedrijvan van de liefde stamt uit India, 4de eeuw van onze tijdrekening. De auteur is ene Vatsyayana, vermoedelijk een collectief. Het boek bereikte ons het eerst via de Britse 19de-eeuwse ontdekkingsreiziger Richard Burton. Zijn vertaling is heel partieel. En preuts.

Burtons tekst heeft als basis gediend voor het luisterboek dat Beautiful Books, London, zopas op de markt heeft gebracht. ( http://www.guardian.co.uk/books/2010/aug/04/kama-sutra-audio-book).  De verantwoording is een tikje hypocriet of op zijn minst infantiel: voor de leergierige man/vrouw is het een zware handicap om het boek op de juiste pagina’s open te houden en te lezen, zich tegelijk bezig houdend met de veeleisende toepassing ervan, zegt de uitgever.  Dat klopt natuurlijk wel. Maar met een MP3 speler zou het probleem zijn opgelost: je hangt het ding om je nek, ploft een oortje in je oor en volgt de gesproken instructies. Nu nog zo’n uitrusting voor de partner en klaar is het kezen. Veel ruimte voor fantasie en improvisatie blijft er wel niet over. Het is alsof je blindelings op de GPS stuurt voor de kortste route naar het doel, terwijl juist de zijsprongen en nevenpaden het meer charmante onderdeel van de tocht vormen.

De tekst wordt ingelezen door de bekende Britse actrice Tanya Franks, een behoorlijk zwoel stemgeluid. Na de opname verklaarde ze dat het zeer levensecht was geweest, ‘alleen de sigaret aan het eind ontbrak’. Voor een niet-roker valt daaruit op te steken dat nog aanzienlijke delen van de mensheid, van beider kunne, de sigaret beschouwen als een orgastisch orgelpunt. Doe mij maar een stukje fondant Côte d’Or, liefst mignonette. Het luisterboek kan worden gedownload voor goed 10 euro. (£8.99 for a download.)  

De Kama Sutra wordt op deze manier onrecht aangedaan door ‘m te herleiden tot een puur gebruiksvoorwerp. Er bestaat een volledige en zeer goede vertaling van de Franse kunstenaar/filosoof  Alain Daniélou (1907-1994). Hij leerde Sanskrit en Indische filosofie bij de beroemde dichter en nobelprijswinnaar Rabindranath Tagore. Daniélous vertaling naar het Engels kwam op de markt bij zijn dood. Het jaar daarna lag er al een Nederlandse uitgave (Becht, Haarlem).  Het is een standaardwerk van 550 pagina’s met veel meer dan alleen maar tips om te vrijen.  Over de kunst van het krabben, over bemiddelaars, over rechten en plichten van mannen en vrouwen in of buiten het bed, over courtisanes en manieren om geld te verdienen, over succes in de liefde en het opwekken van een tanende potentie. Haast geen aspect blijft onbesproken. En het is zo boeiend geschreven dat je even niet aan seks zult denken.

Half de jaren 60 was er in de Lage Landen een beknopte fotografische Kama Sutra voorhanden ‘Variaties’ genaamd. Het was een Deens product, in Nederland vertaald en uitgegeven. En bij ons, wat dacht u, VERBODEN. Natuurlijk was het onder de toonbank verkrijgbaar, eerst via het fluistercircuit maar na korte tijd al werden de stapels per bestelwagen aangevoerd uit het Noorden. Niet het minst aantrekkelijke aspect van dat boek waren de smaakvolle zwartwit foto’s van een jong koppel dat de desbetreffende variaties voor ons uitbeeldde.

Wie was ook weer de collega die de volgende dag verzuchtte: ‘Ik heb vannacht alle 43 standjes geprobeerd. Ik houd er een blijvend heupletsel aan over. En een volledig nieuw behang in de slaapkamer.’

lees ook: http://www.serendib.be/gievandenberghe/artikels/zoetjesaan.htm

Entry filed under: boeken, Samenleving. Tags: , , .

IN MEMORIAM: TONY JUDT WERELDBEKER IS SLECHTE ZAAK VOOR ECONOMIE LAGE LANDEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.443 andere volgers


%d bloggers liken dit: