Too close for comfort

augustus 29, 2010 at 3:40 am 1 reactie

Anti-moslimprotest in Staten Island

In de krant over een haat-incident lezen is één ding. Horen dat het in je eigen buurt gebeurt, een ander.

Jacqueline Goossens

In Staten Island, het stadsdeel van New York waar ik woon, kweken nogal wat mensen druiven, vijgen, tomaten, aubergines en ander lekkers. Niet ver van bij ons is een Jamaicaanse tuinier met lang wit haar en een witte baard elke dag in de weer op zijn stukje grond. Onlangs haalde hij The New York Times  toen hij weer prijzen won op de jaarlijkse wedstrijd voor de grootste zelfgekweekte groenten van de stad. Zijn komkommers zijn deze zomer kolossaal. Toch is het eerder een kommer- dan een komkommertijd op ons eiland.  Er broeit een sfeer van groeiende onverdraagzaamheid tegen minderheden. Ik slaap er slecht van. Dat het kwik op vele nachten niet onder de 30 graden zakt helpt ook niet.

Het was op zo’n hete nacht dat mijn buren Luis en Richard na een concert in Manhattan nog iets gingen eten in de fast food-tent op het einde van ons straatje. Er kwamen drie jongens binnen. “Vuile homo’s!”, riep een van hen.  Wat maar half klopte want Richard en Luis zijn juist heel propere homo’s; ze runnen hun eigen schoonmaakbedrijf. Luis kreeg een opdonder. “Let’s get out of here”, zei Richard. De twee sprintten naar buiten, recht in een groep van wel veertig jongens en meisjes die zich als wolven op hen wierpen. De volgende dag zag ik Richard op het tv-nieuws. Ik herkende hem eerst niet omdat zijn gezicht zo was toegetakeld. Zijn arm en schouder zaten in verband. “We zijn aangevallen omdat we homo’s zijn”, zei Luis toen ik bij hen thuis langs ging, “We hadden dit nooit verwacht. In de zes jaar dat we hier wonen, zijn we nog nooit lastig gevallen”. Ik had dit ook nooit verwacht. In onze buurt wonen homo’s,  raciaal gemengde koppels en mensen uit allerlei landen vredig samen. Maar de tieners die Richard en Luis aanvielen zijn niet van onze buurt. Ze kwamen uit de zwarte armenwijken wat verder.

Diezelfde nacht, enkele uren vroeger, werd in Port Richmond, een andere wijk in Staten Island, een Mexicaanse immigrant in de prak geslagen. Ook door zwarte tieners. Het was de vijfde keer op korte tijd dat zwarte jongeren in Port Richmond een Mexicaan afranselden om geen andere reden dan dat hij Mexicaan was.  Zogezegd omdat de Mexicanen werk stelen van zwarte Amerikanen. Het is waar dat de Mexicaanse bevolking van Port Richmond fel gestegen is en de werkloosheid onder de zwarte jongeren eveneens.  Het een heeft echter niet veel met het ander te maken. “De jongens die de immigranten aanvallen zijn geen werklozen maar schoolkinderen”, zei mevrouw Bellamy, een zwarte buurvrouw die met ons meereed naar een solidariteitsmeeting in Port Richmond. “Ze horen die intolerante praat natuurlijk van ouderen. Triestig is het. Armen die zich keren tegen andere armen, daar kan niets goed van komen.”

Die meeting in Port Richmond had iets van een therapiesessie. Er kwam veel pijn en woede naar boven. Een Mexicaanse vrouw wiens man was aangevallen, kon tijdens haar litanie van ellende haar tranen niet bedwingen. Blanke en zwarte sprekers betuigden hun solidariteit. Politici speechten. De politie beloofde meer toezicht.
Maar niet veel later werden opnieuw vier Mexicaanse mannen ineengetimmerd door zwarte tieners. Sindsdien lijkt Port Richmond een bezet gebied met drie verdiepingen-hoge wachttorens en kolonnes politiewagens die de straten op en neer rijden, detectives in burger en patrouilles van de omstreden burgerwacht the Guardian Angels. Toch werd begin augustus weer een Mexicaan die ‘s nachts  van zijn werk kwam aangevallen.

In Midland Beach, een wijk aan de wat meer welvarende en overwegend blanke South Shore van Staten Island, stak de haat op een andere manier de kop op. Pastoor Fennessy wou er een leegstaand klooster verkopen aan moslims die er een moskee van wilden maken, wat een groot deel van zijn parochianen deed steigeren. De geschiedenis herhaalt zich. Net zoals protestanten zich enkele generaties geleden verzetten tegen de bouw van kerken voor de katholieke immigranten,  vochten die brave katholieken als duiveltjes in een wijwatervat tegen een moskee voor de moslim-immigranten. Betogers vatten post aan het lege klooster met borden waar ‘Moslims=Terrorists’ op stond. Er waren ook tegenbetogingen maar de beheerraad van de kerk besloot eind juli dat de verkoop niet doorging. Het gekke is dat er in de straten rond het klooster moslims wonen. “Dat kan me niet schelen”, zei de leider van de anti-moskeegroep toen ik hem daar op wees tijdens een van de protesten, “zolang ze maar ergens anders gaan bidden”.

Ik wou dat dit een Staten Island story was, dan kon ik er nu voor mezelf een happy end aan knopen door me voor te nemen te verhuizen. Maar in downtown Manhattan hebben ze ook niets tegen moslims “zolang ze maar ergens anders gaan bidden”. In Tennessee, Wisconsin, Californie, idem ditto. Ik ben geen moslim, verre van. Maar de nood aan een zondebok verontrust me. Dat en het cynisme van demagogen zoals Sarah Palin en Newt Gingrich voor wie die nood enkel een middel is om de volgende verkiezingen te winnen.

Entry filed under: Samenleving, VS. Tags: , .

Mag er nog eens gelachen worden? (2) VAN ZIJN ZELFGETIMMERD VOETSTUK GEVALLEN

1 reactie Add your own

  • 1. jefc  |  augustus 29, 2010 om 10:35 am

    Wat een treurig stukje, Jacqueline. Ik kan me niet herinneren dat je in de 17 jaar of zo dat je bericht over je geliefde stad, ooit zo somber bent geweest. De tijden zijn er naar.Ook hier neemt het racisme snel toe, niet enkel tegenover buitenlanders. Van diverse zijden (ook in de pers) worden de inwoners van Noord-België aangespoord om ‘de Walen’ te zien als luie, stompzinnige en kwaadwillige potverteerders. Gelukkig blijven de meeste Walen er nog vrij rustig onder. Anders… burgeroorlog, zeker?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: