HOFLACK AU POTEAU – ROBIN VRIJ

januari 16, 2011 at 5:33 pm 1 reactie

Wij eisen met ingang van heden het ontslag van de VRT-hoofdredacteur Televisie, Kris Hoflack, wegens ernstige beroepsfouten.
Het betreft met name de uitzending ‘Vranckx’ van gisteren, zaterdag. Daarin werd een Franse reportage over Haïti vertoond. Wat de openbare omroep met alle middelen verzuimde vooraf te melden is, dat deze reportage dateert van voor de grote cholera-epidemie in het land. Die epidemie is al vele maanden aan de gang en heeft intussen duizenden slachtoffers gemaakt. Daarvan geen spoor dus in de reportage.
 
Televisie is weliswaar een snel medium. Echter, tijdsgebrek om de epidemie op te sporen, te researchen en er verslag over uit te brengen, kan in dit geval niet als argument ter ontlasting worden aangewend. Het resultaat was wel een totaal fout beeld van Haïti als een wat kapot landje, enigszins getroffen door een aardbeving die een jaar geleden wat schade heeft aangericht, maar voor het overige nog redelijk proper, met lachende mensen die weten dat ze door de buitenwereld – vooral door de Franse ambassadeur (waar was de Belgische c.q. Vlaamse?)  – systematisch worden geholpen. Dat was af te lezen aan de blije gezichten van de inwoners – die toen natuurlijk nog niet wisten dat hen een zware cholera beloerde.

Deze misleidende reportage werd dus op de Vlaamse zender getoond onder de hoede en de verantwoordelijkheid van hoofdredacteur Hoflack, die zich tot op heden niet eens verontschuldigd heeft voor zijn ernstige misgreep. Redacteur Vranckx zelf, wiens naam bij de aan- en afkondiging van dit soort programma’s pleegt te verschijnen, lijkt in dit geval weinig of geen schuld te treffen. Hij had vermoedelijk de beschikking over een ‘eigen’ reportage van Greet De Keyser, in Haïti gemaakt NA het uitbreken van de cholera. Maar wel door Greet De Keyser, dus. Na het bekijken ervan – zo moet het zijn gegaan – liet Vranckx, die niet bekend staat als een revolutiestoker, zich ontvallen: ‘De adel zou beter en bloc op het schavot plaatsnemen dan in de Derde Wereld de Florence Nightingale uit te hangen.’
 
Het is bekend, enige tijd geleden werd mevrouw De Keyser (what’s in a name) door koning Albert in de adelstand verheven, wat een bijkomende journalistieke handicap betekent voor de geloofwaardigheid van iedere ernstige mediawerker die het overkomt. De koninklijke démarche werd door hoofdredacteur Hoflack niet ge- of verhinderd, zelfs niet betreurd maar integendeel toegejuicht. Nog steeds in kringen van ‘Reyers laat lekken’ zou Vranckx hem nog hebben nageroepen: ‘Greet au poteau’ – maar hij zal gewoon bedoeld hebben: ze kan de pot op. Wat intussen inderdaad het geval blijkt te zijn – de strijd van wijlen dokter Janssen tegen de cholera is nog niet gewonnen. Zoals mag blijken uit meer recente reportages dan de Franse.

Nog een woordje over Rudi Vranckx, die andermaal meer slachtoffer dan dader blijkt te zijn. Sinds enige tijd is hij gedwongen tot een ‘eigen’ programma, waarin aangekochte reportages de boventoon voeren. Dat is op zich geen schande voor een omroep, er zijn ook goede reportages te koop. De aankopen onder hoofdredactie van Hoflack echter betreffen doorgaans helfhaftige cameraploegen die eerst uiteen zetten hoe gevaarlijk het wel is wat ze gaan doen, dan per jeepkaravaan door de ongenadige natuur trekken waar zoals bekend achter elke boom een Osama kan schuilen, en besluiten met een ‘standing up’ waarin op de achtergrond vagelijk wapens, battle-dresses en combat boots te zien zijn. Een enkele keer ook autochtonen die met stenen gooien –  in een groot deel van de wereld-zonder-werk is dit een populair tijdverdrijf. De enige maar intussen wat saaie les luidt: wat is dat toch een gevaarlijk vak, reporter, echte helden zijn het!  In dat opzicht was de Franse Haïti-reportage een gunstige uitzondering.

Maar waag het niet om als verslaggever in Haïti op je hoede te zijn en naar de rechter benedenhoek te duiken voor een neerploffende steen onder het roepen van ‘plof’, of iets van die strekking. Het geluid kan misschien niet meer dan een flatulente reactie van het journalistieke lichaam zijn geweest. Wat zeker niet erg beleefd is, on screen. Maar een reden tot onmiddellijk ontslag of zware sanctie? We sanctioneren toch ook niet iedere pseudo-grap van André Vermeulen of elke verspreking van Wim De Vilder? (JC)

http://www.apache.be/2011/01/het-geluid-van-een-steen/

Entry filed under: Centraal Amerika, Media, Samenleving. Tags: , , , .

TUNESIË: BESTE LEERLING VAN IMF LEKKENJOURNALISTIEK

1 reactie Add your own

 • 1. rudi vranckx  |  januari 17, 2011 om 9:50 am

  Txs,

  maar toch een klein detail….in de commentaartekst van de reportage over Haïti, kijk naar minuut 4 al, staat een expliciete verwijzing: ‘na deze opnames brak cholera uit….’. We hebben deze commentaar extra toegevoegd. Ook op de website staat van in het begin vermeld wanneer de reportage is gedraaid.

  vriendelijke groet
  Rudi

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: