HET EINDE VAN DE OORLOG VOLGENS OBAMA

juli 4, 2011 at 3:32 pm Plaats een reactie

In zijn “Opmerkingen over Afghanistan” kondigde president Obama half  juni het einde aan van de oorlog in dat land. De Amerikaanse interventie in Afghanistan is uiterst onpopulair en het ligt voor de hand dat Obama, met het oog op de verkiezingen volgend jaar weinig anders kon dan een duidelijk gebaar stellen om de publieke opinie ervan te overtuigen dat er “licht is aan het einde van de tunnel.” Overigens, had Obama een goed jaar geleden niet beloofd dat hij weliswaar méér troepen zou sturen naar Afghanistan, maar dat die na een jaar zouden worden teruggetrokken? Welaan dan, de president leeft zijn belofte na. Beter nog – hij maakt een einde aan de geldverslindende oorlog.

Tot zover de verhaallijn die je hoort op tv en leest in de krant. Maar is het einde van de langste oorlog in de Amerikaanse geschiedenis nu werkelijk in zicht? De blogger Tom Engelhardt meent van niet. Obama past in zijn “Opmerkingen” het hem welbekende recept toe van vaagheden en halve waarheden overgoten met een sausje superpatriottisme waar Sarah Palin en de Teaparty wel pap van lusten.

“Een verantwoordelijk einde aan de oorlog” noemt Obama zijn strategie: de troepen sneller terugtrekken dan de militairen en de Republikeinse haviken zouden willen, minder snel dan wat bijvoorbeeld zijn vice-president Joe Biden of de duiven in de Democratische partij voorstaan. Maar Obama goochelt met cijfers. Toen hij in maart 2009 een “nieuwe strategie voor Afghanistan en Pakistan” afkondigde tekende hij het bevel om 21700 bijkomende militairen naar Afghanistan te sturen. In december van hetzelfde jaar kondigde hij nogmaals een troepenversterking aan – bekend als “de surge”- van 30000 man (met “ondersteunende eenheden” in werkelijkheid 33000). De eerste weken van zijn presidentschap waren overigens al meer dan 11000 militairen extra naar Afghanistan gestuurd  in uitvoering van een beslissing van de regering Bush.

Als Obama nu aankondigt dat de 33000 militairen van “de surge” tegen volgende zomer uit Afghanistan worden teruggetrokken vertelt hij in het beste geval maar een deel van het verhaal. In september 2012 – veertien maanden van nu – zullen er méér Amerikaanse militairen in Afghanistan zijn dan toen Barack Obama de eed aflegde. De werkelijke “surge” bedroeg immers niet 33000 troepen maar bijna het dubbele. Daarbij wordt nog geen rekening gehouden met de “civiele surge:” het aantal ambtenaren van Buitenlandse Zaken , “ontwikkelingshelpers” en dergelijke meer is verdrievoudigd sinds het aantreden van Barack Obama.  (De Amerikaanse ambassadeur in Brussel kon met enige overdrijving beweren dat er meer “landbouwexperts” in Afghanistan actief zijn dan militairen.) Voorts was er een aanzienlijke “surge” (toename) in CIA-personeel en Special Operations Forces om nog te zwijgen van de tienduizenden huurlingen (“private contractors”) die een groot deel van de militaire taken op zich nemen en die in de “Opmerkingen” van Obama onvermeld blijven. Ook de toename van de “drone-“ aanvallen, het automatiseren van de oorlog met  andere woorden, blijft buiten het gezichtsveld en de statistieken van Obama.

Zal de oorlog in Afghanistan tegen eind 2014 zijn afgelopen, zoals Obama suggereert? Niets is minder waarschijnlijk. Dan – zo zegt Obama – zullen de Afghanen zelf verantwoordelijk zijn voor hun veiligheid. De Amerikanen zullen alleen nog “ondersteunen.”  De Amerikaanse plannen op langere termijn laten vermoeden wat dat betekent. Uit het gegoochel met cijfers van Obama zelf kunnen we afleiden dat eind 2014 alle “bijkomende” troepen – die van de surge dus – uit Afghanistan zullen zijn teruggetrokken. Dertien jaar na het begin van de oorlog, en vijf jaar na het aantreden van Obama,  zullen er dus nog steeds evenveel militairen zijn als aan het einde van het Bushtijdperk. Zoals in Irak krijgen ze een nieuw etiket opgeplakt: niet langer “gevechtstroepen” maar “adviseurs,” “Special Operation Forces” en “Anti-terrorism Units.”

De Amerikaanse bases die nu worden gebouwd zijn er niet om op korte termijn weer te worden afgebroken. Er zijn gesprekken met de regering Karzai aan de gang over een   “strategisch partnership” op lange termijn waarbij de VS  nog in lengte van jaren  de bases zou “huren” voor luchtondersteuning, inlichtingendiensten en opleiding van Afghaanse militairen.  Na 2014 zal de oorlog wellicht van uitzicht veranderen maar niet zijn afgelopen.

De invloedrijke Democratische senator John Kerry noemde de kost voor de oorlogen in Afghanistan en Irak (jawel, ook daar is de Amerikaanse interventie niet ten einde) “onhoudbaar.” Alleen al de prijs voor de air-conditioning die de soldaten in Irak en Afghanistan koel moet houden bedraagt 20 miljard dollar per jaar – méér dan het hele ruimtevaartbudget van de NASA. Het hele National Security Complex kost de Amerikaanse belastingbetaler jaarlijks 1,2 biljoen dollar (1 200 000 000 000) een duizelingwekkend bedrag voor een imperium met een economie in vrije val en een infrastructuur op instorten. Obama herhaalt in al zijn toespraken de mantra dat de Verenigde Staten geen imperium willen zijn maar een kracht van het goede in de wereld. “We protect our own freedom and prosperity by extending it to others,” heette het in zijn ”Opmerkingen over Afghanistan.” Misschien, zo besluit Engelhardt, is Obama’s newspeak niets anders dan een poging om de onvermijdelijke neergang van het imperium met vrome woorden te bezweren.

Johan Depoortere

Het volledige artikel van Engelhardt lees je hier.

Entry filed under: oorlog, Uncategorized, VS. Tags: , , , , , , .

AMERICAN WALLS “Geen enkele mens is illegaal”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.471 andere volgers


%d bloggers liken dit: