MISS MAGHREB OF MISS SHARIA?

oktober 30, 2011 at 2:16 pm 5 reacties

Maghrebijnse dames uit zowel Nederland als België ijveren voor de titel van Miss Maghreb 2011. Uit meer dan 80 ingeschreven kandidates werden 10 finalisten gekozen, waaronder de Brusselse Farrah ‘Winfrey’ Benfatma.

door Victoria Vandersteen

Miss Maghreb 2011, een evenement – zoals vermeld op de website – waar het accent wordt gelegd op de ‘stijlvolle en mondige’ Maghrebijnse dames met oog voor meer dan de fysieke schoonheid. Er wordt immers niet in badpak gedefileerd.

Zowel dames uit Nederland als België ijveren voor de titel van ‘Miss Maghreb 2011’. Uit meer dan 80 ingeschreven kandidates werden 10 finalisten gekozen, waaronder de 22-jarige studente communicatie, Farrah ‘Winfrey’ Benfatma. Op zondag 30 oktober hoopt zij de titel te halen in de Zuiderkroon in Antwerpen.

Waarom hebt u besloten om aan dit evenement mee te doen?

Farrah ‘Winfrey’ Benfatma: “Gezien ik niet van de smalste ben en vind dat de Maghrebijnse vrouw eveneens voor haar andere capaciteiten mag worden beoordeeld, vond ik het van belang om deel te nemen aan deze wedstrijd.”

Vallen de voorbereidingen te combineren met uw huidige activiteiten, zoals uw studie?

“Ja, dat valt best mee. We ontmoeten elkaar immers enkel tijdens het weekend. De repetities verlopen vlot en vinden vaak plaats op zaterdag.”

Sinds wanneer houdt u zich hiermee actief bezig?

“Sinds juni ben ik hier wekelijks mee bezig. We leren hoe we moeten defileren, leren samen een choreografie aan, alsook een gezamenlijk lied dat we op 30 oktober aanstaande zullen zingen. Daarnaast bereid ik ook een eigen act voor, waar ik mijn talent kan tentoonspreiden.”

U bent één van de twee Belgische finalisten, naast acht Nederlandse. Is er een verschil tussen Maghrebijnse dames uit België en Nederland?

“Ik ben zelfs de enige tweetalige (lacht) én enige Brusselaar. Zoveel verschil is er niet. Ik vind de meisjes uit Nederland zeer open en hartelijk.”

Welk advies zou u geven aan dames die volgend jaar zouden willen meedoen?

“Geloof vooral in jezelf. Zelfvertrouwen is de basis van alles. Voeg daar ook motivatie aan toe. Ongeacht of je smal, rond, klein of groot bent, waag je kans.”


ARABISCHE VROUWEN VREZEN OPKOMST VAN ISLAMISME

door IPS

Nu de revoluties in Tunesië, Egypte en Libië voorbij zijn, vrezen vrouwenrechtenactivisten de opkomst van religieuze staten. Daar is geen plaats voor vrouwenrechten, zeggen ze.

De revoluties van de Arabische lente bieden een kans op meer vrouwenrechten, maar tegelijk bestaat het gevaar dat religieuze partijen na democratische verkiezingen aan de macht komen, vrezen vrouwenrechtenactivisten uit de regio. De partijen die nu aan de macht komen, zullen de grondwet moeten herschrijven.

Gematigd islamisme

“Ik zie geen gematigd islamisme. Elke vorm van islamisme wil de sharia, de Koran in plaats van de grondwet”, zegt Nadia Ait Zai, vrouwenrechtenactiviste en hoogleraar aan de rechtsfaculteit van de Universiteit van Algiers. Ze benadrukt dat ze liever leeft in het huidige Algerije dan in het Tunesië van na de revolutie.

Nadia Ait Zai is in Brussel voor de jaarlijkse conferentie van de vrouwenrechtenbeweging Vrouwen in Ontwikkeling Europa (WIDE), die dit jaar vrouwenrechten in de Arabische lente als thema heeft.

We moeten “de mythe van de gematigde islamisten deconstrueren”, zegt Lina Habou-Habib, een Libanese vrouwenrechtenactiviste. Die mythe wordt voortdurend gepromoot. Daardoor denken de westerse leiders dat de islamisten beschouwd kunnen worden als legitieme gesprekspartners maar dat zijn ze niet, volgens Habou-Habib.

Libië

In Libië zegt de voorzitter van de Nationale Overgangsraad dat in het nieuwe Libië de sharia van toepassing zal zijn. “Dat kan hij niet zeggen. Hij is niet verkozen. Het is aan het volk om dat te beslissen”, zegt de Marokkaanse Rabea Naciri.

Naciri is de oprichter van de Democratische Vereniging van Marokkaanse Vrouwen. Ze vraagt om een open debat over de grondwet. “De mensen op de straat vroegen niet naar de toepassing van de sharia. Ze vroegen om vrijheid, democratie, gelijke behandeling, maar nu wil men plots de sharia invoeren”, zegt Naciri.

Vrije verkiezingen

Toch moeten islamisten een kans krijgen als ze de verkiezingen winnen, zegt de Egyptische Esraa Abdel Fattah. Abdel Fattah riep al in 2008 op tot protest via Facebook en werd daarvoor gearresteerd. De activiste is een belangrijke woordvoerster van de Egyptische jongerenbeweging.

Ze is tevreden met het verloop van de verkiezingen in Tunesië, ook al won de conservatief-islamitische partij Ennahda. “Het gaat er niet om wie er wint, het gaat er om hoe je wint. Als we vrije verkiezingen hebben en we verliezen, dan kunnen we nog altijd de volgende winnen. Als de verkiezingen niet vrij zijn, kunnen we nooit winnen.”

Abdel Fattah hoopt op een Egyptische president die niet uit het leger of uit een religieuze beweging komt en die de grondwet zal aanpassen.

Twee stukken uit de online krant De Wereld Morgen.
Of dacht u dat het makkelijker was de Queen of Sheba te kiezen? (jc):

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/10/28/miss-maghreb-2011-een-finaliste-aan-het-woord

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/10/28/arabische-vrouwen-vrezen-opkomst-islamisme

http://en.wikipedia.org/wiki/Queen_of_Sheba

Entry filed under: Europa, godsdienst, Media, Midden Oosten, Samenleving. Tags: , , .

EEN NIEUWE SPIL-TIJD: HEBZUCHT IS ONRECHT DE MOORD OP DE ROMAN

5 reacties Add your own

 • 1. tom  |  oktober 31, 2011 om 4:57 am

  Wat wil dat zeggen, “de mythe van de gematigde islamisten deconstrueren”? Is dat niet het discours van uiterst-rechts? Of is de dame in kwestie misschien een lid van een van de Libanese christelijke secten? Overigens kan het onze westerse leiders geen moer schelen of hun Islamitische collega’s gematigd zijn of niet, zoals blijkt uit hun goede relaties met de fundamentalistische Saoedi’s.

  Beantwoorden
  • 2. jefc  |  oktober 31, 2011 om 12:30 pm

   ‘De mythe van de gematigde islamisten deconstrueren’ is folosofisch jargon, gehaald bij Jacques Derrida. In gewone taal: ‘gematigd islamisme is een mythe, een leugen, en moet ontmaskerd (‘gedeconstrueerd’) worden.’ Of dat op zich rechts of links is, zou ik niet weten.
   Erger vind ik het statement van de IPS-reporter die kennelijk gelooft dat de ‘revoluties’ in Tunesië, Egypte en Libië VOORBIJ zijn, terwijl ze nog maar goed beginnen. Als ‘democratische’ verkiezingen zelfs maar aan de einder gloren, hebben we al democratie! Dankuwel, IPS. Eens was u zogenaamd ‘de stem van de Derde Wereld’. Nu bent U een onverkapte steunpilaar van het Westers imperialisme.
   Lees The Guardian (geen strijdpamflet) van vandaag erop na: ‘Het Westen is, na 60 jaar steun aan Arabische dictators, niet de meest geloofwaardige adviseur van Arabische opstandelingen die hun rechten zoeken…’
   http://www.guardian.co.uk/world/2011/mar/13/west-cant-dictate-democracy-arabs?intcmp=239

   Beantwoorden
 • 3. tomasronse  |  november 1, 2011 om 6:02 am

  Je hebt gelijk wat dat laatste betreft. Maar niet als je stelt dat de bewering dat er geen gematigde Islamieten bestaan, op zich niet rechts of links is. Ze is rechts omdat ze impliceert dat “ze allemaal de zelfde zijn”, dat er geen fundamentele verschillen zijn in deze nochtans gigantische categorie met honderden verschillende strekkingen en opiniestromingen. Om ze als groep te beschouwen en niet als individuele mensen. Een groep die in zijn geheel wordt afgewezen als vijandig, die moet bestreden, uitgestoten worden. De bewering dat er geen gematigde islamieten zijn leidt logischerwijze naar een zondebok-ideologie en is dus even rechts en smerig als beweren dat alle joden geldwolven zijn.

  Beantwoorden
  • 4. jefc  |  november 1, 2011 om 7:30 am

   Het ging over islamiSten, niet islamieten.

   Beantwoorden
 • 5. Fatima  |  november 7, 2011 om 8:44 pm

  Zijn dit 2 apparte artikels.. ik begrijp je titel niet ..

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.433 andere volgers


%d bloggers liken dit: