OBAMA MET EEN HITLERSNOR

oktober 19, 2010 at 2:30 pm 2 reacties

You red baiters and race haters ain’t a-gonna guide my road

Bob Dylan, 1963

door Elsbeth Etty

Tot de iconografie van de Amerikaanse Tea Party behoort de afbeelding van president Obama met een Hitlersnor. Niet bijster vindingrijk, maar wel ondubbelzinnig: Obama is de nieuwe Hitler. Hij is namelijk socialist, communist, moslim, in ieder geval geen echte Amerikaan. Waar doet dit me toch aan denken?

In het verkiezingsprogramma van de PVV staat: „Op 4 mei gedenken wij de slachtoffers van het (nationaal) socialisme.” De haakjes moeten het hem doen. Deze poging tot sarcasme is al even weinig origineel als de demagogie van de Tea Party: hier wordt Job Cohen en Emile Roemer tussen haakjes een Hitlersnor opgeplakt.

Ik ga maar even voorbij aan de verachting voor de tienduizenden Nederlandse socialistische en communistische slachtoffers van Hitler, die een trap na krijgen. In haar verkiezingsprogramma wil de PVV gezegd hebben dat er geen verschil bestaat tussen socialisme en nationaal-socialisme, aangezien het laatste slechts een variant van het eerste zou zijn.

Men kan hierover natuurlijk uitvoerige historische debatten voeren – en dat is ook al eindeloos gebeurd: over nationalisme versus internationalisme of over klassenstrijd versus rassenstrijd. Voor mij is de wezenlijke onverzoenlijkheid tussen socialisme en nationaal-socialisme gelegen in de menselijke waardigheid.

Het NOS Journaal was aanwezigheid bij de afschuwelijke militaire parade in Noord-Korea waar gedrilde menigten onderdanen in ganzenpas langs de grote leider en diens dynastieke opvolger marcheerden. De eenvormigheid van de massa bevestigde het beeld van despotisme: een perverse karikatuur van het idee gelijkheid. Daarentegen heeft het gelijkheidsbeginsel, zoals het werd geformuleerd in de Verlichting, in het socialisme-zonder-haakjes de uitwerking gekregen van gelijke aanspraak op menselijke waardigheid, die zowel in nazi-Duitsland als in het huidige Noord-Korea en alle andere communistische dictaturen werd ontkend dan wel vernietigd.

De bekendste grondlegger van de socialistische arbeidersbeweging, Karl Marx, formuleerde als doelstelling van socialisme en communisme „het teruggeven van hun menselijke betekenis en menselijke waardigheid aan de arbeid en de arbeiders”. Aanspraak op menselijke waardigheid is na de Tweede Wereldoorlog tot artikel 1 van de grondwet van de Duitse Bondsrepubliek verheven. Bondskanselier Angela Merkel drukt haar landgenoten op het hart deze bepaling hoog te houden in de actuele discussie die in Duitsland wordt gevoerd over integratie.

De menselijke waardigheid is tot grondslag van de Europese Unie verklaard in het Europees Handvest van de grondrechten. In onze eigen Grondwet is het gelijkheidsbeginsel in artikel 1 gekoppeld aan het discriminatieverbod, omdat discriminatie een schending betekent van de menselijke waardigheid.

De passage in het PVV-verkiezingsprogramma waarin 4 mei wordt bespot en geridiculiseerd als herdenking van de slachtoffers van het (nationaal) socialisme, eindigt met het voorstel het huidige artikel 1 van de Grondwet te schrappen. In plaats daarvan moet in artikel 1 een „dominante cultuur” worden vastgelegd, waarmee gelijke aanspraken op menselijke waardigheid verdwijnen.

Ideologisch lijkt de PVV sterk op de Tea Party, maar ook in haar methoden is dat het geval: verdachtmaking, etikettering en stigmatisering. De Tea Party-gangers zitten geestelijk gevangen in de tijd van de heksenjachten onder leiding van de beruchte senator Joe McCarthy op verdachten van ‘on-Amerikaanse activiteiten’.

Wat we nu in Nederland beleven is iets soortgelijks, een klimaatomslag in het publieke debat, waarbij diffamatie vaak in de plaats komt van argumentatie. Kenmerkend zijn de klopjachten op internet tegen iedereen die ervan verdacht wordt tegen de PVV te zijn. Het speelt daarbij geen rol wat de critici in werkelijkheid hebben gezegd of geschreven. Of zij werkelijk voor vrouwenonderdrukking, sharia, vernietiging van Israël zijn, doet er niet toe in een discours van agressieve gelijkschakeling, waarbij lijsten van volksvijanden circuleren met het doel primair de media te intimideren opdat zij kritische geluiden achterwege laten.

Waarom werd Clairy Polak de mogelijkheid ontzegd Nieuwsuur bij de publieke omroep te presenteren? Bosma liet weten graag haar neus eraf te hakken omdat zij links zou zijn. Inmiddels verwaardigt Wilders zich bij Nieuwsuur te verschijnen om onderdanige vragen te beantwoorden.

In de vele interviews en recensies na de verschijning van een boek van PVV-Kamerlid Bosma (De schijn-élite van de valse munters) ontbreekt een typerend aspect. Hij laat het namelijk niet bij de constatering van „extreem linkse machtsovernames” die „de implantatie van een miljoen moslims in Nederland” ten doel hadden, hij maakt ook lijsten van deze „aanstichters”. Zij moeten weggezuiverd worden uit de publieke sfeer, daar gaat het om. De hoofdtaak van het boek is een inventarisatie van critici die als „links” of „multiculturalistisch” kunnen worden gebrandmerkt. Naar de rol van het geheimzinnige onderzoeksbureau van ‘veiligheidsexpert’ Peter Siebelt bij het identificeren en opsporen van ‘linkse’ zondaars, heeft geen enkele journalist de auteur gevraagd.

De door Bosma van Siebelt overgenomen aantijging, bijvoorbeeld dat het voormalige GroenLinks Kamerlid Wijnand Duyvendak een terrorist van RaRa zou zijn geweest, wordt alom gewoon voor kennisgeving aangenomen. Evenmin is Bosma’s visie op de vrijheid van meningsuiting, die eruit bestaat dat hij als Kamerlid het oordeel van de regering eist over columns, aan de kaak gesteld. (Zo verlangde hij in schriftelijke vragen aan de toenmalige minister Plasterk op 29 januari jl. een uitspraak van de regering over een door mij in deze krant gepubliceerde column.)

Tegen de achtergrond van de positie van de PVV in de nu ontstane politieke constellatie is het bedrijven van hetze tegen enkele tientallen journalisten, zoals Bosma doet, op zijn minst zorgelijk. Zijn er te veel linkse, te veel rechtse of gewoon te veel onafhankelijke journalisten?

Die vraag moet in het nu heersende kille klimaat worden gesteld. Voor zoetsappigheid, kruiperigheid, schijnheiligheid en stroopsmeerderij koopt de democratie helemaal niks.


Elsbeth Etty is recensent en columnist van NRC Handelsblad. Voordien was zij onder meer adjunct-hoofdredacteur van de communistische krant De Waarheid.  Zij schreef een bekroonde biografie van Henriette Roland Holst. (jc)

 

 

 

Entry filed under: boeken, links, Media, Nederland, VS. Tags: , , , , .

WAAROM EEN SPLITSING VAN BELGIË NIET GOED ZOU ZIJN. LA FRANCE RéVOLTéE

2 reacties Add your own

 • 1. Everaerts Jan-Pieter  |  oktober 19, 2010 om 4:08 pm

  Een verontrustende evolutie. Wat wordt het straks in België als je ziet hoe sommige flaminganten hier nu al over “de Walen” spreken als “lui en rot” ?

  Beantwoorden
  • 2. Hugo Raspoet  |  oktober 19, 2010 om 7:25 pm

   Ik weet niet in welke kringen u verkeert, maar de “flaminganten” die ik ken, en die soms nv-a stemmen, praten niet in die termen over de Walen. Tenzij in een dronken bui. En dan nog.
   Meestal hebben ze het over hangmat-socialisme dat in stand wordt gehouden door de PS. Het kost me dan enige moeite om ze met een beroep op hun gezond verstand tot een realistische houding te brengen, maar dat lukt meestal vrij aardig. Mensen zijn namelijk mensen. Overal. Het blijft me verbazen hoe je zo gefixeerd kunt blijven op een ideologie die al meer dan een halve eeuw achterhaald is. Lichtbak, konijnen.
   Word toch wakker. Zoals ik hier al schreef : de wereld is in die 70-80 jaar echt wel veranderd.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: