DE TESTOSTERONTEST

november 10, 2010 at 3:58 pm 5 reacties

door Chris Van Camp

Vergeet die mislukte speekseltest die zonder onderscheid net zo goed rilatine als cocaïne opspoort. Wat er dringend ontwikkeld moet worden, is een test die de kloof tussen een laag IQ en een hoog testosterongehalte aangeeft. En deze keer geen ‘gezever’ over onderbemand zijn. Elke wagen die stinkt naar aangebrande feromonen en aangedreven wordt door opgestoken middelvingers gaat aan de kant. Bovendien moet ook elke agent de test ondergaan.

Misschien had ik niet mogen kijken naar de Panorama-reportage met de titel ‘Macho’s en maagden’. Het maakt me woedend en wanhopig tegelijk. En probeer me niet te sussen met een goedbedoeld ‘maar dat is de Parijse banlieue’. Et alors? Ook bij ons vind je jongens die zich, zoals de in de documentaire opgevoerde exemplaren, weer heerser van de schepping wanen. Die vrouwen indelen in maagden en hoeren, die hun zussen mishandelen ter verdediging van de familie-eer. Die geen greintje respect opbrengen voor een vrouw als individu en geweld gebruiken om die ‘hoeren’ te beteugelen. Die jacht maken op homo’s om ze in elkaar te slaan en te verkrachten.

Nee, ik wijs de islam niet als schuldige aan, maar ik ga ook de vaststelling niet uit de weg dat die afwijking wild om zich heen slaat onder moslims. Het is helaas ook zo dat ontregelde, achterlijke nitwits graag de islam misbruiken om hun zogenaamd heilige recht om vrouwen te overheersen te staven. Mocht er nog katholiek fundamentalisme bestaan zoals we dat een halve eeuw geleden nog kenden, en zoals het in de Verenigde Staten tiert, zou het net zo goed hand in hand gaan met zulk machismo. Voor alle duidelijkheid: machismo is een genderdysforisch verschijnsel, zoals travestie en transseksualiteit. Misschien helpt het om het zo te afficheren. Helaas is de mix van domheid en zo’n scheefgegroeide mannelijkheid gevaarlijker dan de zucht om weleens een kanten slipje aan te trekken.

Homokoppels worden bedreigd en weggepest uit buurten waar zulke kereltjes de straat claimen. In onze progressieve steden. Meisjes en vrouwen die het uitmaken, worden verminkt of vermoord. Ook bij ons. Vorige week nog werd een apothekeres door haar ex-vriend in Sint-Truiden de keel overgesneden omdat ze hun relatie wou stopzetten. Vrouwen die overgoten worden met batterijzuur of ontstopper door in hun eer gekrenkte mannen. Mannen die er dan ook nog bij blijven dat ‘de hoer’ het verdiende.

Maar wat mij het meest verontrust, is hoe dat gevaarlijke denken in termen van hoer en heilige ook het leven van onze kinderen binnensluipt. Toen ik dertien was, waren courante scheldwoorden ‘trut’ of ‘seut’. En dat wou je niet zijn in vrijgevochten tijden. Vandaag kijk ik over de schouder van mijn tienerdochter op Netlog, en moet ik vaststellen dat de seut van toen een slet is geworden. Het woord duikt op in de meest banale vriendinnenruzie. Het staat voorzien van namen in toiletdeuren gekrast. Sterker, het is totaal uitgehold, want deze generatie tilt er niet meer aan. Het is iets wat je zegt, zoals breezerslet. Zover reikt de invloed dus al van de moraal van kerels zoals in de Panorama-reportage.

Laten we even al die politieke correctheid vergeten en een tegenoffensief doen door weer ‘randdebiel’ en ‘achterlijke’ in te voeren als verbale verdediging. Dergelijk denken moet namelijk geassocieerd blijven met domheid. Het ergst van al werken vrouwen in hun angst voor represailles er nog aan mee ook. Door hun dochters onder de hoede van hun broers te zetten, door hen naar andere normen op te voeden dan hun zonen. Door hun zonen te prijzen voor hun mannelijkheid. Meer dan 8000 besneden vrouwen in ons land, dát is wel vrouwenwerk. Bij wijze van preventie tegen de status van vogelvrijverklaarde hoer.

In christelijke tijden werd fatsoen ook misbruikt om vrouwen te onderdrukken. Maar lag dat al niet achter ons? Weten we ondertussen niet dat meisjes vandaag beter studeren dan jongens, dat crimineel gedrag veel minder voorkomt bij vrouwen? Dat er iets misgaat wanneer testosteron minstens je linkerhersenhelft lam legt?

Godverdomme is het pleit dan nooit gewonnen? Kan alles wat gisteren nog vanzelfsprekend leek, vandaag dan plots onbestaand zijn? Die testosteron- versus IQ-test, nu! Oké, ik doe hem ook.

Chris Van Camp is columniste van Knack. Voorheen o.m. ook van De Morgen, Radio 1 en Klara. Zij schrijft veelal over culturele en/of maatschappelijke onderwerpen. (jc)

http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/opinie/columns/chris-van-camp/de-testosterontest/opinie-1194861081083.htm

Entry filed under: godsdienst, Media, Politiek Belgie, Samenleving. Tags: , , , , , .

INFERNO HET MAAGDENVLIES TUSSEN JOURNALISTIEK EN POLITIEK

5 reacties Add your own

 • 1. Everaerts Jan-Pieter  |  november 10, 2010 om 5:58 pm

  “Weten we ondertussen niet dat meisjes vandaag beter studeren dan jongens, dat crimineel gedrag veel minder voorkomt bij vrouwen”

  Even tegengas geven.

  Wat is beter studeren ? Is dat niet vaak synoniem van braver studeren ?

  En wat is crimineel gedrag ? Ik wil de vrouwen van middelbare leeftijd niet de kost moeten geven die ik in Oost-Brabant, Brussel en het Luikse ken die hun man vroegtijdig zijn graf in geholpen hebben. Door bv. een jaar lang met een andere vent aan te houden en hun man zo lang “on hold’ te zetten, waarna hij toch nog de bons kreeg. Resultaat: hartaanval. Of die andere man die ’s nachts op straat dood werd aangetroffen nadat zijn vrouw hem in het tuinhok had doen slapen. Omdat hij dronken was, ok, maar waarom dronk die man ? Niet omdat zij zo lief voor hem was, roddelt de buurt nu.

  Of zoals een vroegere vriendin van me ooit zei: “vrouwen kunnen even misdadig zijn als mannen; alleen wij spelen het slimmer.”

  Kortom: we moeten de problematiek veel breder zien en bv. ook heel de door de natuur toch wel diep verankerde rolpatronen van man en vrouw inzake de voortplanting mee in rekening nemen. En dan blijkt die natuur een onaardig fascistoïde trekje te hebben waarbij vrouwen vallen voor de felste mannetjesputters en jongens hard hun best doen om toch maar “de haantjes de voorste te zijn.” Vaak behoorlijk belachelijk, soms schrijnend gewelddadig.

  Maar allemaal – mannen en vrouwen – zijn we slachtoffer van De Grote Knoeier zijn aardig mislukte schepping; En zet dat als mensenkind maar eens recht ! Daar zijn ook de Sovjetrevolutionairen of de maoïstische hemelstormers niet in geslaagd. Maar we moeten natuurlijk wel blijven proberen.

  Jan-Pieter Everaerts – http://www.degroenebelg.be

  Beantwoorden
 • 2. Orestes  |  november 10, 2010 om 6:38 pm

  Ik kan de visie van de heer Everaerts volmondig bijtreden.

  Niet alleen omdat het fenomeen me dunkt meer te maken heeft met klasseherkomst dan met religie (zie bvb ook http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article5536873.ece), ook omdat ik dergelijke veralgemeningen schuw.

  Heel simpel voorbeeld uit het dagdagelijks leven: na de laatste WO werd in ons rechtssysteem het princiepe ingevoerd van het ‘alimentatiegeld’, wat toen een echt menselijke maatregel was. De man die de eerste vrouw liet steken voor een 20 jaar jongere meid, terwijl de eerste volledig financieel afhankelijk was.
  Vandaag, ook daar was recentelijk een reportage over te zien, zie je pakken (en dan bedoel ik, in ons landje, duizenden) vrouwen die nog steeds zulk alimentatiegeld (what’s in a name?) ontvangen omdat ze het niet zien zitten om te werken, ze het ‘recht’ hebben om volgens dezelfde status verder door het leven te gaan als toen ze getrouwd waren, terwijl de man in kwestie zich in de huidige (knettergekke) maatschappij te pletter moet werken voor zijn ex, vooraleer nog hij enkele centen voor zich kan houden.
  Ook daar zijn de rolpatronen vandaag omgekeerd.

  Uiteindelijk baal ik van die goedgemeende stukken die zgz ‘spijkers met koppen slaan’ (zie ook de recente stukken van Vandertaelen) die eigenlijk nierts meer doen dan open deuren intrappen.

  Beantwoorden
 • 3. jefc  |  november 10, 2010 om 7:27 pm

  Nee, godverdomme, het pleit is nooit gewonnen. QED

  Beantwoorden
 • 4. Everaerts Jan-Pieter  |  november 10, 2010 om 8:31 pm

  Welk pleit Jef ? Ik prikkelde maar tot nadenken hé. Mijn slecht karakter toch …

  Als hier overigens iemand het omgekeerde geschreven had van wat de columniste van het op automerken-reclame gedrukte Knack stelt, had ik dat misschien ook weer ondersteboven gedraaid. De geest oefenen, zo vermijden we Alzheimer. Stond vandaag in de Franstalige kranten (euh, dat je meer talen moet spreken, daar ging het eigenlijk over).

  Groetjes, JP

  Beantwoorden
  • 5. jefc  |  november 11, 2010 om 8:23 am

   Het pleit in de laatste paragraaf van CVC, dus.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.443 andere volgers


%d bloggers liken dit: