Ti-Ta-Tovenaar Reynders is een regelaar

februari 16, 2011 at 4:51 pm Plaats een reactie

door Jef Coeck

Didier Reynders, in zijn eigen liberale partij (MR) als voorzitter gewipt vanwege te weinig democratisch,  mag van Albert II toch doorgaan met zijn pogingen om het land een nationalistische en pro-ondernemersregering in de maag te splitsen, tegen de grote meerderheid van de bevolking in. Terwijl onderhand iedereen – niet enkel de klanten – de energiebezorger Electrabel met de vinger wijst als sjoemelaar, prijsverneuker, belastingontduiker, vervalser van cijfers en mede-oorzaak van een buitensporige inflatie, laat ‘informateur’ Reynders doodleuk weten dat dit alles een reden te meer is om te sleutelen aan de indexbinding van lonen en prijzen.

Daarmee likt hij naar boven en schopt naar onder – een praktijk die hij al zijn hele leven beoefent. Boven is: de ondernemers en hun verenigingen, VOKA, UNIZO, UWE en hoe ze verder heten. Boven is ook de monarchie. Als iemand in staat is om het fortuin van de armlastige Saxen-Coburgs veilig te stellen, is het Reynders wel. Schoppen naar onder: dat zijn de werknemers, steuntrekkers en kleine zelfstandigen, die toch al niet verwend worden door hun eigen bonden – die zich weliswaar verzetten tegen knoeien met de index.

Ontslagnemend en wel bestiert Reynders nu al 11 jaar het departement van Financiën (zie ook het Salon:  https://salonvansisyphus.wordpress.com/2011/01/20/waarom-een-multinational-minder-belastingen-betaalt-dan-een-verpleegster/)
We wezen er al op dat dezelfde Reynders ook  consul van Tunesië is. Zonder weliswaar die functie uit te oefenen – dat laat hij over aan een ondergeschikte – gaat hij strijken met de pluimen en wat dies meer zij. De gevluchte Tunesische president Ben Ali is met zijn vluchtkapitaal niet onwelkom in ons land, zo kunnen we voorlopig uit de feiten afleiden. Getuige het hiernavolgend stukje uit Knack on line van deze week.
 
BELGIË WAST WITTER

‘De Belgische antiwitwaswet is een van de beste ter wereld.’ Dat was de opmerkelijke bedenking van Laure du Castillon. De Brusselse parketmagistrate leidt de witwasonderzoeken tegen de Tunesische ex-president Ben Ali, die op 14 januari zijn land is ontvlucht.

Zeker, België heeft als drijvende kracht in de internationale klopjacht die tegen de president ontketend werd een stevige reputatie verworven met zijn antiwitwaswet. Amper was de president verdreven of de Belgische antiwitwascel verstuurde al berichten naar alle banken in ons land om hen te herinneren aan de strikte controleprocedures die van toepassing zijn voor buitenlandse staatshoofden. De concrete informatie die uit de rondvraag voortvloeide, gaf aanleiding tot twee witwasonderzoeken bij het Brusselse parket, en Interpol zette op verzoek van België een internationale taskforce op.

België als model in de strijd tegen witwaspraktijken: het kan onze reputatie alleen maar ten goede komen.

GENANT 

Eén klein feitje is een beetje gênant. Onze minister van Financiën, Didier Reynders (MR), kreeg in 2004 de titel van ereconsul van Tunesië aangeboden. Een prestigieuze functie die meestal wordt uitgereikt aan iemand die het land van dienst wil zijn. Reynders zelf is geen ereconsul, vanaf dag één nam hij verlof en beval aan om diens vertrouweling en vriend, Laurent Burton, op te nemen. Burton is directeur van de cel pers en communicatie op het kabinet-Reyners. Een helaas weinig officiële site van het consulair corps van de provincie Luik bevestigt het verhaal, en meldt dat Burton de functie ook vervult. Op de Tunesische ambassade spuien ze mist rond het hele thema. Reynders zelf geeft niet thuis.

Het is hoe dan ook vreemd dat uitgerekend een minister van Financiën via zijn medewerker ooit de banden wenste aan te halen met een regime waarvan de inmiddels verdreven leider zich schuldig blijkt te maken aan witwaspraktijken – in België nog wel.

http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/nieuws/belgie/didier-reynders-ereconsul-van-tunesie/article-1194950941105.htm?utm_source=Newsletter-15-02-2011&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-Site-Knack-NL-nl

Entry filed under: Ekonomie, Media, Midden Oosten, Politiek Belgie. Tags: , , , , .

FEEST! KHADDAFI’S WOESTENIJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: