HET GEPAMPER AAN DE TOP

november 3, 2011 at 5:27 pm 1 reactie

De topvergaderingen zijn niet meer te tellen, G-20, Europese Commissie, spoedberaad over Griekenland, noem het maar. Wat doen ze daar dan? Volgens prof. J. Blommaert voeden ze elkaar met de foute ideeën, waardoor de samenleving dreigt terug te vallen in een toestand van voor de democratie, een toestand van alles voor weinigen en niets voor velen. (jc)

door Jan Blommaert

Voor Merkel, Sarkozy en kompanen is de multiculturele samenleving failliet. Juist, en meer nog: wanneer we hen hun gang laten gaan  dan is de samenleving failliet, de hele samenleving, de samenleving tout court. Ze is dan vervangen door een competitieve vrijhandelszone waarin iedereen nog slechts een arbeidskracht is en waarin ons hele leven moet afgesteld worden op het behoud van onze plaats in deze arbeidsmarkt. Al de rest van wat we onder ‘samenleving’ begrijpen heeft geen belang meer; als er nog iets dergelijks bestaat dan zal het zijn omdat mensen daar privé en uit ‘hobbyisme’, ruimdenkendheid of liefdadigheid initiatieven toe nemen.

In ons beeld van onszelf en ons sociaal model zullen dergelijke sociale, culturele en politieke vormen van activiteit en ontplooiing afwezig zijn. Hun plaats is ingenomen door een alles dominerende factor: arbeid.

Hoe bij dit alles de waarden van een verlichte open democratie zullen overleven  – de dingen die de Merkels en de Sarkozy’s zo graag aanroepen – is me een raadsel. Ik noem deze neo-liberale doctrine extreem-rechts: ze is sociaaleconomisch extreem rechts want ze is een aanslag op ons gehele samenlevingsmodel en mensbeeld, waarin alles nu wordt teruggevoerd op winsmaximalisatie en waarin mensen terug alleen maar het verlengstuk van de machine worden, zoals Marx het omschreef.

Ze is een aanslag op ons hele samenlevingsmodel, op de grote waarden van de Verlichting en het liberalisme. Het is met andere woorden een rechtstreekse aanslag op precies die waarden die Merkel, Sarkozy en anderen inroepen om het einde van het multiculturalisme te proclameren.

Welnu, in de wereld die zij zich dromen leven we niet meer in een verlichte open democratie. Samen met een groot gedeelte van onze menselijkheid zijn wie die en route ergens kwijtgespeeld. Er is werk aan de winkel indien we dat willen voorkomen.

—————————–

Wie wijst op alternatieve mogelijkheden om de schuldenlast van de staat of de begrotingstekorten aan te pakken, wordt snel afgedaan als een populist. Men kan bijvoorbeeld denken aan de verhoging van de inkomsten van de staat – een billijke belasting op winsten van ondernemingen, een Tobintaks of (en dit is al helemaal een taboe) een vermogensbelasting.

Wie deze suggesties formuleert is steevast een ‘linkse populist’. Mensen die opmerken dat het toch wel merkwaardig is dat België officieel een belastingparadijs is voor de grote ondernemingen en vermogenden, terwijl de gewone werknemer kreunt onder een van de zwaarste belastingsystemen ter wereld, krijgen dit verwijt meteen naar de kop.

Het punt is echter dat de linkerzijde zich veel te snel in haar schulp terugtrekt wanneer dergelijke verwijten worden gemaakt en veel te weinig tegengas geeft.


Jan Blommaert is hoogleraar Taal, Cultuur en Globalisering aan de universiteiten van Tilburg en Gent. Bovenstaande tekst bevat enkele fragmenten uit zijn jongste boek ‘De heruitvinding van de samenleving’ (EPO, Berchem, 2011, 158 pag.). Het laatste hoofdstuk is een samenvatting annex commentaar van de klassieker ‘De la démocratie en Amérique’ van de weer actueel geworden Franse 19de-eeuwse denker en staatsman Alexis de Tocqueville. (jc)

Entry filed under: boeken, Ekonomie, Europa, Samenleving. Tags: , , , .

DE MOORD OP DE ROMAN Instant Karma

1 reactie Add your own

  • 1. Rob Van Vlierden  |  november 3, 2011 om 9:09 pm

    Kleine correctie bij die foto: in die papfles moet geen melk maar bloed zitten.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: