“NO FUTURE”

August 12, 2011 at 6:47 am 1 comment

Natuurlijk praat ik de brandstichtingen en het geweld tegen personen tijdens de rellen in Engeland niet goed.  Maar evenmin slik ik de collectieve demonisering van de “relschoppers”  door de BBC en andere massamedia die de jongeren voorstellen als bloeddorstige roofdieren  en de staat als beschermer van de beschaving.

Het doet me denken aan de Indianen die van de blanke kolonisten dagelijks geweld ondergingen en als ze dan al eens hard terugsloegen, in de media van toen ook eenstemmig afgeschilderd werden als bloeddorstige roofdieren.

Maar het is triestig, dat wild om zich heen slaan. Zo uitzichtloos. Als de kortstondige euforie voorbij is,  moeten de opstandige jongeren ontdekken dat hun situatie geen haar verbeterd is. Integendeel. Hun belabberde wijken zien er nu nog belabberder uit. De regering grijpt de gelegenheid aan om, met de zegen van Labour,  nog repressiever te worden. Snelrecht, de cel in, meer politie, camera’s, controle van de irissen. En dan nog meer bezuinigen op sociale uitgaven, want al die  nieuwe maatregelen kosten veel geld en het begrotingstekort mag niet stijgen. Iets anders heeft de staat hen niet te bieden.  “No future”.

De BBC die ik dagelijks bekijk vertelt het verhaal van een strijd tussen beschaving en barbaren, niet door dat met zoveel woorden te verkondigen maar door haar selectie en contextualisering van beelden en door haar keuze van wie ze interviewt. Ik heb nog geen enkel interview met een participant van de rellen gezien en zelfs geen enkel van een bewoner van een der buurten waar ze plaatsgrepen, tenzij ze de rebellen bekritiseerden. Nochtans was het probleem van de politie dat de geweldplegers zich konden terugtrekken in een menigte van supporters. Waarvan blijkbaar niemand met de BBC wou praten.

Maar onafhankelijke  journalisten gaan waar de BBC zich niet waagt en stellen de vragen die de BBC niet over de lippen krijgt. Je moet er wel voor naar youtube. Zoals dit korte interview, opgenomen in Hackney tijdens de rellen, met een buurtbewoner die enkele pertinente waarheden kwijt wil:

http://www.youtube.com/watch?v=Zmo8DG1gno4&feature=share

(Tom Ronse)

Entry filed under: Ekonomie, Europa, Samenleving. Tags: .

SNELLE WINST, HET GOUD DER GEKKEN GLIMLACHNARCISME OM BERUSTING DOOR TE SPOELEN

1 Comment Add your own

 • 1. jefc  |  August 13, 2011 at 12:01 pm

  Ik deel je pessimisme, Tom. Ook wat de eerste aanpak van de BBC betreft. Maar hoe kun je als BBC-reporter mensen voor de camera brengen, als jij en zij weten dat ze dan onmiddellijk gescreend of erger zullen worden door de politie? (Overigens ook jouw YouTube man, hoe goed geïnformeerd hij kennelijk ook is, blijft buiten beeld. Zelfs de ondervrager – a civil journalist? – is anoniem.)
  Intussen heeft de openbare omroep BBC zich redelijk herpakt, zoals blijkt uit een bezoek aan hun uitvoerige website.
  Pittig detail: premier Cameron heeft een Amerikaanse ‘supercop’ ingehuurd, de voormalige New Yorkse politiechef Bill Bratton, die ook de rellen in LA in 1992 heeft ‘gekalmeerd’ (reduced). De Brits-Amerikaanse samenwerking in noodsituaties lijkt sedert Reagan/Thatcher niet meer stuk te krijgen…

  http://www.bbc.co.uk/news/uk-14452097

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,590 other followers


%d bloggers like this: