BELGISCHE BRAIN-DRAIN NAAR BUITENLAND

september 16, 2011 at 10:28 am Plaats een reactie

Leterme, geheel in OESO-outfit

door Jef Coeck

Belgische politici mogen dan niet geliefd zijn in eigen land, de internationale gemeenschap lust er wel pap van. Sedert P.H. Spaak, Belgisch buitenlandminister met internationale roeping (VN, Navo, FDF) heeft ons landje een reputatie opgebouwd van wereldomvattend bestuurderschap. Zowel overheids- als Niet-gouvernementele organisaties komen hier met graagte werven. Wie als expert te onzent versmaad wordt, hoeft niet te wanhopen: het buitenland lokt.

Op dit moment leveren wij al een aantal hotshots aan de werldinstanties. Herman Van Rompuy, president van Europa. Karel de Gucht, notoir Europees commissielid. Chris Van den Wyngaert, rechter bij het Internationaal Strafhof. Serge Brammertz, een Oostkantonner maar daarom niet minder landgenoot (wel integendeel), hoofdaanklager bij het Joegoslavië-tribunaal. Dit is een zeer onvolledige opsomming. Ze wordt gecompleteerd met de nieuwste aanwinst voor de internationale gemeenschap: Yves Leterme wordt adjunct-secretaris-generaal van de OESO. Adjunct? Oeso? Ja, de sub-top van de sub-top weliswaar. Leiders krijgen nu eenmaal het volk dat ze verdienen, niet altijd de bijhorende postjes. Leterme is nederig genoeg om dat te erkennen.

Lees er de humanist Thomas More op na. Gerechtigheid en onbaatzucht leveren de politicus dankbaarheid op. En meer moet dat niet zijn. Toch? (jc)

‘Al deze dingen die Utopiërs op hun naburen voor hebben, zijn van zo algemene bekendheid, dat buurvolkeren bij hén komen vragen om mensen voor hun overheidsambten. Dat wil zeggen, voor zover de volken vrij en souverein zijn, maar de Utopiërs zelf hebben er al in oude tijden velen van hun tirannen verlost. Zo’n overheidsfunctie is dan soms voor een jaar, maar soms ook wel voor vijf jaar. Na afloop van hun ambtstijd begeleidt men deze mensen terug naar Utopia, met veel eerbetoon en dank voor de bewezen diensten, en neemt vandaar weer nieuwe functionarissen mee terug. Ik vind dat een uitstekende methode, in alle opzichten heilzaam! Immers, het wel en wee van een land hangt af van de persoon der ambtsdragers; en hoe zouden zij daarvoor ooit een betere keus kunnen doen? Deze mensen zijn alvast niet met geld van het pad der eer af te brengen, hoe groot het bedrag ook zijn zou; want straks gaan zij terug naar hun eigen land, en daar zouden zij aan dat geld niets hebben. Verder zijn zij niet persoonlijk met de burgers bekend, zodat zij zich niet door een laakbare sympathie of antipathie kunnen laten leiden. Immers, zodra die een rol gaat spelen bij de beslissingen, partijdigheid en geldzucht, is er geen sprake meer van gerechtigheid – en de gerechtigheid is het toch die een samenleving bij elkaar houdt.’

Thomas More, Utopia, Atheneum-Polak&Van Gennep, Amsterdam 1996

Entry filed under: boeken, Ekonomie, Politiek Belgie, Samenleving. Tags: , , , .

CITATEN LIBIË, DAAR GAAN WE WEER

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: