RONDE VAN VLAANDEREN GEZIEN?

april 3, 2011 at 3:52 pm 1 reactie

Umberto Eco schrijft:

‘Ik heb weleens gehoord dat er op aarde meer dan een miljard mensen leven. Ik weet niet hoe ze die hebben kunnen tellen, maar je hoeft in Palermo maar om je heen te kijken om te snappen dat we met teveel zijn en dat we elkaar voor de voeten lopen. En het merendeel van die mensen stinkt ook nog.
‘Er is nu al weinig voedsel,, kun je je voorstellen als ons aantal nog toeneemt. Dus dient die bevolking een gevoelige slag te worden toegebracht.
‘Je hebt natuurlijk pestepidemieën, zelfmoorden, doodvonnissen, er zijn mensen die elkaar voortdurend uitdagen voor een duel of die het leuk vinden om als gekken door bossen en velden te galopperen, en ik heb zzelfs horen vertellen dat er Engelse heren zijn die in zee gaan zwemmen en dan natuurlijk verdrinken…
‘Maar dat volstaat niet. Oorlogen zijn het meest efficiënte en natuurlijke middel dat je maar kunt wensen om de toename van het aantal mensenkinderen aan banden te leggen. Zei men niet ooit, als men ten oorlog trok: omdat God het wil? Maar om oorlog te voeren moeten er ook ménsen zijn die dat willen. (…) ik heb het niet op ze, maar dat soort goede zielen hebben we wel nodig.’

*Umberto Eco – De begraafplaats van Praag – 2011, Prometheus, Amsterdam
(gepost door jc, met name voor Pieter De Crem maar niet alleen voor hem)

Entry filed under: boeken, Media, oorlog, Samenleving. Tags: , .

TWAIN

1 reactie Add your own

  • 1. tomasronse  |  april 4, 2011 om 7:07 am

    Intussen zijn we met zes miljard en er is nog altijd geen voedseltekort. Integendeel. Er is alleen voedseltekort voor hen die geen geld hebben om voedsel te kopen. Omdat ze zelf niets te verkopen hebben. Omdat zelfs hun arbeidskracht niets meer waard is. Eco heeft gelijk als hij de link legt tussen crisis en destructiedrang maar niet als hij daar een Malthusiaanse verklaring aan geeft. Het probleem is niet dat we elkaar voor de voeten lopen, dat er te weinig eten is. Het probleem is dat een systeem waarin een activiteit wordt ondernomen als ze winst opbrengt en stopgezet wordt als dat niet meer het geval is, een steeds grotere bedreiging wordt voor de belangen en zelfs voor de overlevingskansen van de mensheid. Het probleem is het onvermogen om ons iets anders voor te stellen, “to think outside the box”.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: