Wat u niet vernam over presidentskandidaat Wyclef Jean

augustus 18, 2010 at 8:01 am 1 reactie

Ik vond deze belangrijke aanvulling op de berichtgeving in de “mainstream media” op de website van DE WERELD MORGEN (http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/08/17/wat-u-niet-vernam-over-presidentskandidaat-wyclef-jean) . Aanbevolen!

JD

dinsdag 17 augustus 2010
door christophe callewaert
Een hiphopvedette die president wil worden. Dat is nog eens nieuws. Tientallen pagina’s kreeg de Haitiaanse presidentskandidaat Wyclef Jean in de Vlaamse kranten. Alleen zagen al die kranten een essentieel ‘detail’ over het hoofd.
  • DeWereldMorgen.be -

Op 28 november mogen de zwaargeplaagde Haïtianen naar de stembus. Ze kunnen dan kiezen welke presidentskandidaat het best in staat is om het land her op te bouwen na de aardbeving van 12 januari.

Er hangt echter nu al een donkere wolk boven die verkiezingen want de grootste partij van Haïti, Fanmi Lavalas, mag niet meedoen. Fanmi Lavalas is de partij van oud-president Jean-Bertrand Aristide.

Geen enkele Vlaamse krant vond dat toch niet onbelangrijke feit het melden waard in hun verslaggeving over de kandidatuur van ex-frontman van The Fugees Wyclef Jean.

Staatsgreep

De oud-priester Aristide won in 1990 met een overweldigende meerderheid de eerste democratische verkiezingen. Zijn tegenkandidaat Marc Bazin, een voormalige medewerker van de Wereldbank die nochtans de steun van de VS genoot, haalde maar 14 procent.

Lang kon Artistide niet genieten van zijn presidentschap. Nog geen negen maanden later werd hij aan de kant gezet door een staatsgreep waarbij duizenden Haïtianen werden vermoord. De regering die de coupplegers in het zadel hielpen bestond uit oud-medewerkers van ex-dictator Duvalier. Volgens de Amerikaanse NGO Human Rights Watch kon de junta rekenen op steun vanuit Washington.

In 1994 hielpen de Amerikanen Aristide terugkeren naar Haïti. Voorwaarde was wel dat hij een neoliberaal beleid zou voeren tijdens de maanden die hem nog restten als president. In 2000 won Aristide opnieuw de verkiezingen. In 2004 kreeg Aristide af te rekenen met rebellen. Op 1 maart bracht een Amerikaans vliegtuig Aristide naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. “Vrijwillig”, aldus de VS-ministers Powell en Cheney. “Ontvoerd”, aldus Aristide en zijn medewerkers. Sinds mei 2004 woont Aristide en zijn familie in Zuid-Afrika.

Massale boycot

In april 2009 werd Fanmi Lavalas ook al uitgesloten van de verkiezingen. Die verkiezingen werden toen geboycot door 90 procent van de Haïtianen. Volgens sommige internationale waarnemers liep het aantal boycotters zelfs op tot 98 procent van de kiezers.

Een boycot van die omvang dreigt zich te herhalen. Is dat misschien de ware reden achter de kandidatuur van popster Wyclef Jean? Moet de populaire zanger de talrijke jongeren naar de stembus lokken (zowat de helft van de Haïtianen is jonger dan 25)?

Wyclef Jean is politiek geen onbeschreven blad zoals je misschien zou kunnen denken na lectuur van de vele artikels over zijn kandidatuur. Zijn oom, Raymond Joseph, is de Haïtiaanse ambassadeur in de VS. Wyclef Jean heeft zich eerder ook al geroerd. De doodseskaders (de term is van Human Rights Watch) van Guy Philippe die in 2004 de opstand tegen Aristide leidde, loofde Wyclef Jean als “vrijheidsstrijders”. Wyclef Jean steunde ook de ‘ontvoering’ van Aristide.

Reparatie voor Haïti

Veel minder aandacht is er ook voor de oplaaiende discussie over de reparatiebetalingen aan Haïti in Frankrijk. Een Canadese actiegroep gooide olie op het vuur door een valse website van de Franse overheid te lanceren waarop te lezen stond dat de Franse regering 17 miljard euro terugbetaalt aan Haïti. Frankrijk eiste en kreeg (een equivalent van) dat bedrag nadat de Haïtiaanse slaven in 1825 hun onafhankelijkheid verworven hadden.

De Franse overheid diende klacht in tegen de actiegroep zeer tegen de zin van 90 intellectuelen waaronder Noam Chomsky, Naomi Klein en Eduardo Galeano die een open brief publiceerden in Libération. De Haitiaanse regering van Aristide heeft in 1993 al eens de terugbetaling van die som geëist, brengen de auteurs in herinnering. “De Franseregering nam daarna deel aan zijn omverwerping”, aldus de auteurs.

regering nam daarna deel aan zijn omverwerping”, aldus de auteurs.

Reageer

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Reacties

Hoe konden de kranten

Hoe konden de kranten Aristide achterwege laten? Pff ik begrijp het niet…
Goed artikel, christophe.

Wyclef Jean heeft alleszins

Wyclef Jean heeft alleszins het beste voor met z’n landgenoten, hij geeft een onbezorgd leven vol luxe en weelde op voor het leiderschap in een van de armste landen ter wereld, inclusief alle risico’s voor eigen lijf en leden…

Ik begrijp jullie ingebakken negativisme over alles wat niet ultra-links is totaal niet… Ik wacht dan ook nog op het eerste kritisch artikel over de recente steniging wegens overspel, de Taliban die hulp voor Pakistan weigert, …

ingebakken negativisme?

@Stef Als de grootste partij van Haiti niet mag meedoen aan de verkiezingen, is dat dan geen vermelding waard?

Mss kun jij het eerste kritische artikel schrijven over de recente steniging wegens overspel of de Taliban die hulp voor Pakistan weigert. Tis niet omdat DeWereldMorgen links-georienteerd is, dat we pro-steniging of pro-taliban zijn o_O

Ik weet niet hoe je precies op de nieuwslijn terechtkomt, maar je kan in ieder geval een blog starten. Ik zal je artikel zeker als eerste lezen.

Wyclef

Over waarom islamisten succes boeken in Pakistan:
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/08/12/pakistan-na-de-overstro…

Over de gruwel tegen vrouwen in Afghanistan (onder de Taliban én onder de bezetting):
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/02/24/de-moedigste-vrouw-van-…

Wyclef Jean

Jean kan zonder aanpassing van de huidige Haïtiaanse wetten onmogelijk kandidaat voor het presidentschap zijn.(*)
Als stroman van neo-coloniaal gouverneur van Haïti Bill Clinton weet hij zich echter blijkbaar al verzekerd van het presidentschap…
(*)Voor een geldige kandidatuur moet men minstens vijf jaar aaneensluitend resident van Haïti zijn, wat bij hem niet het geval is : hij woont in New Jersey.

Aristide versus Jean

goede interventie en dito follow-up!

waarom de linkse, verbannen nationalist Artistide – die door de pers genadeloos door het slijk wordt gehaald vanwege vermeende geldverduistering, wapen- en drugshandel.. – systematisch door diezelfde pers wordt negeerd, hoewel er massale ondersteuningprotesten ter zijner ere op het eiland plaatsvinden, is op zich een artikel waard. Over subjectiviteit, ideologie en/of de impact van de politieke economie van de media gesproken…

En waarom de politiek nogal vage hiphopper Jean – die eigenlijk volgens de wetten van het eiland niet aan de verkiezingen kan deelnemen omdat die de laatste vijf jaar in de VS resideerde (zie artikel 135 van de grondwet:http://pdba.georgetown.edu/Constitutions/Haiti/haiti1987.html) – zomaar als presidentskandidaat wordt aanvaard, roept toch ook vragen op.

De grondwet is blijkbaar niet meer van tel of kan door de Commissie voor het Herstel van Haïti – voorgezeten door Bill Clinton – blijkbaar tot in het oneindige uitgerokken worden. Is Haiti eigenlijk nog een souverein land: is dat misschien ook één van de dingen die nu aan het licht komen in de hele Jean-affaire?

Behoorlijk sceptisch ten opzichte van Jean ben ik toch wel, moet ik zeggen. Al zijn er ook goede kanten aan Jean als presidentkandidaat, aldus de activistte Ezili Danto:

“His narrative is different because when Wyclef Jean and Haiti come together it’s not about the mainstream media’s usual violent-Haiti narrative, the in-fighting-Haitians narrative, nor the corrupt-Haiti narrative but a successful young man who won against all odds.

That, is not to be discounted. It must be put into context. There’s no justice or reason for destroying Wyclef Jean simply because he is running for President of Haiti and may also owe the IRS some taxes, or may have connection to sweatshop investors that may fleece the people’s labor. On these points, Haitians will undoubtedly speak, the people may even vote or withhold their vote. They will do it, for themselves.”

tendenieuze foto, wat

tendenieuze foto, wat gebrabbel over de oorlogszucht van den Amerikaan en de verheerlijking van een al lang vergeten linkse rakker…meer moet een “evenwichtig” stuk niet hebben voor ultra-links 🙂

het is niet omdat Aristide

het is niet omdat Aristide hier vergeten is (met dank aan de mainstream media) dat hij dat in Haïti ook is. en over de oorlogszucht van “den” Amerikaan: veel fantasie heb je niet nodig om daar over heel de wereld voorbeelden van te vinden.

maar als je dewereldmorgen al

maar als je dewereldmorgen al ultralinks vindt, dan zegt dat misschien meer over je eigen ingesteldheid dan over dewereldmorgen

“maar als je dewereldmorgen

“maar als je dewereldmorgen al ultralinks vindt, dan zegt dat misschien meer over je eigen ingesteldheid dan over dewereldmorgen”

Dat argument snijdt aan twee kanten natuurlijk…

Als dewereldmorgen maar “gewoon” links is en niet “linkser” tot “ultralinks” dan wordt links in zijn totaliteit hier gemarginaliseerd tot maximum 2 à 3% van het electoraat. (en is de rest van de populatie dus “centrum” tem extreemrechts en ultraliberaal)

Men vindt de N-VA hier ook “ULTRA-liberaal”. Tja… Dat zegt wel één en andere over de ingesteldheid van dewereldmorgen zeker? (www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/07/10/de-n-va-doctrine-wat-ijsland-k… – “Dat de maatschappijvisie van de N-VA het epitheton ultraliberaal verdient, staat als een paal boven water.”)

re:

Beste,

U haalt één opiniestuk van externen (de Vooruitgroep in dit geval) aan om iets te zeggen over de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. Dat kan natuurlijk niet. Net zoals je ook Humo niet kan beoordelen op basis van één lezersbrief.

Vragen stellen bij het feit dat de grootste partij uitgesloten wordt van verkiezingen is trouwens geen kwestie van links of rechts maar van rechtvaardigheid.

// <![CDATA[
ord = (typeof(ord)!=’undefined’) ? ord : Math.random()*10000000000000000;

document.write(”);
// ]]>Click here to find out more!

Nieuwsbrief

Meer opties

Entry filed under: Uncategorized.

ROTZOMER HALF MILJOEN AMERIKANEN ACHTER TRALIES WEGENS TE ARM

1 reactie Add your own

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: