Is Zuid-Korea een demokratie?

januari 18, 2011 at 4:21 pm Plaats een reactie

In Seoul is momenteel een proces aan de gang waar het recht op vrije meningsuiting op het spel staat. Acht leden van het “Socialistisch Arbeiders Verbond van Korea” (SWLK) riskeren een celstraf van 5 tot 7 jaar niet vanwege hun daden maar enkel vanwege hun ideeen. Het proces heeft tot hier toe geen enkele aandacht gekregen in de internationale pers. De acht worden vervolgd op basis van een wet die dateert van 1948 die zware straffen stipuleert voor steun aan Noord-Korea. Het SWLK is evenwel geen pro-Noord-Koreaanse groep maar kant zich tegen de regimes van beide Koreas. Vermoed wordt dat zijn interventie in de stakingen in 2009 en vorig jaar de ware reden is waarom ze vervolgd worden. Pamfletten die de groep verspreidde tijdens de staking bij de Ssangyong Motor Company in 2009 zijn door de procureur als bewijsstukken ingediend. Het is de eerste keer sinds vele jaren dat de ‘Nationale Veiligheidswet” in Zuid-Korea gebruikt wordt om ideeen te bestraffen. Het proces kadert in de hard-rechtse bocht van de Zuid-Koreaanse regering sinds Lee Myong Bak er in 2008 president werd.

Een van de beschuldigden, professor Oh Sei-chull, is een kennis van me zodat ik me persoonlijk betrokken voel. De uitspraak wordt volgende week donderdag verwacht.

Hoewel ik doorgaans weinig vertrouwen heb in de doeltreffendheid van petities en papieren (of electronische) steunbetuigingen, koester ik in dit geval toch enige hoop dat de rechter in deze zaak zou kunnen overtuigd worden dat de veroordeling van Oh Sei-chull en de andere beschuldigden (Yang Hyo-sik, Yang Joon-seok,  Choi Young-ik,  Park Joon-seon, Jeong Won-hyun, Oh Min-gyu, and Nam-goong Won) de internationale reputatie van Zuid-Korea zou schaden. Daarom vraag ik lezers van het salon om  een email te sturen, liefst vandaag nog, naar swlk@jinbo.net, met de oproep aan rechter Hyung Doo Kim om de SWLK-militanten vrij te spreken en het recht op vrije meningsuiting te respecteren. In het Engels, tenzij u de Koreaanse taal beheerst.

Tom Ronse

 

Entry filed under: Azie. Tags: .

LEKKENJOURNALISTIEK Waarom een MULTINATIONAL minder belastingen betaalt dan een VERPLEEGSTER

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.443 andere volgers


%d bloggers liken dit: