NKOSI SIKELEL’ iAFRIKA

september 13, 2010 at 6:53 am Plaats een reactie

door Jef Coeck & Jerome de Perlinghi

De titel boven dit stuk is de eerste regel van het Zuid-Afrikaanse volkslied, versie post-Apartheid: ‘God zegene Afrika’. Maar god is, bijvoorbeeld in de gedaante van de zo geroemde opperste rechtvaardigheid, ver te zoeken in de townships van alle grote steden. Het WK Voetbal heeft daar geen merkbare verandering in gebracht, althans niet ten goede. Volgens de meest pessimistische bronnen is het er, nu de vuvuzelastormen zijn gaan liggen, voor een groot deel van (vooral maar niet uitsluitend) de gekleurde bevolking, nog erger op geworden.

Al bij de aanvang van het WK gingen de stewards in Durban aan het staken. Ze kregen voor hun ondankbare werk welgeteld één zevende van wat hun was beloofd. Bovendien was er, ook tegen de afspraken in, geen transport voorhanden – om in het holst van de nacht weer thuis in hun townships te komen. De staking werd door de politie uiteen gedreven, met onder meer rubberkogels.

Toen de actie van de stadionwachters oversloeg naar Kaapstad en Johannesburg, vond de overheid er niets beters op dan alle stewards collectief te ontslaan. Ze werden vervangen door speciaal opgeleide hulpagenten. Het feest kon verder gaan.

Het heeft de Zuid-Afrikaanse regering zowat 4 miljard euro gekost. Dat leverde onder meer 10 briljante stadions op, die nu leeg staan vanwege veel te groot en luxueus voor het plaatselijke voetbal. ‘Met die som had je 3 miljoen mensen kunnen huisvesten, onderwijs en gezondheid bezorgen’, zeggen critici.

Wat onmiskenbaar toenam onder invloed van het voetbalgebeuren, is het proces van forse privatisering onder meer ten gunste van de elektriciteitsreus Eskom. Tenminste 10 miljoen mensen zijn de jongste tijd afgesneden van water en elektriciteit, omdat ze de gestegen prijzen niet kunnen betalen. In grote delen van de townships zijn water en stroom niet eens voorhanden.

De kritiek van onder meer vakbond COSATU neemt hand over hand toe. Daar heeft de regering van president Jacob Zuma wat op gevonden: censuur. Het ontwerp omvat twee delen, door de blanke succesauteur André Brink als volgt samengevat in een commentaarstuk voor The New York Times:

“One, cynically named the Protection of Information bill, would give the government excessively broad powers to classify information in the “national interest”; the other, which would create a “media appeals tribunal” to regulate the printed and electronic press, is written in language chillingly reminiscent of that used by the apartheid regime to defend censorship in the ’70s.” (http://www.nytimes.com/2010/09/12/opinion/12brink.html?_r=1&th&emc=th)   

De internationale fotograaf Jerome de Perlinghi heeft zijn inreis- en werkvisum voor de World Cup gebruikt om rond te kijken in de townships van onder meer Johannesburg: Soweto, Diepsloot, Alexandra. En ook even in Melville, een wijk waar de verschillende gemeenschappen er desondanks in slagen behoorlijk raciaal samen te leven. Hierbij een serie nog niet gepubliceerde foto’s. (voor zijn ander werk: www.jeromedeperlinghi.net)

(Foto inzet: ‘Phylistine Mabote’)

Drinking Beer

Homeless

Vavo King

Rebecca

Prince

Wayne & France

Magda & her kids

Safety Matches

Boiling Water

Daniel & Morgan & Carlos

Thulani in the Kitchen

In the Car

Repression

The Footbaal Field

Entry filed under: Afrika, Ekonomie, Foto en video, Media, Samenleving. Tags: , , , , , .

PIEN VERKLAARDE DE KOSMOS, BOUDEWIJN DE HEMEL DE ROOMSE MAFIA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: