LIBIË, DAAR GAAN WE WEER

september 19, 2011 at 3:26 pm Plaats een reactie

De Franse president Sarkozy en de Britse premier Cameron worden als helden ingehaald in Tripoli. In hun kielzog worden oliecontracten afgesloten. De oorlog is een succes. Onze minister van oorlog glundert. We vergeten even de duizenden doden en verminkten, de lynchpartijen tegen zwarte arbeiders of vermeende huurlingen, de duizenden wapens in de handen van rebellen en burgers.

Het is weer hetzelfde oude verhaal,  zegt Chris Hedges, een voormalige verslaggever van de New York Times: de val van de dictator, de juichende menigtes, de ronkende verklaringen over vrijheid en democratie. Hedges heeft het allemaal al eens eerder meegemaakt.  Hij kent het Midden-Oosten waar hij jarenlang correspondent was en Libië in het bijzonder. Hij was er bureauchef voor de prestigieuze krant en had lange interviews met kolonel Kadhafi. Ja, die is even gek als hij eruit ziet, en even gevaarlijk, stelt Hedges. Maar nu zijn we de luchtmacht, de foeriers en de “special forces” geworden van “rivaliserende stammen, schurken van het oude regime en moslimextremisten, die onder elkaar diep verdeeld zijn door oude vetes en een lange geschiedenis van gewelddadige conflicten.” Met “we” bedoelt Hedges  de Amerikanen, maar het geldt evenzeer voor ons.

We hebben ons laten meezuigen in een burgeroorlog. Voor president Obama was het een “militaire actie,” en geen oorlog. Met die handigheid kon hij de grondwet met voeten treden en het Congres links laten liggen. Daarmee volgde hij in het spoor van zijn voorganger en maakte hij van minachting voor de wet een zaak van beide partijen. Obama verzekerde ons dat het niet ging om “regime change,” een loze uitspraak, even hol als zijn verkiezingsbeloften. Hij zette de oorlogen in Irak en Afghanistan meedogenloos voort en breidde de aanvallen met raketten en onbemande vliegtuigen evenals de klandestiene operaties drastisch uit in Pakistan, Jemen, Somalië en nu Libië.

Troepen van de Nationale Overgangsraad belegeren Bani Walid

De Navo-bombardementen op Sirte, het bastion van Kadhafi, leggen de hypocrisie bloot van onze “humanitaire interventie” in Libië. De rebellen willen de wereld niet alleen van Kadhafi bevrijden maar van al wie in zijn stam de laatste 42 jaar van het regime heeft geprofiteerd. De Navo bombardeert de stad met fragmentatiebommen die duizenden onschuldige slachtoffers maken, een aanfluiting van de VN-resolutie die zes maanden geleden het groen licht gaf voor  “alle noodzakelijke maatregelen om de burgers en de bevolkte gebieden te beschermen die met aanvallen bedreigd worden.” Volgens de nieuwe Libische machthebbers zijn in de laatste zes maanden 50000 doden gevallen, burgers en strijders. Net als in Afghanistan en Irak heeft onze interventie waarschijnlijk méér doden gemaakt dan het vorige regime. Maar het ging in werkelijkheid nooit om het beschermen van burgers maar om olie.

Libië heeft de op acht na grootste oliereserves ter wereld. Dat is de reden waarom we verontwaardigd reageren als Kadhafi zijn eigen burgers aanvalt maar blind zijn voor de nachtmerrie in Congo waar het leven voor de gewone Congolees vele malen slechter is. Dat is de reden waarom de Nationale Overgangsraad (NTC) China en Brazilië uit de olievelden heeft verjaagd om ze over te dragen aan Westerse maatschappijen.

De geschiedenis kent legio voorbeelden van veroveringslegers die worden toegejuicht. Of het nu gaat om de Nazis in Oekraïene in de Tweede Wereldoorlog, of de Israëlische bezetter in Zuid-Libanon of de Amerikanen in Bagdad, steeds weer muteren de bevrijders al na korte tijd in gehate bezetters. Als het de Libische bevolking begint te dagen dat het ons om de olie te doen is zal dat de haat tegen Amerika, die als een heidebrand door het Midden Oosten raast, alleen maar aanwakkeren. We recruteren zelf de volgende generatie terroristen die wachten op de gelegenheid om ons met gelijke munt te betalen voor wat we hun aandoen.

Mustafa Abdel Jalil, leider van de Overgangsraad

De Nationale Overgangsraad is het vehikel waarmee het Westen het nieuwe Libië vorm wil geven. Het bestaat uit voormalige aanhangers van Kadhafi, stammenleiders en islamisten en ze haten elkaar. Libië keert terug naar het tijdperk vóór Kadhafi: een kolonie onder koning Idris die Standard Oil de oliewetten liet schrijven. De recent ingestorte of wankelende despotische regimes in Tunesië, Libië, Egypte en Syrië vonden ooit hun revolutionaire legitimiteit in het pan-Arabisme van Gamel Abdel Nasser. Ze werden het slachtoffer van hun eigen corruptie en brute repressie. Geen goed woord voor hen. Niettemin betekent hun instorting een terugkeer van de imperialistische en koloniale verhoudingen die figuren als Nasser in het leven hebben geroepen en die ongetwijfeld hun hedendaagse erfgenamen zullen doen opstaan.

De vendetta’s in Libië zijn al begonnen. Regeringsgebouwen in Tripoli werden geplunderd. Arme gastarbeiders uit zwart Afrika werden afgetuigd en gedood. Vermeende Kadhafigetrouwen gemarteld en vermoord. Ik vrees – zo schrijft Hedges – dat het alleen maar erger wordt. De Overgangsraad heeft zich verzet tegen de aanwezigheid van VN-waarnemers. Net als Kadhafi verkiest het nieuwe regime het vuile werk in stilte op te knappen. Het is een oude waarheid: de slachtoffers van gisteren worden maar al te vaak de daders van vandaag.

Johan Depoortere

Lees hier het volledige artikel (plus reacties) van Chris Hedges.

Chris Hedges is auteur van onder andere  Death of the Liberal Class en The World as it is

 

Entry filed under: Midden Oosten, oorlog, Uncategorized, VS. Tags: , , , , , , , , , , .

BELGISCHE BRAIN-DRAIN NAAR BUITENLAND DEEL I DE OUVERTURE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: