Amerikaanse lente in de herfst

oktober 2, 2011 at 12:50 pm 3 reacties

Worden de Amerikanen wakker? Na de Arabische lente en de spontane massabewegingen in Spanje, in Israël en elders in de wereld lijkt het erop dat ook de Amerikaanse burgers het niet langer pikken: de bankschandalen, de werkloosheid, de faillissementen, de oorlogen, de torenhoge schulden van studenten en jonge afgestudeerden, de miljoenen die het dak boven hun hoofd verloren hebben of dreigen te verliezen, de machteloosheid en de lafheid van de regering Obama.

Het was een ongelooflijk zicht gisteravond op de Brooklyn Bridge: honderden demonstranten in de gietende regen, wachtend tot ze één voor één zouden worden gearresteerd.  Twee weken geleden verhinderde de politie de oprichting van een tentenkamp in Zuccottipark in het Zuiden van Manhattan. Daarop begonnen dagelijkse demonstraties in het nabijgelegen Wall Street, het hart van kapitalistisch Amerika , het hol van de leeuw. De beweging “Occupy Wall Street” breidde als een strovuur uit naar andere steden met solidariteitsacties in Boston, Chicago, San Francisco, Los Angeles en Seattle. Grote vakbonden – onder andere van de piloten – verklaarden hun steun en de beweging lijkt elke dag als een sneeuwbal te groeien, al is de berichtgeving in de media aan de magere kant. Typisch: pas toen de politie pepperspray gebruikte tegen de manifestanten kreeg het incident volle media-aandacht.

Wat willen de betogers is de vraag op ieders lippen. Ze komen van overal, ze zijn van alle leeftijden (al zijn de jongeren en de heel jonge in de meerderheid), er zijn geen leiders, er is geen platform. Het kan dus alle kanten uit. Een jong paar uit Boston lucht hun frustratie in de  New York Times: “Er gebeurt niets, de lui op Wall Street hebben alle macht.”  Een jonge studente drukte het gevoel van onmacht als volgt uit: “Ik ben kwaad omdat ik geen miljoenen heb om aan mijn volksvertegenwoordiger te geven en daarom is mijn stem waardeloos. Als ik afstudeer heb ik duizenden dollars schulden en geen baan.”

Ook de Tea-Party beweging is gegroeid uit de frustratie van de gewone Amerikaan over de financiële schandalen en zijn terechte woede en angst voor de toekomst. Rechts en uiterst rechts hebben die beweging met succes gemanipuleerd met dank aan de passiviteit en halfslachtigheid van Obama en de Democraten. Of de politiek, het establishment, de reguliere media ook deze spontane beweging zullen recupereren blijft een open vraag.

Johan Depoortere, New York

Volg op

Facebook

Twitter: #OccupyWallStreet

New York Times

Lees hieronder ook de uitstekende bijdrage van Jef Coeck met alles wat je in school niet hebt geleerd over de Belgische revolutie en het ontstaan van ons land!

jd

Entry filed under: Samenleving, VS. Tags: , , , , , , , .

BELGISCHE REVOLUTIE DEEL III GRONDWET, KONING EN EEN KATER TAXE TOBIN : hommage du vice à la vertu

3 reacties Add your own

 • […] het ooggetuigeverslag van VRT-journalist Johan Depoortere op Het Salon van Sisyphus. Ook het poëzieblog van de Poetry Foundation besteedde al aandacht aan Occupy Wall Street actie: […]

  Beantwoorden
 • 2. Andre Truyman  |  oktober 3, 2011 om 7:13 am

  Niet om vrolijk van te worden. Maar dat kunnen we ondertussen al lang niet meer zijn i.v.m. binnen- en buitenlands beleid van de zich ooit als heiland aandienende Barack Hussein Obama. Wat jammer!

  De erfenis van zijn republikeinse voorganger – verantwoordelijk voor twee oorlogen waar de veruit grootste oorzaak ligt van het financieel vrijwel failliet van de VS – bleek te zwaar te zijn toen hij drie jaar geleden overnam. De rethoriek van de verkiezingscampagne “Yes we can” ging uiteindelijk klinken als het “wie gelooft die mensen nog” van Leterme in Belgie.

  Toen je nog VRT-man in de States was, Johan, klonk het al in je commentaren die op het einde een soort kroniek werden van de aangekondigde dood die de huidige president nu te wachten staat. Jammer, maar hij was van meetaf politiek inderdaad zwak in het aanpakken van onoverkomelijke hete hangijzers als bijvoorbeeld de relatie met de joden die maar blijven hameren op hun van JHWH gegeven erretz Israel. Wie had ooit gedacht dat deze man nog eens zijn veto zou moeten – laat staan – willen uitspreken in de VN tegen de goedkeuring van een volwaardige soevereine staat ?

  Het einde van de regering van vader Bush was al een soort sociale puinhoop, maar na de succesrijke Clinton en de ramp van zoon Bush, blijkt het nu onbeonnen werk te zijn geweest voor een tot staatsman gepromoveerde jonge senator van Chicago. In- en intriest voor alle mansen van gioede wil die zo op hem hebben gehoopt… Those were the days, my friends !…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.433 andere volgers


%d bloggers liken dit: