HAÏTI ONDER DE WET VAN BEDROG

december 1, 2010 at 1:56 pm 1 reactie

door Jef Coeck

‘Als iets mis kan gaan, dan gaat het mis – op het slechtst denkbare moment’. Doorgaans noemen we het de Wet van Murphy, maar dat is fout. Encyclopedisch staat dit axioma geregistreerd als ‘Wet van Bedrog’. Dat komt goed uit, want er valt moeilijk een betere naam te bedenken voor de jongste situatie in Haïti.

Het halfeiland in de Caraïben (de andere helft heet Dominicaanse Republiek) werd begin dit jaar getroffen door een zware aardbeving. De internationale hulpverlening kwam traag op gang en draaide vervolgens in de soep.
 
Toen de chaos een beetje gestabiliseerd kon heten, dook de verwoestende epidemie cholera op. Geen wonder, bij gebrek aan schoon drinkwater, adequate medische verzorging en het ontbreken van preventie. De ziekte heeft naar schatting al 1600 doden gemaakt, meestal buiten de hoofdstad.
 
Quasi terloops deed ook de orkaan Tomas nog eens de kusten van Haïti aan. Weer zoveel doden en daklozen erbij.

Het leek of de goden zich afvroegen welk blik rampen ze nu eens zouden open trekken. Aids, natuurlijk. Dat had Haïti al bij al redelijk onder controle. Maar in het toenemende inferno kon de plaag haar gangen gaan. Volgens de jongste berichten zijn er 2- tot 300.000 HIV-dragers en veel te weinig aangepaste medicamenten.

WONDERMIDDEL     

Daar bovenop  werden verkiezingen gehouden, het wondermiddel bij uitstek voor ‘failed states’, zo lijkt het wel.  Het mag bewezen worden geacht dat het zogenaamde hoogtepunt van democratie in dat soort landen de chaos alleen vergroot. Zie het voormalige Joegoslavië, zie delen van de oude Sovjet-Unie, zie Congo, Kenia, Palestina…

Bij de jongste ‘democratische verkiezingen’ in Haïti was het niet anders. Dat getuigt onder meer de Belgische scheutist Jan Hoet, die al 40 jaar bedrijvig is met en rond jongeren in Port-au-Prince.

HOET (eigen nieuwsgaring via e-mail):  ‘De verkiezingen hadden zondag (28/11) effectief plaats. Het werd één grote goed geregistreerde klucht. Overal fraude en onregelmatigheden onder alle mogelijk denkbare vormen. Mensen die niet kunnen stemmen omdat hun naam niet op de kiezerslijsten voorkomen, mensen die wanneer ze zich aanbieden, vernemen dat ze al gestemd hadden, urnen die op voorhand werden gevuld met uitgebrachte stemmen, mensen die 10 stembiljetten tegelijk krijgen en gevraagd worden om dan maar 10 keer te stemmen, mensen die kunnen stemmen zonder kieskaart, mensen die geweigerd worden om te stemmen omdat ze verdacht werden voor een niet “officiële” kandidaat te zullen kiezen. Mensen die geweigerd worden in een kiesbureau en doorgestuurd naar een ander, soms kilometers verder om daar hetzelfde verhaal weer te horen, mensen die verschillende keren na elkaar in verschillende kiesbureaus gaan stemmen. Een dag gekenmerkt verder door betogingen en onlusten. Ontevreden kandidaat kiezers trokken de straat op en brachten heel wat vernieling aan. Kiesbureaus werden in brand gestoken, leeggeplunderd en kiesbulletins op straat uitgestrooid. De verkiezingen werden een wansmakelijke cinema. Rond de middag hielden 14 op de 18 overgebleven presidentskandidaten een persconferentie en zeiden zich terug te trekken uit de koers op beschuldiging van de massale fraude. Toppunt van deze komedie is dat de kiesraad op het einde van de dag verklaarde dat de verkiezingen zeer goed waren verlopen. President Préval en de voorlopige kiesraad zijn duidelijk betrokken in het opzetten van deze maskerade …. Een echte schande, en dan weten dat er zoveel miljoenen aan deze cinema werden uitgegeven, miljoenen die zoveel ander leed in Haïti zouden kunnen lenigen. Ontmoedigend om dat alles aan te zien ….. Democratie is nog niet voor morgen in dit gefolterde land. ‘

Twaalf van de negentien presidentskandidaten noemden de verkiezingen in een gezamenlijke verklaring „frauduleus” en riepen op tot annulering van de verkiezingsresultaten. De Provisorische Verkiezingsraad (CEP) van Haïti daarentegen  heeft de verkiezingen wel goedgekeurd. Zo bericht NRC Handelsblad.

De vertrekkende president René Préval heeft twee hele termijnen uitgediend, wat uitzonderlijk is in de roerige politiek van Haïti. Zijn regering kreeg echter veel kritiek wegens haar onzichtbaarheid en de trage hulpverlening en wederopbouw na de aardbeving.
De opvolger van Préval wordt verantwoordelijk voor de besteding van 10 miljard dollar aan internationale hulpgelden.

De uitslag wordt niet verwacht voor 7 december. Waarschijnlijk komt er een tweede ronde, omdat geen van de kandidaten een absolute meerderheid heeft behaald. Bij de verkiezingen streden verder 96 kandidaten om de 11 verkiesbare senaatszetels en meer dan 800 kandidaten om de 99 zetels in het Lagerhuis.

De onrust in het land neemt toe.

http://www.nrc.nl/buitenland/article2645345.ece/Verkiezingen_Haiti_geldig_ondanks_protest

http://www.liberation.fr/monde/01012305313-haiti-deux-des-favoris-a-la-presidentielle-se-rallient-au-processus-electoral

http://www.thedailybeast.com/blogs-and-stories/2010-11-29/after-the-earthquake-looming-aids-crisis-in-haiti/?cid=hp:mainpromo8

http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving_Ha%C3%AFti_2010

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Bedrog

http://www.msnbc.msn.com/id/40344358/ns/health-infectious_diseases/

HET SALON VAN SISYPHUS OVER HAÏTI:

https://salonvansisyphus.wordpress.com/2010/08/18/wat-u-niet-vernam-over-presidentskandidaat-wyclef-jean/

https://salonvansisyphus.wordpress.com/2010/02/12/haiti-enkele-cijfers/

https://salonvansisyphus.wordpress.com/2010/02/01/haiti-de-genocide/

https://salonvansisyphus.wordpress.com/2010/01/18/de-ramp-in-haiti-made-in-the-usa/

https://salonvansisyphus.wordpress.com/2010/01/25/haiti-l%e2%80%99urgence-et-la-dette/

https://salonvansisyphus.wordpress.com/2010/01/14/haiti/

Entry filed under: Centraal Amerika, Media, oorlog. Tags: , , , .

HIJ KAN HET LIEGEN NIET LATEN “To destroy this invisible government”

1 reactie Add your own

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.443 andere volgers


%d bloggers liken dit: